“Σύγχρονα Δεδομένα στην Πρώιμη Παρέμβαση» από την ΕΛΕΠΑΠ

Η ΕΛΕΠΑΠ Χανίων, διοργάνωσε με επιτυχία στις 15 -16/9, το επιστημονικό συνέδριο με τίτλο: «Σύγχρονα Δεδομένα στην Πρώιμη Παρέμβαση» με τη θερμή υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας Χανίων, στα πλαίσια του εορτασμού των 80 χρόνων της ΕΛΕΠΑΠ .  

Η ΕΛΕΠΑΠ Χανίων, στα πλαίσια του εορτασμού των 80 χρόνων συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας και προσφοράς της ΕΛΕΠΑΠ σε περισσότερα από 100.000 παιδιά και ενήλικες με αναπηρία σε πανελλαδικό επίπεδο, διοργάνωσε την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, επιστημονικό συνέδριο με τίτλο: «Σύγχρονα Δεδομένα στην Πρώιμη Παρέμβαση».

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με τη θερμή υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας Χανίων, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ).

Από όλους τους ομιλητές ιατρούς τόσο από τα Νοσοκομεία Χανίων, Ηρακλείου, όσο και από φορείς όπως το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, το ΚΕΔΔΥ Χανίων, αλλά και από τα Κέντρα της ΕΛΕΠΑΠ Αθηνών και Χανίων διαπιστώθηκε και αναδείχθηκε μέσα από την ανάπτυξη των διαφορετικών τοποθετήσεων ότι η έγκαιρη έναρξη της παρέμβασης πριν την εκδήλωση της διαταραχής μπορεί να αποτελέσει πρόγραμμα πρόληψης ή θεραπείας.

Χαρακτηριστικά ο παιδοψυχίατρος του Κέντρου της ΕΛΕΠΑΠ στα Χανιά κ. Αριστείδης Στουρνάρας ανέφερε : «η αλήθεια είναι ότι το μότο μας είναι αυτό που λέει ο Ελύτης: Κάνε ένα άλμα που να ναι πιο γρήγορο απ’ τη φθορά. Όταν μιλάμε για ανάπτυξη στα πολύ πρώιμα στάδια, δε μιλάμε για μια βλάβη που έχει ήδη γίνει. Μιλάμε για κάτι που χτίζεται με διαφορετικό τρόπο, οπότε παρεμβαίνουμε εκεί, στη βάση των πραγμάτων να αλλάξουμε ότι μπορούμε, ώστε η εξέλιξη να είναι στο μέγιστο δυνατό, καλή».

Η Παιδονευρολόγος κα Λένα Σκουτέλη, Υπεύθυνη Κέντρων Βρεφών ΕΛΕΠΑΠ Αθήνας και Χανίων, εθελόντρια και μέλος του Δ.Σ της ΕΛΕΠΑΠ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μεγάλες Μελέτες στο εξωτερικό έχουν αποδείξει ότι η πρώιμη παρέμβαση στα πρόωρα μωρά που έστω και χωρίς εγκεφαλική βλάβη βοηθάει τη νοητική και κοινωνική τους εξέλιξη τα δύο πρώτα χρόνια ζωή τους. ΄Οσον αφορά όμως παιδιά με πρώιμες κλινικές ενδείξεις εγκεφαλικής παράλυσης , είναι σχεδόν επιβεβλημένο να υπάρξει πρώιμη παρέμβαση, διότι οι οδοί στον εγκέφαλο που εξελίσσονται μπορούν με τη βοήθεια της φυσικοθεραπείας να παρακάμψουν το σημείο της αρχικής βλάβης και να δημιουργήσουν καινούργιες λειτουργικότερες διακλαδώσεις. Αυτό βασίζεται σε μια ιδιότητα του βρεφικού εγκεφάλου που λέγεται νευροπλαστικότητα και την οποία δεν έχει ο ενήλικας……».

Η Πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ, κα Μαριάννα Μόσχου, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για την ουσιαστική συμβολή τους στην επιτυχία του συνεδρίου και τόνισε ότι: «…Στόχος της αδιάλειπτης προσφοράς της ΕΛΕΠΑΠ, είναι η προαγωγή  της υγείας και της ευημερίας του ατόμου, και η συνολική λειτουργικότητα της οικογένειας, μέσα και από τα προγράμματα της Πρώιμης εξατομικευμένης αναπτυξιακής, παιδαγωγικής και θεραπευτικής Παρέμβασης….».

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν επίσης και τα εγκαίνια του Κέντρου Βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ στα Χανιά, που αγκαλιάζει ήδη 30 βρεφάκια από τα Χανιά και το Ηράκλειο, ενώ σε κλίμα έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε και εκδήλωση ονοματοδοσίας της αίθουσας «Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης» στο κτήριο της Χρυσοπηγής.

Στην αίθουσα δόθηκε το όνομα του αείμνηστου Γιώργου Μανουσέλη, επί 12 χρόνια Διευθυντή του Παραρτήματος της ΕΛΕΠΑΠ στα Χανιά, του ανθρώπου που με συνέπεια και ήθος πρόσφερε τα μέγιστα για την προώθηση και εδραίωση του έργου της ΕΛΕΠΑΠ.

Επιστημονικό Συνέδριο ΕΛΕΠΑΠ Χανίων 2017


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ