Έκθεση της KPMG – Benchmarking city services: Finding the courage to improve.

Τι ξοδεύει η πόλη σας για τις βασικές δημοτικές υπηρεσίες;

Τα ποσά που ξοδεύονται από τις τοπικές αρχές των πόλεων για την παροχή των βασικών δημοτικών υπηρεσιών διαφέρουν σημαντικά, ακόμα και εντός της ίδιας περιοχής, σύμφωνα με τη νέα διεθνή έκθεση της KPMG με τίτλο Benchmarking city services: Finding the courage to improve. 

Η έκθεση της KPMG συνοψίζει τα αποτελέσματα μιας σε βάθος έρευνας συγκριτικής αξιολόγησης 35 πόλεων από ολόκληρο τον κόσμο. Εξετάστηκαν δώδεκα βασικές δημοτικές υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την οδική πρόσβαση, τις μεταφορές, την πρόσβαση στα πάρκα, την αποκομιδή των απορριμμάτων και την παροχή πόσιμου νερού. 

Στόχος της έκθεσης είναι να βοηθήσει τους επικεφαλής των πόλεων να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους για τη διαχείριση της παροχής των δημοτικών υπηρεσιών. Η έρευνα επίσης εξερευνά νέους τρόπους προσέγγισης, καινοτομίες και μοντέλα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση δοκιμής και εφαρμογής σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο, και τα οποία αποτελούν πρακτικά διδάγματα τα οποία μπορούν να μοιραστούν με άλλες πόλεις. 

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι κάποιες πόλεις ενδέχεται να είναι αναποτελεσματικές και να ξοδεύουν υπερβολικά ποσά για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Επίσης, η έρευνα θα μπορούσε να είχε συμπεριλάβει πολλές ακόμα πόλεις, η αδυναμία παραγωγής δεδομένων όμως, οδήγησε πολλές στο να αποσυρθούν. «Αυτό που ανακαλύψαμε ήταν μια πραγματική έλλειψη στοιχείων σε επίπεδο λήψης αποφάσεων. Και αυτό σημαίνει ότι οι επικεφαλής των πόλεων λαμβάνουν αποφάσεις για τον προϋπολογισμό και τις επενδύσεις με βάση κάποιες ιστορικές τάσεις και το ένστικτό τους», πρόσθεσε ο Steve Beatty, επικεφαλής της KPMG για τις Πόλεις παγκοσμίως. «Στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον αυτό απλά δεν αρκεί».

Σε αντίθεση με άλλες εφαρμογές συγκριτικής αξιολόγησης πόλεων, η έκθεση της KPMG εστίασε στη σύγκριση απτών μετρήσεων αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας, όπως το κόστος, τη ποιότητα και την αξία των υπηρεσιών για συγκεκριμένες δημοτικές υπηρεσίες. Το Παγκόσμιο Κέντρο Αριστείας Πόλεων της KPMG σκοπεύει να επαναλάβει αυτή τη συγκριτική αξιολόγηση σε τακτική βάση. Η Σιάνα Κυριάκου, Partner, COO της KPMG Ελλάδας δηλώνει σχετικά: «Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί ένα εφαλτήριο κατανόησης των όρων ‘’αποτελεσματικότητα’’ και ‘’αποδοτικότητα’’ στον τομέα παροχής των δημοτικών υπηρεσιών. Αυτή η έρευνα αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση στους εκπροσώπους των δήμων της χώρας μας για μελέτη και σύγκριση των δικών τους δεδομένων με τα αποτελέσματα της».

Μπορείτε να βρείτε την Έρευνα της KPMG εδώ


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ KPMG
Η KPMG αποτελεί το παγκόσμιο δίκτυο ανεξάρτητων εταιρειών παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών-μελών συνδεδεμένων με την KPMG International, ενός Ελβετικού Συνεταιρισμού. Οι εταιρείες- μέλη της KPMG παρέχουν ελεγκτικές, φορολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Λειτουργούμε σε 152 χώρες με προσωπικό περίπου 189 000 ατόμων παγκοσμίως. Κάθε εταιρεία KPMG αποτελεί μια νομικά ξεχωριστή οντότητα. Στη χώρα μας, η KPMG παρέχει, τα τελευταία 45 και πλέον χρόνια, ολοκληρωμένες ελεγκτικές, συμβουλευτικές, λογιστικές, φορολογικές υπηρεσίες σε ελληνικές και διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για περισσότερες πληροφορίες: www.kpmg.com/gr

Σημείωση για το Συντάκτη: Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα. Αθανασία Κυρίτση, Marketing & Communication Officer της KPMG, τηλ. 210 60 62 113, akiritsi@kpmg.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ