Τα νομικά ζητήματα αναλύθηκαν από την Ομάδα Εργασίας Νομικών Θεμάτων του Επιμελητηρίου

Τα νομικά ζητήματα που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες αναλύθηκαν στο παράλληλο workshop του πολυσυνεδρίου “Capital + Vision”.

Με τη διερεύνηση των νομικών ζητημάτων που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες, ασχολήθηκε το workshop, που πραγματοποίησε η Κλαδική Ομάδα Εργασίας Νομικών Θεμάτων του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στο περιθώριο του φετινού πολυσυνεδρίου “Capital + Vision” με θέμα: «Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Επενδύσεις-Καινοτομία-Ανάπτυξη».

Στο πλαίσιο της παράλληλης αυτής εκδήλωσης του πολυσυνεδρίου, οι εισηγητές αναφέρθηκαν ειδικότερα σε ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με την εφαρμογή του δικαίου και τις νομικές προκλήσεις που δημιουργούν τα νέα τεχνολογικά δεδομένα, που συνθέτουν τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ειδικότερα, η δικηγόρος Μαργαρίτα Ευαγγέλου (Δικηγορικό Γραφείο Στυλόπουλος & Συνεργάτες) έκανε μία παρουσίαση του Νέου Κανονισμού για τα Προσωπικά Δεδομένα και αναφέρθηκε στις νέες διατάξεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν από τις 18 Μαΐου 2018 και αφορούν στη θεσμοθέτηση Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων, στο δικαίωμα για διαγραφή των προσωπικών δεδομένων, αλλά και στα επαπειλούμενα πρόστιμα για εκείνους, που δεν θα συμμορφωθούν με το νέο πλαίσιο.

Επιπλέον, ο δικηγόρος Επαμεινώνδας Στυλόπουλος (Δικηγορικό Γραφείο Στυλόπουλος & Συνεργάτες) ανέπτυξε το θέμα του δικαίου των κοινωνικών δικτύων και αναφέρθηκε στο θέμα της ιδιωτικότητας ή δημοσιότητας των καταχωρήσεων των χρηστών, στις εσωτερικές διαδικασίες, τις οποίες έχουν αναπτύξει τα πιο σημαντικά κοινωνικά δίκτυα, αλλά και στα ζητήματα της πρόσκρουσης δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας. 

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Ιωάννης Βαρότσος (Δικηγορικό Γραφείο Ι. Βαρότσος & Συνεργάτες) έκανε μία εκτενή παρουσίαση της διαδικασίας διαδικτυακής επίλυσης διαφορών, η οποία θεσμοθετήθηκε πρόσφατα και αφορά στους καταναλωτές, οι οποίοι προβαίνουν σε αγορές από απόσταση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ο δικηγόρος Θεόδωρος Κωνσταντακόπουλος (Μπάλλας – Πελεκάνος & Συνεργάτες, Δικηγορική Εταιρεία) παρουσίασε τους νομικούς προβληματισμούς αναφορικά με τη κυκλοφορία  των αυτοκινήτων του μέλλοντος, τα οποία θα διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνολογία να οδηγούν χωρίς οδηγό, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα διλήμματα της ηθικής, τα οποία αναμφισβήτητα θα κληθούν οι νομικοί και όχι μόνο, να απαντήσουν υπό το πρίσμα αυτής της τεχνολογικής εξέλιξης.

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια έντονη δράση πάνω στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και των διμερών σχέσεων. Ειδικότερα, η κλαδική Ομάδα Εργασίας Νομικών Θεμάτων, η οποία λειτουργεί στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο τα τελευταία δύο χρόνια,  έχει ως στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συντονισμένη προώθηση νομικών θεμάτων που απασχολούν τις επιχειρήσεις.

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο αναφέρει ότι κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση μπορεί να συμμετάσχει στις Κλαδικές Ομάδες Εργασίας, που λειτουργούν, όχι μόνο για τον νομικό κλάδο, αλλά για περισσότερους κλάδους της οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι είναι εγγεγραμμένο μέλος στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Για πληροφορίες: τηλ. 210 64 19 023, E-Mail: m.papanastasiou(at)ahk.com.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ