Prolepsis: Έναρξη του προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ κάθε πρωί στα σχολεία ευπαθών περιοχών για 8η συνεχή σχολική χρονιά.

Ένα στα τέσσερα παιδιά στις περιοχές αυτές αντιμετωπίζουν πείνα – Απειλή για την υγεία τους η ελλιπής και κακή διατροφή.

Ξεκινάει τον Οκτώβριο για όγδοη συνεχή σχολική χρονιά η καθημερινή σίτιση χιλιάδων παιδιών με υγιεινά γεύματα από το Ινστιτούτο Prolepsis μέσω του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ θα υλοποιηθεί στα σχολεία που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, προσφέροντας κάθε πρωί γάλα, υγιεινά αρτοσκευάσματα και φρούτα στους μαθητές. 

Τα στοιχεία που κατέγραψε το Ινστιτούτο Prolepsis στα σχολεία που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ το σχολικό έτος 2017-18 είναι χαρακτηριστικά της ανάγκης που υπάρχει για την παροχή σίτισης κάθε πρωί και για την προώθηση της υγιεινής διατροφής. Ένας στους τέσσερις μαθητές (24,1%) βιώνει επισιτιστική ανασφάλεια με ύπαρξη πείνας, ενώ περισσότεροι από τους μισούς μαθητές (55,1%) αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.

Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ έχει αποδείξει μέσα από τα ευεργετικά του αποτελέσματα ότι αποτελεί το σημαντικότερο πρόγραμμα παρέμβασης για την καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας μαθητών και της παιδικής φτώχειας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο τέλος της περσινής σχολικής χρονιάς από το σύνολο των οικογενειών που αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια με πείνα, το 32,6% δεν βίωνε πλέον πείνα. Επίσης, βελτιώθηκε η σωματική υγεία για το 51,2% των μαθητών και η ψυχική υγεία για το 49,1% των μαθητών. 

«Από το 2012, το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης για χιλιάδες μαθητές και οικογένειες. Καταπολεμά στην πράξη την επισιτιστική ανασφάλεια, βελτιώνει τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών, συμβάλλοντας στην προάσπιση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας, ενώ παράλληλα αποτελεί μία ευρείας κλίμακας μακροχρόνια κοινωνική επένδυση», δηλώνει η κα Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis. 

Το Πρόγραμμα ενισχύει παράλληλα την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, τη στιγμή που στην Ελλάδα τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας είναι τα υψηλότερα στην ΕΕ, ενώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με τη συστηματική προώθηση διαφημίσεων ανθυγιεινών τροφίμων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της παιδικής ζώνης. Διαφημίσεις που προβάλλονται στην παιδική ζώνη ή/και απευθύνονται σε παιδιά με προϊόντα όπως αναψυκτικά, αλλαντικά, κρουασάν, τσιπς, κ.ο.κ. θα έπρεπε να απαγορεύονται. Πρόταση που περιλαμβάνεται ήδη στο πόρισμα της Εθνικής Επιτροπής Ελληνικής Διατροφής και το οποίο είχε υποβληθεί το 2010 σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Τέτοιου είδους βιομηχανοποιημένα προϊόντα σχετίζονται με υπερβάλλον σωματικό βάρος, ενώ είναι πλούσια σε συστατικά όπως αλάτι, ζάχαρη, υδρογονωμένα λιπαρά, συντηρητικά και άλλα τεχνητά πρόσθετα, ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία όλων, πόσο μάλλον για τα παιδιά που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης.

Η ανάγκη για την κάλυψη της σχολικής σίτισης και της προώθησης της υγιεινής διατροφής, ιδιαίτερα στα παιδιά που ζουν σε ευπαθείς περιοχές παραμένει τεράστια. Το Ινστιτούτο Prolepsis απευθύνει κάλεσμα σε εταιρείες, πολίτες και στους φορείς της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, να στηρίξουν το σημαντικό έργο του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ. 

Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ υλοποιείται με την πολύτιμη συνδρομή φορέων, οργανισμών, εταιρειών και εκατοντάδων συμπολιτών μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Από το 2012 έχει προσφέρει περισσότερα από 14,6 εκατομμύρια γεύματα σε 650 σχολεία και περίπου 110.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ έχουν στηρίξει από το 2012: 

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Ιδρυτικός Δωρητής
ΑΒ Βασιλόπουλος – Χρυσός Δωρητής

Δωρητές: Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Μποδοσάκη – EEA Grants, Grace Foundation, Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, World in Harmony, ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε., Ένωση Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας, Ελληνική Πρωτοβουλία – THE HELLENIC INITIATIVE, Ελληνική Πρωτοβουλία Καναδά – THE HELLENIC INITIATIVE CANADA, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, GENESIS Pharma, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Johnson & Johnson Corporate Citizenship Trust, ΔΕΠΑ, Roche Hellas Α.Ε., MYTILINEOS, ReaCapital Advisors, SouthBridge Europe Mezzanine, MetLife, Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, ΔΙΑΚΙΝΗΣΙΣ, Star Bulk Carriers Corp., INTERAMERICAN, ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας),  ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS A.E.Β.Ε., BP Ελληνική ΑΕ Πετρελαιοειδών, It’s All Greek To Me Committee Comedy Gala, Intracom Telecom, Pfizer, LAMDA Development,  Nuevo Α.Ε.. 

Υποστηρικτές: Ίδρυμα Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης, ETEM A.E., Ευρωπαϊκή Πίστη Α.Ε.Γ.Α, Μαθητική Κοινότητα Γυμνασίου Σχολής Μωραΐτη, Merck, ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε., Alpha Bank, Εθνική Ασφαλιστική, ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, Crédit Agricole Life, Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μωραΐτη, Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Κολλεγίου Αθηνών, ΕΛΑΣΤΡΟΝ Α.Ε.Β.Ε., ΔΕΛΤΑ, The Mall Athens,  American Community Schools of Athens – 1.50 Club, Σχολή Μωραΐτη,  ΚΑΥΚΑΣ,  ELPEN, AFCO, Campion School, Allseas Marine S.A., Γυμνάσιο-Λύκειο ΩΘΗΣΗ, COSMOTE, ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε., Μότορ Όιλ Ελλάς.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ