Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Πως θα τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, η απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου, η διαμόρφωση θετικού κλίματος στην κοινωνία για τις επενδύσεις, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις σε στρατηγικούς τομείς είναι κομβικής σημασίας θέματα για τη διαμόρφωση ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος, ανέφεραν οι συμμετέχοντες στη δεύτερη θεματική ενότητα «Η Μεταμόρφωση της Ελληνικής Οικονομίας με επενδύσεις και Ιδιωτικοποιήσεις Στρατηγικού Χαρακτήρα» της πρώτης μέρας του Συνεδρίου  Capital  + Vision 2018, που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την εφημερίδα Κεφάλαιο και τη διαδικτυακή πύλη Capital.gr.

«Υπάρχει έλλειμμα 8 με 10 δις. το χρόνο σε επενδύσεις», τόνισε ο Γιάννης Παράσχης, CEO του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» κατά την τοποθέτησή του και σημείωσε: «Επενδύσεις ή διαθρωτικές αλλαγές, δεν είναι ένα δίλημμα. Χρειάζονται και διαρθρωτικές αλλαγές και  ιδιωτικοποιήσεις , ακόμη και σε στρατηγικούς τομείς» Ο κ. Παράσχης ανέφερε ότι «η κόπωση για μεταρρυθμίσεις, το brain drain, τα capital contols είναι κομβικά ζητήματα για την ελληνική οικονομία και εστίασε στο ότι πρέπει η χώρα για να προσελκύσει επενδύσεις, να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως η ταχύτητα στις αδειδοτήσεις και την απονομή της δικαιοσύνης.

Ο  Μασουράκης, Επικεφαλής οικονομολόγος, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) υπογράμμισε τη σημασία έλευσης ξένων επενδύσεων. «Όσο δεν έρχονται επενδύσεις κι επιχειρήσεις, είναι δύσκολο να διασφαλίσουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης…Απαιτείται αύξηση της παραγωγικότητας. Όσο προστατεύουμε την τοπική παραγωγική βάση, δεν θα μπορούμε να περιμένουμε πολλά. Θα παραμείνουμε σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Μασουράκης.

Ο Alexander Zinell, Διευθύνων Σύμβουλος, Fraport Greece S.A. υπογράμμισε ότι «η Fraport είναι ένα παράδειγμα επένδυσης για τη χώρα». Αναφερόμενος στα όσα καταγράφονται για την προέλκυση επενδυτών σε κομβικούς τομείς της οικονομίας σημείωσε ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.» Ειδικά τα αεροδρόμια και οι υποδομές μπορούν να λειτουργήσουν με ιδιωτικό έλεγχο άριστα. Εμείς επενδύουμε τώρα 400 εκ περά από το 1,2 δισ. της  σύμβασης. «Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα, όχι γιατί το περιβάλλον είναι το καλύτερο, αλλά γιατί υπάρχουν ευκαιρίες» τόνισε  και συμπλήρωσε ότι είναι κρίσιμης σημασίας το να επιλύονται οι δικαστικές υποθέσεις, ώστε να διασφαλίζεται κλίμα εμπιστοσύνης».

Τέλος, ο Michael von Zitzewitz, Managing Consultant, HSO Consulting GmbH υπογράμμισε ότι ο τουρισμός, ο αγροτικός τομέας και η ενέργεια αποτελούν κλάδους που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. «Είναι σημαντικό οι κανόνες να τηρούνται» τόνισε, για να χαρακτηρίσει αμέσως μετά ως αναγκαίες τις ιδιωτικοποιήσεις.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ