Ρομποτική στα Ψυχοπαιδαγωγικα Κέντρα του φορέα «ΕΔΡΑ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ “ΕΔΡΑ”

Τα Κέντρα μας, αφουγκράζοντας τον παλμό της εποχής και βλέποντας τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες να εξελίσσονται σε γοργούς ρυθμούς, δεν θα μπορούσαν να μην λάβουν μέρος σε αυτή την ανάπτυξη και να συμβάλλουν ενεργά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Έτσι λοιπόν,με άμεσες ενέργειες ο οργανισμός Κ.Σ.Δ.Ε.Ο ΕΔΡΑ μέσα από τα Ψυχοπαιδαγωγικά του Κέντρα ξεκινάει το πρόγραμμα Εκπαιδευτικής  Ρομποτικής και Εικονικής Πραγματικότητας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

Η εκπαιδευτική ρομποτική στην πράξη, με την πιο πλούσια γκάμα ρομποτικών κατασκευών και ταυτόχρονη διδασκαλία προγραμματισμού για παιδιά απο 4 έως 15 ετών.

Μέσα από ειδικά προσαρμοσμένη ύλη, εξειδικευμένους εισηγητές, τον κατάλληλο εξοπλισμό και την αξεπέραστη τεχνογνωσία μας, μετατρέπουμε το μάθημα της εκπαιδευτικής ρομποτικής σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην γνώση.

PRESCHOOL ROBOTICS 4-6

Ποτέ δεν είναι νωρίς για να έρθουν σε επαφή τα παιδιά σας με την εκπαιδευτική ρομποτική.

Η έμπειρη ακαδημαϊκή μας ομάδα, αποτελούμενη από παιδαγωγούς, παιδοψυχολόγο και επαγγελματίες της ρομποτικής δημιούργησαν ειδικά για παιδιά προσχολικής ηλικίας το πρόγραμμα eFUTURE PreSchool Robotics.

Χρησιμοποιώντας απλές μηχανές τα παιδιά δημιουργούν, παίρνουν τις πρώτες γνώσεις μηχανολογίας και μαθαίνουν για κατασκευές, γρανάζια και κίνηση. Με ειδικά διαμορφωμένες πλατφόρμες κάνουν παράλληλα τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό «γράφωντας» τον πρώτο τους κώδικα.

Μέσα από μεγάλη γκάμα «floorbots» οι μαθητές παίζουν γνωστά σε όλους μας επιτραπέζια παιχνίδια όπως φιδάκι με λίγο διαφορετικό τρόπο. Προγραμματίζοντας τα ρομποτάκια τους να κινούνται προς την σωστή κατέυθυνση.

Όλα αυτά μέσα από ενδιαφέροντα σενάρια που δεν κουράζουν τα παιδιά αλλά αντιθέτως τα ενθαρρύνουν να μάθουν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν τα δικά τους παιχνίδια, τα δικά τους μοναδικά ρομπότ. Εκτός από ρομποτική τα παιδιά μαθαίνουν τη σωστή και ασφαλή χρήση υπολογιστών ενώ ενημερώνονται για τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης τους.

JUNIOR ROBOTICS 6-9

Οι μικροί μαθητές εντάσσονται με γοργούς ρυθμούς στην εκπαιδευτική ρομποτική. Μαθαίνουν αρχές κατασκευής και μηχανολογίας με τη χρήση των Lego Simple Machines. Σύντομα αρχίζουν να δημιουργούν τις δικές τους ρομποτικές κατασκευές με τη χρήση των Lego WeDo. Καταλαβαίνουν τη χρησιμότητα των αισθητήρων, των κινητήρων και με το αντίστοιχο λογισμικό ξεκινούν τον προγραμματισμό των κατασκευών δημιουργώντας τα πρώτα τους κινούμενα ρομποτ.

Χρησιμοποιώντας επιδαπέδια ρομπότ, οι μαθητές εξοικειόνονται με τον προγραμματισμό παίζοντας γνωστά σε όλους μας επιτραπέζια παιχνίδια (φιδάκι, trivial pursuit, αγώνες αυτοκινήτων), με λίγο διαφορετικό τρόπο. Προγραμματίζουν τα ρομποτάκια τους να κινούνται προς την σωστή κατέυθυνση ενώ δημιουργούν δικές τους πίστες διαγωνιζόμενα με τους συμμαθητές τους

Στο ελεύθερο κομμάτι του μαθήματος τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πιο σύνθετα ρομπότ, όπως Micronoids, Meccanoids Edisons κ.α. ώστε να εξοικειωθούν με διαφορετικές μορφές ρομποτ διευρύνοντας τη σκέψη τους. Γνωρίζουν διαφορετικούς τρόπους προγραμματισμού χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές ή μίμιση κίνησης.

Ακολούθως εστιάζουν στον κλασσικό προγραμματισμό με χρήση εξειδικευμένου λογισμικού, κατάλληλου για την ηλικία των παιδιών. Γνωρίζουν τη δομή του κώδικα, σύνθετες μορφές προγραμματισμού, προγραμματίζουν εικονικά ρομπότ βρίσκουν σφάλματα στον κώδικα και τον διορθώνουν.

TEEN ROBOTICS 9-15

Προγραμματίζουμε δικές μας εφαρμογές που παίζουν στο κινητό ή τον υπολογιστή. Φτιάχνουμε παιχνίδια που μοιραζόμαστε με φίλους ή συμμαθητές και τους γονείς μας. Κατανοούμε πλήρως την έννοια του προγραμματισμού και ασχολούμαστε με πιο σύνθετες ρομποτικές κατασκευές. Η εκπαιδευτική ρομποτική γίνεται μέρος της καθημερινότητάς μας.

Βλέπουμε προηγμένα ρομπότ, Pesonal Assistants που θα συναντάμε πολύ συχνά στο μέλλον, τόσο ως παιχνίδι όσο και ως πραγματικούς βοηθούς. Δημιουργούμε τα δικά μας χρησιμοποιώντας κυκλώματα, αισθητήρες, μοτέρ και μικροελεγκτές arduino.

Έχοντας πάρει μια γεύση από το μέλλον, γυρνάμε στο παρόν για να το δημιουργήσουμε όπως το φανταζόμαστε. Δημιουργούμε διάφορες κατασκευές με Lego, Edison, Meccano και ασχολούμαστε εντονότερα με τον προγραμματισμό μέσω Scratch και πλήθος άλλων εφαρμογών. Αρχίζουμε να γνωρίζουμε γλώσσες όπως η Python και η Java.

Όλα αυτά μέσα εντυπωσιακά projects που τονώνουν τη δημιουργικότητα των παιδιών, εξάπτουν την φαντασία τους και τα ωθούν να χρησιμοποιήσουν τους υπολογιστές και τις νέες τεχνολογίες ως εργαλείο μάθησης και δημιουργίας και όχι ως απλές παιχνιδομηχανές ή συσκευές αναπαραγωγής video. Με αυτό τον τρόπο εκτός από ρομποτική και προγραμματισμό, τα παιδιά μαθαίνουν παράλληλα τη σωστή και ασφαλή χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η εκπαιδευτική ρομποτική εντάσσεται με διαρκώς αυξανόμενη ένταση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Για το λόγο αυτό κάθε χρόνο διεξάγεται στην Ελλάδα  μεγάλος αριθμός διαγωνισμών ρομποτικής και προγραμματισμού.

Καθαρά ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε τους:
Ο Φορέας μας σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό όμιλο eFUTURE θα συμμετέχει ενεργά  σε αυτούς τους διαγωνισμούς,δημιουργώντας ομάδες Ρομποτικής ικανές να λάβουν μέρος και να διακριθούν.

Τα προγράμματα υλοποιούνται απο τα Ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα μας. Δείτε περισσότερα για τα Κέντρα εδώ

Πληροφορίες : Ιωάννης Δημόπουλος 2105913826

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ