Ομιλία του Γ. Καντώρου, Διευθύνοντος Συμβούλου της INTERAMERICAN

Η Ιστορία για την Interamerican «γράφεται από το Μέλλον»

Επισημάνσεις από την ομιλία του Γ. Καντώρου στο Εταιρικό Συνέδριο

Το φετινό Συνέδριο της INTERAMERICAN, που οργανώθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στις 10 Απριλίου, ανέδειξε τις επιλογές της εταιρείας σε ζητήματα στρατηγικού προσανατολισμού. Το επετειακό έτος 2019, λόγω της συμπλήρωσης των 50 ετών από την ίδρυσή της, έδωσε την αφορμή στη βάση της ιστορικής εμπειρίας, με γνώμονα την πρωτοπορία και καινοτομία από το παρελθόν ακόμη. Από τη μοναδική, έως τότε, στα παγκόσμια ασφαλιστικά χρονικά ασφάλιση της αποστολής στη Σελήνη με το «Apollo 11», στις 16 Ιουλίου 1969, που εμπνεύστηκαν οι ιδρυτές της, τη διάνοιξη νέων δρόμων για την ελληνική ασφαλιστική αγορά –όπως τόνισε στο χαιρετιστήριο μήνυμά του και ο πρόεδρος της Ε.Α.Ε.Ε., Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου– κατά τις προηγούμενες δεκαετίες στους τομείς της ασφάλισης ζωής, της υγείας, της οδικής και άμεσης ιατρικής βοήθειας, τις συνέργειες κ.ά. πρωτοπόρες πρωτοβουλίες, μέχρι τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια υπό την ολλανδική ιδιοκτησία για τις μελλοντικές προοπτικές της εταιρείας, σε μια εποχή κατά την οποία όλα αλλάζουν.

Χαρακτηριστικά δηλωτικός για τον προσανατολισμό της INTERAMERICAN ήταν ο τίτλος του τελευταίου θέματος στο σπονδυλωτό αφήγημα-έκθεση στο Συνέδριο των πιο σημαντικών σταθμών της εταιρείας: «Η Ιστορία γράφεται από το Μέλλον», που χαρακτηρίζει τη σημερινή INTERAMERICAN και σηματοδοτεί τη μεθοδευμένη μετάβαση στην απόλυτη ψηφιοποίηση, σε νέο μοντέλο διοίκησης, οργάνωσης και τρόπου εργασίας, στην εστίαση στον πελάτη και τη δημιουργία «νέας εμπειρίας» για τον ίδιο μέσα από τη σύγχρονη ασφαλιστική προσέγγιση των αναγκών του με ευέλικτα συστήματα, εμπλουτισμένη με παροχή ευρύτερων υπηρεσιών.

Το πνεύμα της ομιλίας του Γιάννη Καντώρου, διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, διέτρεξε συνολικά τις εργασίες του Συνεδρίου. Είπε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της INTERAMERICAN:

Για την αναγνώριση-ανταμοιβή της εργασίας και αφοσίωσης: «Σήμερα, γιορτάζουμε τα 50 χρόνια. Είναι μία ξεχωριστή στιγμή για την εταιρεία, για όλους μας και για μένα προσωπικά, που όταν ξεκινούσα την καριέρα μου στην INTERAMERICAN πριν από 20 και κάτι χρόνια, ποτέ δεν περίμενα ότι θα βρισκόμουνα σε μια τέτοια επέτειο να έχω την τιμή να σάς μιλώ από αυτή τη θέση. Νιώθω πολύ περήφανος γι’ αυτό και νομίζω ότι αυτή η ιστορία φανερώνει και το DNA της εταιρείας, γιατί ανεξάρτητα από τις αλλαγές, ανεξάρτητα από το ποιόν είχε ή έχει στην κορυφή της, στην ηγεσία  – από τον Δημήτρη Κοντομηνά, τον Γιώργο Κώτσαλο ή τη σημερινή ACHMEA, πάντα η INTERAMERICAN πορευόταν και πορεύεται με αξίες».

Αναφερόμενος στη συνέχεια της εταιρείας και τη θέση της στο σύγχρονο επιχειρηματικό τοπίο στην Ελλάδα: «Είμαστε μία σχετικά νέα χώρα και με μικρή παράδοση στην επιχειρηματικότητα. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να έχουμε κάποιους οργανισμούς -και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η INTERAMERICAN περιλαμβάνεται σε αυτούς- που έχουν διαγράψει με επιτυχία αυτήν την τροχιά μέσα στον χρόνο.  Έχουμε καταφέρει να επιβιώσουμε και να κρατήσουμε ενωμένους τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους εργαζομένους όλα αυτά τα χρόνια και προφανώς να ξεπεράσουμε έτσι την πολύ μεγάλη κρίση που βιώσαμε στη χώρα μας».

Για όσα άλλαξαν κατά την τελευταία δεκαετία στις ζωές των Ελλήνων και για την ανάγκη να δημιουργηθεί χώρος και τρόπος να υποστηριχθούν από την ιδιωτική ασφάλιση: «Στα χρόνια της κρίσης, πολλά πράγματα που στο παρελθόν ήταν αυτονόητα στη ζωή μιάς ελληνικής οικογένειας, έπαψαν να είναι αυτονόητα. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας διαπίστωσαν ότι έχουν μεγάλη δυσκολία να διαχειριστούν βασικά θέματα για την ευημερία τους. Είτε στα απλά, είτε στα μεγάλα, η ζωή στην Ελλάδα έγινε πιο δύσκολη και εδώ έρχεται ο ασφαλιστικός ρόλος. Η δική μας αποστολή για τα επόμενα χρόνια, είναι να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να ζήσουν μια ασφαλέστερη, καλύτερη και μεγαλύτερη ζωή. Δεν είναι αρκετό για την εταιρεία να έχουμε καλά οικονομικά αποτελέσματα, να πληρώνουμε τους φόρους μας και να αποδίδουμε και ένα μέρισμα στους μετόχους μας. Είμαστε εδώ για τους πελάτες μας, για να κάνουμε τη διαφορά στις ζωές τους και γιατί, πλέον, το σύστημα και η αντίληψη που όλα αυτά τα χρόνια επικρατούσαν στην Ελλάδα, ότι δηλαδή υπάρχει ένα κράτος πατερούλης που μπορεί να καλύψει τα πάντα, πολύ απλά δεν ισχύει».

Συνεχίζοντας ο κ. Καντώρος, υπογράμμισε την κατεύθυνση προς τη διεύρυνση του αντικειμένου της INTERAMERICAN με υπηρεσίες πέρα από την ασφάλιση, που δημιουργούν μια καθημερινή σχέση εταιρείας – πελάτη: «Βελτιώνουμε τα ασφαλιστικά προϊόντα, τα κάνουμε και πιο εξατομικευμένα.  Παλαιότερα είχαμε χρήματα, αλλά δεν σκεφτόμασταν τις ασφάλειες. Τώρα σκεφτόμαστε πολύ τις ασφάλειες, γιατί έχουμε καταλάβει την ανάγκη τους, έχουμε όμως λιγότερα χρήματα. Κάποια στιγμή θα έχουμε -πιστεύω- και από τα δύο. Μέχρι τότε, αποστολή μας είναι να κάνουμε τα προϊόντα μας προσιτά σε κάθε πορτοφόλι και σε κάθε ελληνική οικογένεια. Τα ασφαλιστικά προϊόντα θα είναι πάντα στον πυρήνα της δραστηριότητάς μας, όμως πρέπει να κάνουμε ένα βήμα περισσότερο. Στο μέλλον εμείς, αλλά και άλλες πιθανώς ασφαλιστικές εταιρείες, θα συνδυάσουν τα ασφαλιστικά προϊόντα με επιπλέον υπηρεσίες. Η INTERAMERICAN το έχει κάνει: επενδύουμε συνέχεια στα πολυϊατρεία Medifirst, στην Εταιρεία Βοήθειας, στα CarPoint για το αυτοκίνητο και σε άλλες δικές μας υποδομές. Θα κάνουμε και ένα βήμα ακόμα περισσότερο και θα περάσουμε και από τις υποδομές, στην καθημερινή συμβουλή και διαχείριση της υγείας ή της ευζωίας των πελατών μας».

Για την ψηφιακή τεχνολογία, την επίδραση – τις αλλαγές που φέρνει στις αγορές και τον κυρίαρχο ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα: «Στο ερώτημα αν το μέλλον θα είναι ψηφιακό ή θα δούμε κάτι διαφορετικό, δεν υπάρχει μονοσήμαντη απάντηση. Η οικονομία και ο κόσμος αλλάζουν. Προφανώς, ένα μεγάλο μέρος των εργασιών μας θα είναι ψηφιακό, αν θέλουμε να συμβαδίσουμε με την τρόπο ζωής των πελατών μας. Όμως, είμαστε άνθρωποι και θέλουμε την επαφή με το συνάνθρωπό μας – αρκεί, βέβαια, αυτή η επαφή να προσθέτει αξία. Συνεπώς, η εταιρεία κάνει τις κατάλληλες επενδύσεις στην τεχνολογία για να απελευθερώσει τους ανθρώπους, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι στιγμές αλήθειας με τους πελάτες, εκεί που πραγματικά έχουν σημασία».

Το ανθρωποκεντρικό στοιχείο τονίστηκε ιδιαίτερα κατά το Συνέδριο της INTERAMERICAN και μέσα από τις μαρτυρίες επί σκηνής βιωματικών εμπειριών πελατών που έτυχαν κάποιας σημαντικής υπηρεσίας από την εταιρεία. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν και οι ομιλίες των καθηγητών Νίκου Βέττα, γενικού διευθυντή ΙΟΒΕ, που ανέπτυξε την εικόνα του οικονομικού περιβάλλοντος με σημαντικές παρατηρήσεις για τις συνθήκες και την προοπτική της ασφάλισης στη σύνταξη και την υγεία και του Δημήτρη Μπουραντά, που έδωσε τις διαστάσεις της έννοιας του ηγέτη και της ηγεσίας. Το πρότυπο θέλησης για την επιτυχία και προσήλωσης στον στόχο ανέδειξε με την κατάθεση της προσωπικής προσπάθειάς της η ορειβάτις Κική Τσακαλδήμη. Ακόμη, το έμπρακτο ενδιαφέρον της εταιρείας για την ευρύτερη κοινωνία και η πρωτοπόρος στην ασφαλιστική αγορά, οργανωμένη  δραστηριότητά της στον τομέα της εταιρικής υπευθυνότητας αναδείχθηκε με την τιμητική διάκριση στον οργανισμό «Διογένης», που υποστηρίζει εδώ και 12 χρόνια στο έργο του για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της περιθωριοποίησης. 

Κατά το δεύτερο μέρος του Συνεδρίου, ο Τάσος Ηλιακόπουλος, γενικός διευθυντής πωλήσεων και marketing της INTERAMERICAN, χάραξε πορεία για τις πωλήσεις, τα προϊόντα και τη διανομή στο παρόν και το μέλλον, επισημαίνοντας τη διαφορετικότητα της εταιρείας στην αγορά και το ξεχωριστό περιβάλλον για τους ανθρώπους της στις πωλήσεις. Ακόμη, βραβεύθηκαν οι συνεργάτες πωλήσεων που διακρίθηκαν κατά το 2018, καθώς και οι παλαιότεροι -πάνω από 40 χρόνια- συνεργάτες του δικτύου πωλήσεων και διοικητικά στελέχη, που έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στην INTERAMERICAN κατά το μεγαλύτερο μέρος της πεντηκονταετίας της έως σήμερα.

Πηγή: asfalisinet.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ