Ισχυροί και διαχρονικοί οι δεσμοί Ελλάδας – Γερμανίας

Κ. Μαραγκός στο Δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη:
Ισχυροί και διαχρονικοί οι δεσμοί Ελλάδας – Γερμανίας

Στις διαχρονικές ελληνογερμανικές σχέσεις, τον ρόλο της Γερμανίας που στήριξε την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, όπως και στις δράσεις του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με κυριότερη την υποστήριξη 900 Β2Β συναντήσεων την τελευταία τριετία, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, απευθύνοντας χαιρετισμό στην έναρξη του δείπνου, που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη του ΣΒΕ και του ΣΕΒΕ.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου στάθηκε επίσης στη σημασία της σύνδεσης της επιχειρηματικότητας με την εκπαίδευση μέσω του θεσμού της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην ηλεκτροκίνηση και τη σημαντικότητα της καινοτομίας, αλλά και στον στόχο για μεγαλύτερη διείσδυση της εξωδικαστικής επίλυσης εμπορικών διάφορων στην αγορά.

Στον χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Dr. Ernst Reichel τόνισε ότι ο Βορράς της Ελλάδας βρίσκεται στην καρδιά των ελληνογερμανικών σχέσεων, αναφέρθηκε δε στην προετοιμασία της Γερμανίας για τη ΔΕΘ του 2020 και τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.

Σημαντικό μέρος της εκδήλωσης ήταν και η απονομή του Σταυρού της Αξίας επί Ταινία του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας που τίμησε με απόφαση του Ομοσπονδιακού Προέδρου Frank-Walter Steinmeier, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Dr. Ernst Reichel τον κ. Στέφανο Τζιρίτη, Πρόεδρο της ISOMAT ΑΕ και Πρόεδρο Επιτροπής Β. Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, για την προσφορά των σημαντικών υπηρεσιών του στη σύσφιξη και ανάπτυξη των ελληνογερμανικών οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων, κάνοντας μία εκτενή αναφορά στην επιχειρηματική και κοινωνική διαδρομή του κ. Τζιρίτη.

Στον ευχαριστήριο λόγο του ο κ. Τζιρίτης αναφέρθηκε στη Γερμανία ως παράγοντα στην εξέλιξή του και στην πίστη του στις ελληνογερμανικές σχέσεις και τα οφέλη για την Ελλάδα. Κλείνοντας, αναφέρθηκε, στις δράσεις του Επιμελητηρίου, που υποστηρίζουν τον ίδιο σκοπό και στη ΔΕΘ του 2020 με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στην ομιλία του στις ελληνογερμανικές σχέσεις, στο θετικό ρόλο της Γερμανίας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τονίζοντας τους ταχύτατους ρυθμούς της κυβέρνησης και την ετοιμότητά της να υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ενώ αναφερόμενος στη Β. Ελλάδα, μίλησε για τα μεγάλα έργα υποδομών και ανάπτυξης, που πρόκειται να αλλάξουν το πρόσωπο της πόλης.

Στην ενότητα του διαδραστικού διαλόγου (Q&A session) που ακολούθησε με τη συμμετοχή των Υφυπουργών Βιομηχανίας, Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Νίκο Παπαθανάση, Έρευνας & Τεχνολογίας, κ. Χρίστο Δήμα, και Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Γιάννη Τσακίρη, το κοινό είχε τη δυνατότητα να διαμορφώσει μέσω online εφαρμογής τις θεματολογίες της συζήτησης, δίνοντας προτεραιότητα σε τρία θέματα που απασχολούν την αγορά και συγκεκριμένα με σειρά βαθμολογίας: στα αναπτυξιακά έργα της Β. Ελλάδος, στην απλοποίηση των επενδύσεων και του αναπτυξιακού τομέα και στη φορολογία. Στο γόνιμο και άμεσο διάλογο που ακολούθησε, έγινε μεγάλος λόγος για το ΤhessINTEC, την ανάπλαση της ΔΕΘ, τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου, την αναμόρφωση του αεροδρομίου και τη Θεσσαλονίκη ως κόμβο συνδυασμένων μεταφορών. 

Θέμα συζήτησης αποτέλεσαν επίσης οι εταιρίες start-up και η στήριξη των νέων επενδυτών, η απλοποίηση της γραφειοκρατίας με το “one stop shop”, τα περιθώρια μείωσης της φορολογίας, οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες, αλλά και η αναζωογόνηση του νεκρού βιομηχανικού ιστού.

Την εκδήλωση, η οποία συγκέντρωσε περισσότερους από 350 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων Μέλη του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι του τραπεζικού, διπλωματικού και πολιτικού κόσμου, πρόεδροι Επιμελητηρίων, βουλευτές της Θεσσαλονίκης και πολλοί επιχειρηματίες από τη Β. Ελλάδα, τίμησαν με την παρουσία τους η νέα Γενική Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κα Sibylla Bendig, ο Υφυπουργός Εσωτερικών – Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ