ΑΒ Βασιλόπουλος: Μακροπρόθεσμος στόχος μας, η πρωτιά στην ελληνική αγορά

«Κεντρικός μας στόχος σήμερα είναι η πρωτιά στην καρδιά των πελατών ως συνώνυμο της ποικιλίας, της ποιότητας και της εξυπηρέτησης και η ταύτισή μας στη συνείδησή τους με το καινούργιο, το καινοτόμο και το διαφορετικό. Εφόσον το πετύχουμε, θα διεκδικήσουμε και πάλι την πρωτιά στην ελληνική αγορά», μας τόνισε ο κ. Βασίλης Σταύρου, νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, στην πρώτη του συνέντευξη, την οποία παραχώρησε στο σέλφ σέρβις, μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του, μερικές ημέρες πριν τη δημοσίευση του ισολογισμού της εταιρείας για τη χρήση του 2018.

Στην έναρξη της συζήτησής μας ρωτήσαμε το συνομιλητή μας για τις προβλέψεις τού ομίλου Ahold-Delhaize και ειδικότερα τις δικές του σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας την επόμενη διετία. Όπως εξήγησε, «οι εκτιμήσεις και προβλέψεις τόσο του ομίλου όσο και οι δικές μου συμπίπτουν, δεδομένου ότι η κοινή τους βάση είναι οι ανάλογες εκτιμήσεις και προβλέψεις των επίσημων διεθνών και ελληνικών πολιτικών και οικονομικών οργανισμών, ενώ ειδικότερα υποστηρίζονται από τις σχετικές επεξεργασίες της ΑΒ Βασιλόπουλος, που έχει από πρώτο χέρι την εμπειρία της δράσης στην Ελλάδα. Δεν απέχουν, πρέπει να πω, από τις εκτιμήσεις που όλοι λίγο-πολύ κάνουμε στη χώρα και είναι θετικές, καθώς είναι δεδομένο πια πως η οικονομία μας αρχίζει να ανακάμπτει, έχοντας ήδη αφήσει πίσω της το κατώτατο όριο της συρρίκνωσής της. Προβλέπουμε λοιπόν μια ανάπτυξη του ΑΕΠ μεταξύ 2% και 3% την επόμενη διετία, παρά την επιθυμία για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, αντίστοιχους των ρυθμών άλλων οικονομιών που βγήκαν από την κρίση. Προσβλέπουμε σε μια περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας, κυρίως με την επίσπευση κάποιων μεγάλων επενδύσεων, πράγμα που θα ενισχύσει το καταναλωτικό εισόδημα, ενώ αναμένουμε να εκφραστούν πρακτικά οι προθέσεις και τα μέτρα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης, η οποία ιστορικά οδηγεί την ανάπτυξη. Στο ίδιο πλαίσιο, ένα αισιόδοξο δείγμα είναι η αλλαγή των ψυχολογικών διαθέσεων των καταναλωτών. Συνεπώς, ενώ δεν αναμένεται ένα αναπτυξιακό «μπουμ», η μικρή ανάπτυξη χρόνο με το χρόνο δεν μπορεί παρά να προσφέρει ικανοποίηση».

σελφ σέρβις: Αρκεί αυτό στην Ahold-Delhaize;
Βασίλης Σταύρου: Η μητρική μας σε όλη τη διάρκεια της κρίσης δεν σταμάτησε να επενδύει στη χώρα κατά μέσο όρο γύρω στα 60 εκατ. ευρώ το χρόνο σε υποδομές, ακόμα και στις σκοτεινότερες περιόδους για την οικονομία, ακόμα κι όταν το σενάριο του Grexit φάνταζε ως το πλέον πιθανό. Αυτό επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα και η ΑΒ για τον όμιλο ήταν και παραμένει στρατηγική επιλογή.

Η συγκέντρωση του κλάδου θα συνεχιστεί

σ. σ.: Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί η διαδικασία συγκέντρωσης του κλάδου σε λίγες επωνυμίες αλυσίδων και πώς θα εκδηλωθούν στο εξής οι προθέσεις συμμετοχής της ΑΒ Βασιλόπουλος σε αυτή τη διαδικασία;
Β. Σ.: Ήδη από την έναρξη της οικονομικής κρίσης ο κλάδος μας μπήκε ουσιαστικά σε φάση επανίδρυσης, με δραματικές ανακατατάξεις στο δυναμικό του, μολονότι θεωρείται κλάδος σχετικά ασφαλής στην οικονομική κρίση, τουλάχιστον συγκριτικά με άλλους. Κι όμως, ιστορικά brands μεγάλων και μεσαίων αλυσίδων, όπως και μιας πλειάδας τοπικών δικτύων σούπερ μάρκετ, μέσα σε λίγα χρόνια εξαφανίστηκαν. Οι ισορροπίες στον κλάδο αποκαθίστανται, λοιπόν, σε ένα νέο πλαίσιο και πιστεύω ότι η σχετική διαδικασία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Η συγκέντρωση επομένως θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, καθώς η μεγαλύτερη πίεση ασκείται κυρίως στις μικρομεσαίες αλυσίδες, ακριβώς γιατί το πλεονέκτημα της συγκυριακής πρόσβασής τους σε διαθέσιμο κλαδικό τζίρο, που έδωσε η κατάρρευση μεγάλης αλυσίδας, παύει να υφίσταται. Εξάλλου, ο αριθμός των σούπερ μάρκετ στην ελληνική αγορά είναι τόσο μεγάλος, ώστε δεν θα μπορέσουν όλα να επιβιώνουν. Από αυτή την άποψη και ο ορίζοντας μιας περαιτέρω οργανικής ανάπτυξης γενικά του κλάδου είναι πια πολύ στενός.

Εμείς ανέκαθεν ήμασταν ανοικτοί στην αξιοποίηση ευκαιριών σχετικές με εξαγορές, εφόσον βέβαια οι τέτοιου είδους ευκαιρίες είναι συμβατές με τη στρατηγική μας. Έχουμε τα «μάτια» και τα «αυτιά» ανοιχτά στην αναζήτηση ευκαιριών, όπως δείχνει άλλωστε η ιστορία μας. Η εξαγορά για την εξαγορά δεν ήταν πότε, για εμάς, αυτοσκοπός.

σ. σ.: Μεταξύ των αλυσίδων της λεγόμενης «μεσαίας ζώνης» βλέπετε σήμερα κάποιες να είναι συμβατές με την αναπτυξιακή στρατηγική σας;
Β. Σ.: Προφανώς υπάρχουν. Δεν σταματούμε να ανιχνεύουμε σχετικές προθέσεις και ενδεχόμενα, αλλά ο χορός των εξαγορών, όπως ξέρετε, θέλει πάντα δύο.

Ανάπτυξη βασισμένη στην πρόταξη της αξίας

σ. σ.: Πόσο στενός είναι ο ορίζοντας της οργανικής ανάπτυξης της ΑΒ Βασιλόπουλος και σε ποιες περιοχές «ανοίγει»;
Β. Σ.: Αν και, όπως είπα, για το σύνολο της αγοράς δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια οργανικής ανάπτυξης, για εμάς η Αττική προσφέρεται για την ανάπτυξή μας, κυρίως στις δυτικές και τις νότιες περιοχές της, το ίδιο και η Κρήτη, και φυσικά η Βόρεια Ελλάδα, όπου ναι μεν έχουμε παρουσία, αλλά στοχεύουμε σε μεγαλύτερη πυκνότητα.

σ. σ.: Η επέκτασή σας προμηνύεται με όρους έντασης του ανταγωνισμού στις τιμές;
Β. Σ.: Ο παράγοντας «τιμή και προσφορές» παραμένει βασικό κριτήριο αγοραστικής επιλογής, αλλά δεν είναι ο μοναδικός. Σήμερα, ο πελάτης φαίνεται να αναζητάει τη συνολική αξία σε επίπεδο προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτή είναι και η δική μας πρόθεση. Να προτάξουμε την συνολική αξία για να προσφέρουμε στους πελάτες μας αξεπέραστη αγοραστική εμπειρία. Μάλιστα, και οι άλλες αλυσίδες, μεγάλες και μικρότερες, αναγνωρίζω ότι αρχίζουν λίγο-λίγο να αναπροσανατολίζονται ως προς τα βαρύνοντα στοιχεία της ανταγωνιστικότητάς τους, που προτάσσουν. Όχι τυχαία, η ένταση των προωθήσεων φέτος δεν είναι ανάλογη του 2017 ή του 2018.

Διαφοροποίηση μέσω στοχευμένων προσφορών

σ. σ.: Μιλάτε δηλαδή για μια τάση αποκλιμάκωσης των προγραμμάτων προσφορών, της έκτασης και του βάθους τους;
Β. Σ.: Εμείς μιλούμε για «διαφοροποίηση» και μάλιστα με όρους εισόδου μας στην εποχή των στοχευμένων προσφορών ανά πελάτη, μέσω της κάρτας πιστότητας της εταιρείας. Έχουμε ήδη επενδύσει στις απαιτούμενες υποδομές και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην πράξη.


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ