Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Β. Κικίλιας: Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε επενδύσεις που θα φέρουν καινοτομία και στην υγεία

Στη στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους, ώστε να ενταθούν οι επενδύσεις στον τομέα της Υγείας αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στη 2η θεματική ενότητα «Οι επενδύσεις στην καινοτομία είναι επενδύσεις για μια καλή ζωή», του πρώτου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Καινοτομίας, με τίτλο «Η καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης – Μία ελληνογερμανική συνεργασία», το οποίο διοργανώνουν από κοινού το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

«Είναι επιβεβλημένη κάθε προσπάθεια που φέρνει καινοτομία και που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Η υγεία κτυπήθηκε από την κρίση βάναυσα και ιδιαίτερα στο δημόσιο, στην πρωτοβάθμια αλλά και στη δευτεροβάθμια φροντίδα, είναι επιβεβλημένη η άσκηση πολιτικής στήριξης των επενδύσεων», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και προσέθεσε: «Γι’ αυτό ο πρώτος νόμος που προωθήσαμε προέβλεπε να μετατρέψουμε το οριζόντιο μέτρο του clawback σε μέτρο στήριξης καινοτομίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Δεν αλλάζει ο κόσμος από την μια μέρα στην άλλη. Δίνουμε ωστόσο ένα στίγμα προς αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Αndreas Pollner, Διευθύνων Σύμβουλος, Bayer Ελλάς ΑΕ αφού ανέφερε ότι η εταιρία του επενδύει δυο δισεκατομμύρια σε έρευνα κα ανάπτυξη το χρόνο, τόσο στα φάρμακα όσο και στον κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής τόνισε ότι «η καινοτομία, η έρευνα και η ανάπτυξη είναι ο βασικός μας πυλώνας που θα μας οδηγήσει στο μέλλον».

«Η εταιρία» σημείωσε ο κ. Pollner, «έχει στηρίξει μια σειρά από προγράμματα, ώστε οι εργαζόμενοί μας να είναι σε θέση να προωθήσουν την καινοτομία.» Επίσης ανέφερε ότι η Bayer υποστήριξε πάνω από 150 νεοφυείς  επιχειρήσεις μέχρι σήμερα εντάσσοντας πολλές από αυτές στην γκάμα δραστηριοτήτων της.

Ο κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Boehringer Ingelheim Ελλάς ΑΕ επισήμανε ότι η εταιρία χρησιμοποιεί ως κύριο όχημά της την καινοτομία και στην Ελλάδα προκειμένου να δώσει αξία στον ασθενή, τον επαγγελματία της υγείας και το σύστημα υγείας και ασφάλισης, μέσω της διάθεσης καινοτόμων φαρμάκων. Παράλληλα  χρησιμοποιώντας την καινοτομία συμβάλλει στην Εθνική οικονομία μέσω των επενδύσεων που κάνει στην ανάπτυξη κλινικών μελετών στην Ελλάδα καθώς και στην τοπική παραγωγή και την εξαγωγή των καινοτόμων φαρμάκων της. Ειδικότερα επεσήμανε ότι πάνω από το 60% του προσωπικού της Boehringer Ingelheim Ελλάς απαρτίζεται από άτομα υψηλής επιστημονικής κατάρτισης συμβάλλοντας ενεργά στην υποστήριξη της καινοτομίας και της επένδυσης στην ποιότητα.

Ο κ. Δημήτρης Δέμος, Αντιπρόεδρος και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, DEMO ABEE ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, εστίασε στο brain drain, σημειώνοντας ότι το όνειρο πολλών νέων ικανών επιστημόνων βρίσκεται στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.  Παράλληλα αναφέρθηκε στο πώς η καινοτομία οδήγησε την DEMO να αναπτυχθεί. «Τα τελευταία 20 χρόνια αυξήσαμε το τζίρο μας 100 φορές και το προσωπικό στα περίπου 100 άτομα», ενώ, όπως εξήγησε, η εταιρία διαφοροποίησε το marketing, στρέφοντας την προσοχή της στο νοσηλευτικό προσωπικό. «Καινοτομήσαμε στο μάρκετινγκ. Επίσης καταφέραμε και βάλαμε την αντιβίωση σε πλαστικό μπουκάλι. Ουσιαστικά κάναμε επένδυση στην καινοτομία» τόνισε.

Ο Καθ. Κλεομένης Μπάρλος, Ιδρυτής & Προέδρος, CBL Patras ΑΕ, αφού επεσήμανε ότι υπάρχει μια λανθασμένη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας να θέλει να στείλει τα παιδιά της στο εξωτερικό, σημείωσε ότι είναι ονομαστικά καλύτεροι οι μισθοί σε χώρες όπου πολλοί επιθυμούν να βρεθούν. «Ένα δυάρι στο Μόναχο κάνει 1000 ευρώ, στο Λονδίνο 2000 ευρώ και στην Πάτρα ένα πολύ καλύτερο σπίτι σε πολύ καλή περιοχή 250 ευρώ», τόνισε σημειώνοντας ότι οι νέοι επιστήμονες πρέπει να αναζητήσουν έγκαιρα ευκαιρίες απασχόλησης στην Ελλάδα, καθώς εδώ οι συνθήκες ζωής είναι πολύ καλύτερες. Παράλληλα περιέγραψε την πορεία ανάπτυξης της CBL στην Πάτρα. «Ξεκινήσαμε με δυο εργαζόμενους το 1989 και σήμερα έχουμε 80. Οι 47 είναι επιστήμονες με πτυχία, οι περισσότεροι εκ των οποίων πρώην φοιτητές μου.»

Ο Δρ. Ευάγγελος Παππάς, Ιδρυτής, RTsafe IKE ανέφερε ότι η εταιρία του γεννήθηκε από μια βασική ιδέα που προήλθε από την καθημερινότητα. «Παράγουμε με 3d printing πολυμερή ομοιώματα για εξετάσεις στον εγκέφαλο. Τα τελευταία 5 χρόνια είχαμε 700 δημοσιεύσεις. Έχουμε ένα μικρό γραφείο στη Βοστώνη και στο Τέξας, ενώ πελάτες μας είναι στα μεγαλύτερα κέντρα σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Το προϊόν μας είναι διεθνώς στα 100 πιο καινοτόμα με βάση τελευταίες αξιολογήσεις».

Η κα Ελευθερία Ζούρου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, doctoranytime ΙΚΕ τόνισε: «Δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα αναζήτησης του κατάλληλου γιατρού, με καταγραφή αξιολογήσεων και άλλων πληροφοριών. Λειτουργούμε σε τέσσερις χώρες, στην Κύπρο, την Ελλάδα, το Βέλγιο και το Μεξικό και σύντομα επεκτεινόμαστε στο Περού. Προσωπική φιλοδοξία είναι να προσεγγίσω το μεγάλο αυτό κομμάτι της υγείας που είναι η πρόληψη με έμφαση στη διατροφή και την άσκηση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος Thessaloniki technology Park, Πρόεδρος Ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδης, έδωσε έμφαση στη σημασία που έχει η καινοτομία για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. «Για να φτάσουμε στην Κίνα και την Αμερική πρέπει να αναπτύξουμε καινοτομία», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στο πώς η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει κέντρο καινοτομίας για τη χώρα. «Ωρίμασε στην Ελλάδα ένα οικοσύστημα καινοτομίας, όπου πρώτη τη Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη να το δεχτεί. Υπάρχουν 367 πάρκα καινοτομίας στην Ευρώπη, αλλά η Ελλάδα ακόμη δεν έχει έναν ανάλογο χώρο. Αυτός είναι ο στόχος μας για τη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι η πόλη έχει τριπλάσιο μέσο όρο μηχανικών από ό,τι οι άλλες πόλεις της ΕΕ. Θέλουμε, λοιπόν, να φτιάξουμε ένα τέταρτης γενιάς τεχνολογικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ