Μυτιληναίος: Οπλισμένος και με ρωσικό αέριο στον δρόμο του Green Deal

Την περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης της απέναντι στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης προς καθαρότερες μορφές ενέργειας, καταφέρνει η Mytilineos

Δελτίο Τύπου

Την περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης της απέναντι στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης προς καθαρότερες μορφές ενέργειας, καταφέρνει η Mytilineos με το μακροχρόνιο συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου από τον ενεργειακό “γίγαντα”, Gazprom.

Η ελληνική εταιρία, προσηλωμένη, όπως άλλωστε έχει διακηρύξει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ευάγγελος Μυτηλιναίος, στο Green Deal της Ε.Ε. που θέλει για το 2030 μειωμένες κατά 50 με 55% εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και μηδενικές εκπομπές το 2050 επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει σε αυτούς τους στόχους. Παράλληλα χτίζει υψηλότερες επιδόσεις για τις επιχειρηματικές του μονάδες όπως και αποδόσεις για τους μετόχους της εισηγμένης.     

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες με την Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου με δεκαετές συμβόλαιο μέσω του ΕΣΦΑ, έχει τα χαρακτηριστικά ενός μεγάλου καθετοποιημένου ενεργειακού ομίλου που θέλει να πρωταγωνιστήσει. Με τα σχόλια αυτά η επενδυτική κοινότητα υποδέχεται τη νέα στρατηγική της εταιρίας για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού τη μίγματος.

Ως μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με ετήσιες ανάγκες σε 1,5 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου για το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδας και των τριών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος, η Mytilineos θέλει σταθερές και διασφαλισμένες ποσότητες. Επιπλέον με την προσθήκη της νέας μονάδας των 826 MW, αυτές θα αυξηθούν σε 2 δισ κ.μ.

Εκτός, όμως, των χαρακτηριστικών του καταναλωτή, η εισηγμένη με τις ποσότητες που εισάγει έχει πια δραστηριοποιηθεί δυναμικά και στο εμπόριο. Το μερίδιο της στις εισαγωγές φυσικού αερίου (αγωγών και LNG) βρίσκεται στο 44%, ενώ στο LNG κατέχει το 49%.

Έτσι η εταιρεία διψά διακαώς για εναλλακτικές πηγές προμήθειας που θα δώσουν τόσο στις δικές της δραστηριότητες ανταγωνιστικό κόστος όσο και στους πελάτες της πιο συμφέρουσες τιμές.

Άλλωστε και ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος με χθεσινή του δήλωση συμπύκνωσε τα παραπάνω: “Αυτή η μακροπρόθεσμη σύμβαση θα ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της Mytilineos όσο αφορά το φυσικό αέριο στην περιοχή και θα συμβάλει σημαντικά στη μέγιστη απόδοση των βιομηχανικών μας εγκαταστάσεων και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας”.

Η εισηγμένη είναι ξεκάθαρο, λένε αρμόδιοι παράγοντες, πως σκοπεύει να κυριαρχήσει στη νέα αγορά ενέργειας όπως διαμορφώνεται με το target model, που θα της ανοίξει δρόμους ακόμη για μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Το ρωσικό αέριο σε σταθερές ποσότητες θα αποτελέσει το ισχυρό στήριγμα σε αυτήν την προσπάθεια.

Το φυσικό αέριο θα είναι το κυρίαρχο καύσιμο στη δεκαετία μέχρι το 2030 και θα οδηγήσει τις οικονομίες στην πράσινη ανάπτυξη.

Η Mytilineos στις 11 Μαΐου έκλεισε 10 χρόνια από τότε που έφερε το πρώτο φορτίο LNG στη Ρεβυθούσα κάνοντας τότε μία “επαναστατική” κίνηση, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό που έχει κάνει ο ίδιος ο κ. Μυτιληναίος, κόντρα στο μονοπώλιο της δημόσιας επιχείρησης.

Σήμερα 10 χρόνια μετά, κι αφού έχει εισάγει έως τώρα περί τα 80 φορτία LNG και με εισαγωγές από τους αγωγούς της Τουρκίας και της Βουλγαρίας αλλά και με εξαγωγές, γιορτάζει την επέτειο με το ρωσικό deal.

Πηγή εικόνας και άρθρου: 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ