σελφ σερβις: Στην εντατική για δεύτερη φορά σε μια δεκαετία!

Διαβάστε το άρθρο του Νικόλα Παπαδημητρίου για την οικονομία στην εποχή του Covid-19

Δελτίο Τύπου

Η οικονομία μας ως θύμα σφοδρής σύγκρουσης το 2010, αφού πέρασε επί μακρόν στη μνημονιακή εντατική και το αναρρωτήριο, πήρε εξιτήριο για αποθεραπεία κι ανάταξη. Αλλά στην έξοδό της από το νοσοκομείο τη χτύπησε φορτηγό, στοιχείων Covid-19! Ο κ. Παναγιώτης Μπορέτος, αντιπρόεδρος και εμπορικός διευθυντής της IRI Hellas, προειδοποιεί: «Το όποιο κέρδος της βιομηχανίας από την άνοδο του τζίρου των σούπερ μάρκετ σήμερα δεν μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειές της από τη χειμαζόμενη αγορά του ho.re.ca. και την αναμενόμενη μείωση του καταναλωτικού εισοδήματος».

Mε αστάθμητο παράγοντα την υγειονομική κρίση, η εξέλιξη της οποίας δημιουργεί διεθνώς σκεπτικισμό, οι ειδήμονες όλων των τομέων της οικονομικής και πολιτικής ζωής συζητούν με αγωνία το αν η θηριώδης παγκοσμίως οικονομική κρίση και η έξοδος απ’ αυτήν ανά εθνική οικονομία και ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας θα είναι σχήματος «V» (απότομη πτώση-άμεση άνοδος), «U» (απότομη πτώση-βραδύτερη επάνοδος), «W» (ανάταξη με σκαμπανεβάσματα) ή χειρότερα «L» (χωρίς διέξοδο στο προβλεπτό μέλλον).

Αλήθεια, ποιο τάχα απ’ αυτά τα εύλογης παραστατικότητας γράμματα εικονίζει την ημιτελή προσπάθεια της Ελλάδας να υπερβεί την υπερδεκαετή κρισιακή κατάστασή της πριν το συντριπτικό για την προσπάθειά της επιβεβλημένο πάγωμα της προσφοράς και της ζήτησης, λόγω πανδημίας; Ας το στοχαστεί αυτό ο καθένας, αναλογιζόμενος φερ’ ειπείν την απόσταση των 240 δισ. ευρώ του εγχώριου ΑΕΠ προ του 2009 από τα 180-190 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια… Ας μη γελιόμαστε, η μεταφορά που αποδίδει σήμερα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας είναι αυτή του τίτλου και της εισαγωγής που επιλέξαμε.

Ο Αρμαγεδδών
Ήδη η ΓΣΕΒΕΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο απώλειας 250.000 θέσεων εργασίας, για το ότι η 1 στις 8 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα υποχρεωθεί άμεσα να μειώσει το προσωπικό της και για το ότι η 1 στις 7 πιθανώς δεν θ’ ανοίξει καν μετά την άρση των προστατευτικών μέτρων. Πρόκειται ασφαλώς για επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν ή δημιουργήθηκαν στα «πέτρινα χρόνια», οι οποίες ακριβώς γι’ αυτό δεν έχουν αποθέματα «λίπους» να κάψουν, δουλεύοντας με ακραία οικονομία πόρων. Και πρόκειται για το 98% της εγχώριας επιχειρηματικότητας (700.000 επιχειρήσεις από 1-2 έως 250 εργαζόμενους) και για τον κορμό της ελληνικής μεσαίας και ανώτερης τάξης. Σ’ ένα σημαντικό μέρος τους αυτές οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην τουριστική αγορά ή σχετίζονται σε διαφορετικό βαθμό με αυτήν, η οποία απασχολεί περί τους 300.000 εργαζόμενους, συμβάλλοντας στο ΑΕΠ κατά το 20%-22% του, αλλά που φέτος ζει υπό πτώχευση.

Προ της πανδημίας διεξήχθη η πανευρωπαϊκή έρευνα-βαρόμετρο της Intrum (είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δανείων και απαιτήσεων, με ισχυρή παρουσία στην αγορά μας ως εταίρος της Τράπεζας Πειραιώς στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων της τράπεζας). Διαβάσαμε τα ευρήματά της υπό καθεστώς εγκλεισμού. Σύμφωνα με αυτά, κατά το 61% τα ελληνικά νοικοκυριά αδυνατούν να εξοφλήσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους (τραπεζικά δάνεια, ρεύμα, τηλέφωνο κ.ά.). Όπως δήλωσαν οι ερωτώμενοι, οι λογαριασμοί τους ανά μήνα αυξάνονται ταχύτερα από τα εισοδήματά τους, ενώ κατά το 40% δήλωσαν ότι δανείζονται για να τους εξοφλούν. Οι Έλληνες βρίσκονται στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη, αποφάνθηκαν οι ερευνητές…

Τις τελευταίες ημέρες της καραντίνας ήρθαν τα πρώτα επίσημα νέα από την εντατική για την κατάσταση του πολυτραυματία μας. Κατά την ΕΡΓΑΝΗ, τον Απρίλιο της καραντίνας καταγράφηκαν 41.350 απολύσεις (σημειωτέον ότι μεταξύ Απριλίου 2019 και Απριλίου φέτος χάθηκαν περίπου 104.000 θέσεις εργασίας). Φέτος τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 7.205 νέες θέσεις εργασίας έναντι 110.895 τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ έγιναν 48.555 προσλήψεις έναντι αντίστοιχα 282.181 πέρυσι, χωρίς να συζητούμε την υπεροχή των μορφών της μερικής απασχόλησης, δηλαδή το εισόδημά της ως διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα.

Πρόκειται για τα χειρότερα στοιχεία της τελευταίας εικοσαετίας, επισήμαναν οι εργατολόγοι. Στην έξοδο της καραντίνας, φυσικά, η αγορά εργασίας και οι αμοιβές είχαν ήδη γίνει φύλλο-φτερό και δια νόμου, πράγμα που πλήττει άμεσα κατ’ ελάχιστον 1,3 εκατομμύρια μισθωτούς και όλους τους συνταξιούχους, λόγω της απειλής κατάρρευσης των εσόδων του ΕΦΚΑ, ενόσω η μεν Κομισιόν προβλέπει φέτος για την Ελλάδα ποσοστό ανεργίας 19,9% το δε ΔΝΤ 22%!

Ρίξαμε μια ματιά και στα στοιχεία που θα δημοσιευθούν στην ετήσια έκδοση «Πανόραμα των Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ 2020», η οποία θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, και φρίξαμε. Στα τέλη του 2019 το μέγεθος του ιδιωτικού δανεισμού στη χώρα, που πλησιάζει το ύψος του ΑΕΠ, ήταν 169 δισ. ευρώ (καταναλωτικά δάνεια 14,5 δισ., στεγαστικά 55,9 δισ. και επιχειρηματικά 98,4 δισ. ευρώ). Από αυτά, τα 68,5 δισ. ευρώ ήταν ήδη «κόκκινα» τον Δεκέμβριο (καταναλωτικά δάνεια 7 δισ., στεγαστικά 23,7 δισ. και επιχειρηματικά 37,8 δισ. ευρώ). Τι έπεται; Ποιος θα διασώσει εκ νέου τις τράπεζες και πώς; Ο πολυτραυματίας διασωληνώθηκε και δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον…!

Πηγή εικόνας και άρθρου: 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ