Generation Y: Πάντα στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους μας και τους πελάτες μας

Αναστάσιος Σπανίδης στον Λάμπρο Ρόδη: Ο διευθύνων σύμβουλος της Generation Y- International eBusiness Hub μιλάει στη «Ν»

Δελτίο Τύπου:

Η πανδημία άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τις καταναλωτικές συνήθειες, κι αυτή η τάση έχει ήδη καταγραφεί σε εγχώριες έρευνες. «Το σίγουρο είναι ότι εκείνοι που επέδειξαν πολύ ποιοτική επικοινωνία, δημιούργησαν και πολλούς brand lovers» θα μας πει, μεταξύ άλλων, ο Αναστάσιος Σπανίδης, διευθύνων σύμβουλος, Generation Y- International eBusiness Hub, επικεφαλής μιας ελληνικής πολυεθνικής εταιρείας που βοηθά με εξαιρετικά μετρήσιμα αποτελέσματα τις επιχειρήσεις που επιθυμούσαν να μπουν στο «παιχνίδι» του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Εξειδικεύεστε στη δημιουργία καινοτόμων ηλεκτρονικών καταστημάτων και πρωτοποριακών B2B & Β2C εφαρμογών, καθώς και στην προώθησή τους μέσω δημιουργικών και ενεργειών digital marketing, εξατομικευμένων για τον κάθε συνεργάτη της. Τι νέα δεδομένα αποκτήσατε ως επιχείρηση την περίοδο της πανδημίας, όσον αφορά τις συνήθειες του καταναλωτή; 

Τα παραπάνω είναι προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία παρέχουμε στο πλαίσιο του βασικού μας αντικειμένου που είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνουμε την ανάπτυξη μιας επιχείρησης, αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών της, το καθαρό της κέρδος, το brand awareness και πολλούς ακόμα δείκτες. Όσον αφορά στα ηλεκτρονικά καταστήματα σε όλη την περίοδο της πανδημίας, αυτό που παρατηρήσαμε και έχει πραγματικά ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι ο συνεργάτης ψηφιακού μετασχηματισμού για κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα, επηρέασε διαφορετικά το τελικό αποτέλεσμά του. Εμείς συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να στηρίξουμε τους πελάτες μας, βελτιώσαμε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούσαν με τον τελικό καταναλωτή, ευθυγραμμίζοντας πολύ γρήγορα τα μηνύματα, τις διαφημίσεις και γενικότερα τον τρόπο επικοινωνίας τους, με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση στο σύνολο των κατηγοριών που υποστηρίζαμε κατά την περίοδο του lockdown. Αυτό λοιπόν που είδαμε είναι πως, πρώτον, οι καταναλωτές εκπαιδεύτηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον να έχουν 6 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα αντίληψης του πώς να αγοράζουν online και δεύτερον ότι επετεύχθη μία τόσο γρήγορη στροφή του καταναλωτικού  κοινού προς τις ψηφιακές αγορές, ώστε υπήρξε σημαντική αύξηση του ποσοστού εκείνου που έτσι κι αλλιώς πραγματοποιούσε online αγορές κατά 10%! Το σίγουρο είναι ότι εκείνοι που επέδειξαν πολύ ποιοτική επικοινωνία, δημιούργησαν και πολλούς brand lovers.

Έχετε ξεχωρίσει κάποιες καινοτομίες, βάσει των οποίων «διαβάσατε» τον μελλοντικό καταναλωτή;

Ανέκαθεν, αυτό που εμείς υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε, είναι ότι η διαφήμιση έχει «πεθάνει». Αυτό που λειτουργεί είναι η στοχευμένη προσωποποιημένη επικοινωνία, δηλαδή το πώς θα φτάσει η πληροφορία στα αυτιά εκείνου που τον ενδιαφέρει, στην κατάλληλη συσκευή, με το κατάλληλο μήνυμα, στον κατάλληλο χρόνο και πολλά ακόμα variables και μεταβλητές που συνυπολογίζουμε. Τι έχει κάνει η Generation Y; Έχουμε δημιουργήσει καινοτόμα προϊόντα, τα οποία υποστηρίζουν συστήματα AI (Artificial Intelligence) και μας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργούμε επικοινωνία βάσει συγκεκριμένου segmentation, με στόχο να μπορεί ο καταναλωτής, μέσα στο χάος και τον θόρυβο των σύγχρονων διαφημίσεων, να διακρίνει προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία πραγματικά τον ενδιαφέρουν και θέλει να αγοράσει. Εδώ, έχουμε στην ουσία μία win-win κατάσταση, καθώς και η επιχείρηση έχει τεράστιο όφελος, γιατί με πολύ χαμηλό κόστος αποκτά έναν νέο πελάτη, αλλά και ο καταναλωτής που βρίσκει μπροστά του μόνο αυτά που τον ενδιαφέρουν. Άρα, μια πολύ σημαντική καινοτομία της εταιρείας μας είναι αυτός ο εξειδικευμένος αλγόριθμος, ο οποίος δημιουργεί προσωποποιημένες, δυναμικές “real time” διαφημίσεις, όσον αφορά και στο περιεχόμενο και στην εικόνα.

Με 20 χρόνια εμπειρίας και περισσότερα από 2.500 projects, η Generation Y έχει αναπτύξει 9 business units: Έρευνα Αγοράς, Design, Development, Mobile, Branding, Performance Marketing, Business Consultancy, Data Analysis & Reporting, Insurance. Εννέα πυλώνες επιτυχίας δηλαδή;

Μέσα σε μία δεκαετία έχουμε διατηρήσει το 95% του πελατολογίου μας, ενώ δουλεύουμε σε μεγάλο βαθμό μέσω word of mouth από τους υφιστάμενους και ικανοποιημένους πελάτες μας. Τα 9 Business Units μας δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των καινοτομιών της εταιρείας και αφού διακρίναμε και εξετάσαμε το σύνολο των αναγκών του χώρου του επιχειρείν, που έως τότε ήταν πολύ δύσκολο να ικανοποιηθούν από μία μόνο εταιρεία. Επιζητώντας ως εκ τούτου ευρύτερο  ποιοτικό έλεγχο και μεγαλύτερο εύρος γνώσης πριν πάρουμε την οποιαδήποτε απόφαση, αρχίσαμε σταδιακά να δημιουργούμε περισσότερα business units μέσα στην εταιρεία, με βάση τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και πάντοτε έχοντας ως στόχο τον πρωταθλητισμό και την επιτυχία των projects που αναλαμβάναμε. Έτσι, φτάσαμε σήμερα να διατηρούμε 9 business units, τα οποία ναι μεν είναι ανεξάρτητα αλλά παράλληλα συνεργάζονται άψογα μέσω της ενδοτμηματικής επικοινωνίας, κάνοντας καθημερινά ένα ακόμα βήμα προς την επίτευξη της συλλογικής γνώσης. Το collective wisdom, όλη αυτή η συγκέντρωση γνώσης και expertise που πέφτει στο τραπέζι, μειώνει σημαντικά το ρίσκο ως προς την απόφαση που καλούμαστε να πάρουμε και βελτιώνει ασφαλώς το τελικό αποτέλεσμα.

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει μια επιχείρηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της;

Ας ξεκινήσουμε πρώτα με το τι είναι μετασχηματισμός. Τον συνθέτουν στην ουσία 4 πυλώνες. Πρώτον, Πώς θα πουλήσουμε περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες, δεύτερον, πώς θα χαμηλώσουμε τα λειτουργικά μας έξοδα μέσα από αυτοματισμούς, τρίτον πώς θα εντάξουμε KPI δείκτες ώστε να βελτιώνουμε συνεχώς τα operations της εταιρείας μας, (‘’αν κάτι δεν μετριέται δεν βελτιώνεται’’) και τέλος, πώς θα καταγράφουμε την αγορά με βάση όχι μόνο τα δημογραφικά αλλά και τα στατιστικά χαρακτηριστικά της. Η αλήθεια είναι πως για να ξεκινήσει μια εταιρεία να μπαίνει στη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού, είναι απαραίτητο όλη η διοίκησή της να αντιληφθεί την έννοια του, να κατανοήσει την αξία του και εμπιστευτεί τις τεράστιες προοπτικές εξέλιξης που προσφέρει, με οδηγό πάντα την τεχνολογία και τη φρενήρη εξέλιξή της. 

Ποιο είναι το πιο σημαντικό σημείο της εταιρικής φιλοσοφίας σας;

Η Generation Y είναι μια ελληνική πολυεθνική εταιρεία και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό, όμως δεν ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε 2 μόλις άτομα, 20 χρόνια πριν. Ανέκαθεν ήμασταν πελατοκεντρικοί και μας ενδιέφερε να βοηθάμε τις επιχειρήσεις που επιθυμούσαν να μπουν στο «παιχνίδι» του ψηφιακού μετασχηματισμού. Και ακριβώς την ίδια κουλτούρα έχουμε διατηρήσει μέχρι σήμερα, συνεχίζοντας να συνυπολογίζουμε σε κάθε μας βήμα και τον πελάτη- συνεργάτη μας και την ίδια την ομάδα μας, και την κοινωνία και το πώς επηρεάζει η δουλειά μας αυτήν. Η βασική φιλοσοφία μας είναι μεν ο «πρωταθλητισμός», αλλά βάζοντας πάντα μπροστά τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Στη συνέχεια βοηθάμε και εκείνον να μεγαλώσει, αλλά και την επιχείρησή του και τους δικούς μας ανθρώπους και την κοινωνία συνολικά. Αυτό μάλιστα το ανθρωποκεντρικό- πελατοκεντρικό σύστημα το οποίο έχουμε υιοθετήσει και υποστηρίζουμε, φάνηκε ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που σταθήκαμε δίπλα σε όλους τους πελάτες μας που το είχαν ανάγκη, βοηθώντας τους μέσα από το digital, όχι μόνο να επιβιώσουν στις δυσμενείς αυτές συνθήκες, αλλά να αναπτυχθούν περαιτέρω και να αυξήσουν την κερδοφορία τους. 

Πηγή Άρθρου και Εικόνας: 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ