Σύμπλευση: Δράσεις στην διάρκεια της πανδημίας

Η +πλευση (Σύμπλευση) είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 2014 με στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ακριτικών και απομακρυσμένων νησιών της Ελλάδας.

Οι πάνω από 100 εθελοντές της +πλευσης (σχεδόν οι μισοί γιατροί και νοσηλευτές) προσεγγίζουν τους προορισμούς της ομάδας με ιδιόκτητα φουσκωτά σκάφη των μελών και έχουν ήδη διανύσει πάνω από 2.800 ναυτικά μίλια σε έξι εαρινούς Διάπλους του Αιγαίου και έξι Φθινοπωρινές Αποστολές, σε 23 νησιά(Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αρκοί, Αστυπάλαια, Γαύδος, Ηρακλειά, Θηρασιά, Ικαρία, Κάσος, Καστελόριζο, Κίμωλος, Κίναρος, Λέβιθα, Λειψοί, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σίκινος, Σχοινούσα, Τέλενδος, Φολέγανδρος, Ψέριμος).

Οι γιατροί και νοσηλευτές της έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 8.900 δωρεάν εξειδικευμένες εξετάσεις σε πάνω από 5.300 άτομα, έχουν συλλέξει πάνω από 1.800 δείγματα αίματος έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες τεστ Παπ, βιοψίες μετά από αφαίρεση σπίλων, καθώς και άλλες μικροεπεμβάσεις όπου αυτό ήταν επιβεβλημένο.

Η +πλευση προωθεί την υλοποίηση έργων υποδομής μέσω χορηγιών, με την αξιοποίηση του 100% των χορηγούμενων κεφαλαίων αποκλειστικά και μόνο στο ίδιο το έργο (οι εθελοντές καλύπτουν οι ίδιοι όλες τις δικές τους δαπάνες και ανάγκες υποδομών για τη λειτουργία της ομάδας, καθώς και τα έξοδα των αποστολών στις οποίες συμμετέχουν).

Επιπλέον πραγματοποιεί σειρά ενημερωτικών προγραμμάτων προς το κοινό με άξονα την πρόληψη σε τομείς όπως το κάπνισμα και ο καρκίνος του μαστού, ενώ παράλληλα προάγει την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό μέσα από αντίστοιχα δρώμενα.

Από την πρώτη στιγμή, η ομάδα της +πλευσης οργανώθηκε και προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες της πανδημίας που πλήττουν την χώρα μας, ώστε για ακόμα μια φορά να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών, ενισχύοντας με τον τρόπο της την εθνική́ προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Έτσι, τον Μάιο του 2020, η έγινε η πρώτη ομάδα εθελοντών στην Ελλάδα που ενεπλάκη στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 μέσω της συνεργασίας της με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την δημιουργία Πλωτών Ομάδων, που πραγματοποίησαν διαγνωστικές μοριακές εξετάσεις για SARS-CoV-2 σε απομονωμένα μικρά νησιά των ελληνικών θαλασσών. Αμέσως μετά την λήξη των περιορισμών στις μετακινήσεις, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέας με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, μετέβη με τα φουσκωτά και τα πληρώματα εθελοντών της Σύμπλευσης στις 25 και 26 Μαΐου στη Μήλο, την Κίμωλο, τη Φολέγανδρο και τη Σίκινο, διανύοντας πάνω από 200 ναυτικά μίλια. Στόχος της αποστολής ήταν αφενός η έμπρακτη επιβεβαίωση στους ακρίτες των νησιών ότι θα έχουν την ίδια μέριμνα με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας σε σχέση με την πανδημία COVID-19 και αφετέρου το μήνυμα διεθνώς ότι τα ελληνικά νησιά παραμένουν ιδανικοί τουριστικοί προορισμοί, προκειμένου να έχουν οι τοπικές οικονομίες τις λιγότερες απώλειες από την κρίση.

Οι λήψεις δειγμάτων για διαγνωστικές εξετάσεις COVID-19, έδωσαν ένα επιπλέον πλεονέκτημα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της Σύμπλευσης, αυτό της τεχνογνωσίας από τους ειδικούς του ΕΟΔΥ.

Οι δράσεις της +πλευσης δεν σταμάτησαν όμως εκεί, συνεχίστηκαν δηλώνοντας αφοσίωση στο σκοπό της να προσφέρει στους κατοίκους των απομονωμένων νησιών, και καθώς ο Διάπλους του 2020 δεν πραγματοποιήθηκε, η +πλευση, σε συνεργασία με τον χορηγό Stoiximan, προχώρησε και ολοκλήρωσε το έργο της πλήρους ανακατασκευής του γηπέδου του σχολείου της Σικίνου. Στις 15 Ιουλίου, παρουσία του πρώην διεθνή καλαθοσφαιριστή Δημήτρη Διαμαντίδη, εκπροσώπων της Stoiximan, δημοσιογράφων, εθελοντών της +πλευσης και φορέων του νησιού, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του γηπέδου. Ταυτόχρονα, ενισχύσαμε το τοπικό Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο με ιατρικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, μέσω χορηγικής συνεργασίας.

Επιπλέον, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η +πλευση έστειλε στα σχολεία (μέσω χορηγού) της Σίκινου, Αστυπάλαιας, Τήλου, Νίσυρου και Λειψών, 6.000 ατομικά αντισηπτικά για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, ως ένα επιπλέον μέτρο προστασίας ενάντια στην πανδημία.

Στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε η Φθινοπωρινή Αποστολή της +πλευσης, στον Άγιο Ευστράτιο. Η αποστολή αποτελούμενη από 30 άτομα, λόγω περιοριστικών μέτρων στελεχωμένη όμως με 12 ιατρικές ειδικότητες, αδειοδοτήθηκε από την αρμόδια 2η ΔΥΠΕ και υποστηρίχθηκε από προσωπικό του ΕΟΔΥ, ακολουθώντας πάντα τις κατευθυντήριες οδηγίες να ελεγχθεί κάθε κάτοικος που θα κρινόταν απαραίτητο. Πλέον των εξετάσεων ανίχνευσης κορωνοϊού, η ιατρική ομάδα της Σύμπλευσης, πραγματοποίησε 300 εξετάσεις σε συνολικά 125 κάτοικους του Άη Στράτη και συγκεντρώθηκαν 71 δείγματα αίματος, τα οποία δόθηκαν προς ανάλυση σε πιστοποιημένα εργαστήρια της , ενώ συλλέχθηκαν 24 δείγματα για τεστ ΠΑΠ, που αναλύθηκαν με την ευγενική βοήθεια της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά, προστέθηκε ιατρείο alzheimer/άνοιας, σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και ενισχύθηκαν με σχετικά κλιμάκια ιατρών οι κατ’ οίκον επισκέψεις (πρακτική που εφαρμόζεται πάντα στις αποστολές) στους κατοίκους που δεν είχαν δυνατότητα μετακίνησης για να προσέλθουν στα ιατρεία της ομάδας.

Στο πλαίσιο της αποστολής, πραγματοποιήθηκαν δωρεές ηλεκτρονικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού στα σχολεία του νησιού, αλλά και ιατροφαρμακευτικών υλικών στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, με βάση καταγεγραμμένες ανάγκες. Επιπλέον, οργανώθηκαν παιχνίδια για τα παιδιά του νησιού, με τη συμμετοχή των εθελοντών της Σύμπλευσης, και μοιράστηκαν αναμνηστικά και δώρα.

Κατά τη διάρκεια τόσο των ιατρείων, όσο και των λοιπών δράσεων, τηρήθηκαν όλα απαραίτητα μέτρα και κανόνες προστασίας. Για τον σκοπό αυτό, οι εθελοντές της αποστολής υποβλήθηκαν σε τεστ covid19 πριν το ταξίδι και φορούσαν διαρκώς μάσκες προστασίας, ενώ είχαν τοποθετηθεί ενδείξεις για την τήρηση αποστάσεων σε όλους τους χώρους λειτουργίας των ιατρείων.

Όλες οι δράσεις της Σύμπλευσης στο πλαίσιο του Covid19 έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη να νιώθουν τα απομακρυσμένα μας νησιά ότι απολαμβάνουν την ίδια φροντίδα της Πολιτείας, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα. Η +πλευση, με τη βοήθεια των πάνω από 100 εθελοντών της, θα συνεχίσει να εργάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον για την επίτευξη του σκοπού της.

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους εθελοντές και του χορηγούς (Stoiximan , KARABINIS MEDICAL, PAPOUTSANIS SA , CLINITEST, Ευρωκλινική, West of England P&I Club, Πρεσβείας της Λιθουανίας στην Αθήνα ) χωρίς την συμπαράσταση τους δεν θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τις δράσεις μας και να συμβάλουμε ουσιαστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στα ακριτικά νησιά!!

Περισσότερα στοιχεία για τη δράση της +πλευσης μπορείτε να αντλήσετε : 
Aπό την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.symplefsi.org 
Facebook: Symplefsi, 
Instagram: Symplefsi
YouTube: στο κανάλι μας +plefsi

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ