GEP NEWS: Έκθεση σε Βιολογικούς Παράγοντες

GEP NEWS: ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Με αφορμή τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας βιολογικών παραγόντων στις 7 Δεκεμβρίου 2020, επισημαίνονται τα σημαντικότερα σημεία που αφορούν στη διασφάλιση της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων που εκτίθενται σε βιολογικούς παράγοντες.

Οι βιολογικοί παράγοντες είναι είτε ζωντανοί οργανισμοί είτε ουσίες, οι οποίες παράγονται από αυτούς, που προκαλούν ασθένειες ή βλάπτουν ανθρώπους, ζώα και φυτά ή προκαλούν βλάβες σε κάποιο υλικό. Στους βιολογικούς παράγοντες περιλαμβάνονται τα βακτηρίδια, οι ιοί, οι μύκητες και τα παράσιτα.

Οι παράγοντες αυτοί απαντώνται σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με τις οργανικές ύλες, όπως το έδαφος, τα απόβλητα, τα τρόφιμα, τα σωματικά υγρά και τα μικροβιολογικά δείγματα. Κατ’ επέκταση οι βιολογικοί παράγοντες συναντώνται σε πληθώρα επαγγελματικών δραστηριοτήτων όπως είναι η βιομηχανία τροφίμων & ποτών, η φαρμακοβιομηχανία, οι υγειονομικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες, τα μικροβιολογικά και κυτταρολογικά εργαστήρια, ο οικοδομικός και κατασκευαστικός τομέας, η βιομηχανία κατεργασίας μετάλλου, η ξυλουργική βιομηχανία, οι γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες, οι εγκαταστάσεις καθαρισμού λυμάτων.


Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ