Εγκαίνια πιλοτικού σταθμού φωτοβολταϊκών στο ΑΒ Ελληνικού

Το Σάββατο, 1η  Μαρτίου 2008έγιναν από την ΑΒ σε συνεργασία με την εταιρεία Hellas Solar τα εγκαίνια του πιλοτικού σταθμού φωτοβολταϊκών του καταστήματος ΑΒ επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης στο Ελληνικό.

Στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης αλλά και της ευαισθητοποίησης της για το περιβάλλον, η ΑΒ αποφάσισε να προχωρήσει πιλοτικά στην οργάνωση και υποστήριξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων τοποθετώντας σε επιφάνεια 300 τ.μ., στη ταράτσα του καταστήματος ΑΒ στο Ελληνικό, σταθμό ισχύος 20 KW, συνδεδεμένο απευθείας με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Η παραγόμενη ενέργεια του σταθμού αγοράζεται στο σύνολό της από το Δίκτυο (ΔΕΣΜΗΕ) χωρίς απώλειες κατά τη μεταφορά της. Tο συγκεκριμένο έργο έχει ετήσια απόδοση 29.000 KWh χωρίς καμία επιβάρυνση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ενώ η συγκεκριμένη παραγωγή ρεύματος με συμβατικό τρόπο θα επιβάρυνε την ατμόσφαιρα με 30.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΑΒ στο Ελληνικό θα αξιολογηθεί για την απόδοσή του, και αν κριθεί ως αποτελεσματικό θα επεκταθεί ευρύτερα όπου αυτό είναι εφικτό.

Σύντομα σχεδιάζεται να γίνει ένας δεύτερος πιλοτικός σταθμός στο κατάστημα ΑΒ της Εθνικής προκειμένου να εξαχθούν πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα.

Η παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος από τον ήλιο είναι συνεχής και γι αυτό προνομιακή. Τα Φωτοβολταϊκά χρειάζονται το φως της ηλιακής ακτινοβολίας και όχι την θερμότητα και αυτό σημαίνει ότι ακόμα και με απόλυτη συννεφιά έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ένα 5-20% της μέγιστης ισχύος τους. Επιπλέον είναι αθόρυβα, προσφέρουν μηδενική ρύπανση, απαιτούν ελάχιστη συντήρηση και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι η δεύτερη μεγάλη περιβαλλοντική πρωτοβουλία της ΑΒ, μετά την αδειοδότηση και εφαρμογή το 2003 του Ατομικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και την τοποθέτηση των Ολοκληρωμένων Κέντρων Ανακύκλωσης (recycling centres) στα καταστήματα ΑΒ.

 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ