Δέσμευση της ΑΒ για προστασία του περιβάλλοντος

Απόσυρση λαμπτύρων πυρακτώσεως

Οι επιχειρήσεις σήμερα συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο ένθερμους υποστηρικτές της προστασίας του περιβάλλοντος και ο όρος «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» αποτελεί τη σημαντικότερη απόδειξη για αυτό. Η «Βιώσιμη Ανάπτυξη» λειτουργεί ως αναπόσπαστο στοιχείο υγιούς εξέλιξης μιας εταιρείας, με σεβασμό στην οικολογική ισορροπία και στην κοινωνική πρόοδο, χωρίς αποποίηση της οικονομικής της ανάπτυξης.

Το θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής επηρεάζει όλη την ανθρωπότητα και όλοι οι φορείς συνεργάζονται μεταξύ τους, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Οι ειδικοί ζητούν διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω του ορίου κινδύνου των 2°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή και για να επιτευχθεί αυτό, επισημαίνουν πως χρειάζεται μείωση των εκπομπών κατά 60% ως 80% στις βιομηχανοποιημένες χώρες και μείωση 50% σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι το 2050.

Η ΑΒ ευαισθητοποιημένη από την καμπάνια της Greenpeace στα Μέσα σχετικά με την απόσυρση των λαμπτήρων πυρακτώσεως έχει ήδη κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση δεσμευόμενη επισήμως ότι εντός του 2010 θα έχει αποσύρει από την πώληση τους λαμπτήρες πυρακτώσεως και θα πωλεί μόνον λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.

Εν τω μεταξύ αυξάνει διαρκώς το κωδικολόγιο λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας, αλλάζει σταδιακά την αναλογία παρουσίας τους στο ράφια των καταστημάτων της και οργανώνει σε συνεργασία με τις κατασκευάστριες εταιρίες προωθητικές καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού.

Η κίνηση αυτή αναγνωρίστηκε από την Greenpeace κατατάσσοντας την εταιρεία στο επίπεδο Γ της κλίμακας κατάταξης βάση της δέσμευσης απόσυρσης των λαμπτήρων πυρακτώσεως και ανάμεσα στα πρώτα Σούπερ Μάρκετ που τόλμησαν να πάρουν τέτοιου είδους ριζική πρωτοβουλία για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΒ ΣΤΗΝ «ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ» (EARTH HOUR) 2008

Στο ίδιο πλαίσιο υποστήριξης δράσεων που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος η ΑΒ αποφάσισε να στηρίξει την ενέργεια του Earth Hour 2008 και να σβήσει το βράδυ του Σαββάτου, 29 Μαρτίου 2008 στις 8 μ.μ. μέχρι τη Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2008 8 π.μ. όλες τις φωτεινές πινακίδες που βρίσκονται στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων ΑΒ.

Θεωρώντας πως η συγκεκριμένη ενέργεια θα έχει ευεργετική επίδραση στο περιβάλλον ενημέρωσε και τους 7.500 εργαζομένους της ώστε να προβούν σε ανάλογες ενέργειες στο σπίτι τους (π.χ. να κατεβάσουν τους διακόπτες στους χώρους που δεν βρίσκονται, να κλείσουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τους εκτυπωτές στο σπίτι και στη δουλειά ?εφόσον δεν τους χρησιμοποιούν, κ.λπ.).

Περισσότερες πληροφορίες για το Earth Hour θα βρείτε στο site του οργανισμού www.earthhour.org. Συνοπτικά όμως σας ενημερώνουμε πως ο διεθνής οργανισμός Earth Hour στις 31 Μαρτίου του 2007 αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και ενέπνευσε 2.200.000 κατοίκους και 2.100 επιχειρήσεις στο Sydney της Αυστραλίας να κατεβάσουν τους διακόπτες τους για μία ώρα. Το αποτέλεσμα αυτής της συλλογικής προσπάθειας ήταν να μειωθεί κατά 10.2% η κατανάλωση ενέργειας στη συγκεκριμένη πόλη που ισοδυναμεί από περιβαλλοντικής άποψης με την απόσυρση 48.000 αυτοκινήτων για ένα χρόνο! Η επιτυχία αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την παγκοσμιοποίηση της ενέργειας τόσο για την ευεργετική επίδραση που είχε στο περιβάλλον αλλά πολύ περισσότερο με το συμβολισμό που περνά σε όλους μας για τις δυνατότητες που έχουμε όταν κινούμαστε συλλογικά για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων.


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ