Σοβαρό ατύχημα με αρκούδα στην Εγνατία Οδό

Μια θηλυκή αρκούδα προσπάθησε χθες αργά το βράδυ να διασχίσει μαζί με το μικρό της την Εγνατία Οδό λίγο πριν από τα Γρεβενά. Η αρκούδα κατάφερε να μπει στο οδόστρωμα περνώντας πάνω από τον λυγισμένο φράχτη του αυτοκινητοδρόμου που έχει τοποθετηθεί για να αναχαιτίζει υποτίθεται τα άγρια ζώα!!! Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά δυσάρεστο αφού η αρκούδα χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα το οποίο προσπάθησε να την αποφύγει χωρίς να τα καταφέρει. Ο οδηγός του οχήματος είναι καλά στην υγεία του παρόλο που η σύγκρουση με την αρκούδα ήταν σφοδρή. Η αρκούδα είναι δυστυχώς σε άσχημη κατάσταση, χτυπημένη σοβαρά στο κεφάλι και στο αριστερό τμήμα του σώματός της. Το ατυχές γεγονός συνέβη στο τμήμα της Εγνατίας οδού προς Γρεβενά, κοντά στο ρέμα Τρουμπέτα και 5,2 χλμ. μετά τον κόμβο της Καστοριάς.

Τις περιβαλλοντικές οργανώσεις «Καλλιστώ» και ΑΡΚΤΟΥΡΟ ειδοποίησαν υπάλληλοι της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. Στην περιοχή έσπευσαν αμέσως εκπρόσωποι των δύο οργανώσεων προκειμένου να διασώσουν το άτυχο ζώο. Η επιτόπια αυτοψία έδειξε ότι η αρκούδα στην προσπάθειά της να διασώσει το μικρό της που είχε μείνει πίσω, και ενώ χτυπήθηκε από το όχημα δεν προσπάθησε να φύγει αλλά γύρισε προς τα πίσω σε αναζήτηση του μικρού της με αποτέλεσμα να χτυπηθεί ξανά. Η κατεύθυνσή της έδειξε ότι είχε προορισμό ένα χωράφι με φρέσκο σιτάρι από την άλλη πλευρά του αυτοκινητοδρόμου, σε αναζήτηση τροφής. Αφού το πληγωμένο ζώο ναρκώθηκε από την κτηνίατρο της ομάδας της Καλλιστώς, οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις σε συνεργασία, το μετέφεραν με ειδικό κλουβί στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης ?γριων Ζώων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, στον Αετό της Φλώρινας. Δυστυχώς το μέλλον του ζώου είναι αβέβαιο όπως και αυτό του μικρού.

Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει την έλλειψη κατάλληλων μέτρων ασφαλείας προκειμένου οι μεγάλοι κλειστοί αυτοκινητόδρομοι, συμπεριλαμβανομένης της Εγνατίας οδού να μην μετατραπούν σε θανατηφόρα τεχνητά εμπόδια για την άγρια πανίδα αλλά και επικίνδυνες διαδρομές για τους ανυποψίαστους οδηγούς. Η ακαταλληλότητα του φράχτη στο συγκεκριμένο τμήμα της Εγνατίας οδού «Κόμβος Πολύμυλου – Παναγιά»,έχει επισημανθεί εδώ και 3 χρόνια με σχετικές αναφορές προς την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. τόσο γραπτά όσο και προφορικά από τις δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις, χωρίς όμως να έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα υπόψη. Είναι γεγονός ότι ο φράχτης σε όλο το μήκος του εν λόγω τμήματος δεν πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τα ζώα αλλά και τους διερχόμενους οδηγούς. Έχει μεγάλη αστάθεια, ύψος και βάθος πολύ μικρότερο από το προβλεπόμενο ενώ κανονικά, θα έπρεπε να έχει ύψος 2,5μ. και βάθος 80 εκ.-1μ. και να διαθέτει στέψη με ανάποδη κλίση τουλάχιστον 50 εκ., έτσι ώστε να μην μπορεί ένα άγριο ζώο να τον υπερπηδήσει.

Το χθεσινοβραδινό περιστατικό είναι δυστυχώς το τέταρτο που σημειώνεται στο εν λόγω τμήμα της Εγνατίας οδού σε διάστημα 10 μηνών! Το πιο πρόσφατο μάλιστα συνέβη πριν 15 ημέρες στο τμήμα Γρεβενά-Μαυραναίοι (που δόθηκε πολύ πρόσφατα στην κυκλοφορία), όταν μια πιο τυχερή αρκούδα με το μικρό της κατάφερε να διασχίσει το δρόμο χωρίς να τραυματιστεί. Τα γεγονότα αυτά θα πρέπει να αφυπνίσουν τους υπεύθυνους ώστε να εφαρμόσουν σχολαστικά τα προτεινόμενα μέτρα ασφαλείας.

Υπενθυμίζουμε ότι η «Καλλιστώ» και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υλοποιούν αντίστοιχα ερευνητικά  προγράμματα παρακολούθησης των επιπτώσεων των οδικών δικτύων Εγνατίας Οδού και Ε 65 στα μεγάλα θηλαστικά στην περιοχή σύνδεσής τους, στα Γρεβενά, σημείο κομβικό για τις μετακινήσεις των υποπληθυσμών της αρκούδας.

 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ