Παρουσίαση της Εγκυκλοπαίδειας του Ελληνικού Τύπου, 1784-1974

Έργο που ολοκληρώθηκε με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ολοκληρώθηκε πρόσφατα ένα σπουδαίο έργο, η συγκέντρωση όλης της Ιστορίας του Ελληνικού Τύπου, από το 1784 ως το 1974, σε τέσσερις τόμους εγκυκλοπαίδειας, καρπός της δωδεκαετούς έρευνας που εκπόνησαν ερευνητές του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Η Εγκυκλοπαίδεια αποτελείται από τέσσερις τόμους και είναι προϊόν μακράς συνεργασίας 340 συντακτών. Το έργο ξεκίνησε το 1995, με σκοπό να προβάλει αντιπροσωπευτικά δείγματα του Ελληνικού Τύπου της επικράτειας και των ελληνικών κοινοτήτων της διασποράς, από την εμφάνιση των πρώτων εφημερίδων, στη Βιέννη, στα τέλη του 18ου αιώνα, ως τη Μεταπολίτευση.

Την Πέμπτη, 7 Μαΐου 2009, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της Εγκυκλοπαίδειας του Ελληνικού Τύπου, 1784-1974, στο Αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με ομιλητές τους: Σπ. Ασδραχά, ομότιμο διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, Αικ. Κουμαριανού, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, τον καθηγητή Η. Νικολακόπουλο και τον δημοσιογράφο Ν. Ξυδάκη. Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών καθηγητής Π. Κιτρομηλίδης. Οι ομιλητές τόνισαν τη σπουδαιότητα του έργου, ως πηγής πληροφοριών και μάθησης, όχι μόνο για τους ερευνητές αλλά και για όλους όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν μέσα από τις σελίδες του Ελληνικού Τύπου, διαχρονικά, τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του τόπου. Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίστηκε η παραγωγή των τεσσάρων τόμων της Εγκυκλοπαίδειας στην παρούσα χρονική συγκυρία, κατά την οποία η ηλεκτρονική ενημέρωση κερδίζει έδαφος έναντι της έντυπης.

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών ιδρύθηκε το 1960 και είναι ένα από τα δύο παλαιότερα ερευνητικά κέντρα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Αποστολή του είναι η μελέτη του Νέου Ελληνισμού από τον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα. Εκτός από τη διεξαγωγή έρευνας, το Ινστιτούτο οργανώνει διεθνείς διασκέψεις και συμπόσια, προβαίνει σε σειρά δημοσιεύσεων και διαθέτει εξειδικευμένη βιβλιοθήκη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δωρεά είναι διαθέσιμες στην Ιστοσελίδα www.snf.org/Default.aspx?ID=171&PID=382&itemType=grants&grantID=1013.

 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ