Γ. Κώτσαλος: «πράσινο» το κλειδί εξόδου από την οικονομική ύφεση

Γιάννης Διονάτος

Η στροφή στην «πράσινη» οικονομία προσδιορίζει τις νέες προτεραιότητες και τις νέες δραστηριότητες στον κόσμο των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Γ. Κώτσαλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Interamerican. Σε αυτό το πλαίσιο, η διαχείριση των περιβαλλοντικών κινδύνων και η επιχειρηματική ευθύνη ορίζουν το νέο «τοπίο» που διαμορφώνεται στην παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία.

Στην «πράσινη» στροφή, λοιπόν, βρίσκεται το κλειδί για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης και στον κλάδο των ασφαλίσεων.

Green Business: Ποια είναι η επικρατέστερη τάση στην ασφαλιστική βιομηχανία παγκοσμίως, σήμερα;

Γ. Κώτσαλος: Οι Περιβαλλοντικοί Κίνδυνοι και η Επιχειρηματική Ευθύνη ορίζουν το πλαίσιο του άμεσου ενδιαφέροντος της προηγμένης ασφαλιστικής βιομηχανίας σήμερα, σε όλο τον κόσμο. Στον τόπο μας, η Interamerican είναι από τις πρώτες ασφαλιστικές εταιρείες που συνέλαβαν το μήνυμα των καιρών για την αναγκαιότητα της διαχείρισης αυτών των κινδύνων, αλλά και για τις συνέπειες που θα έχει και για τις ελληνικές επιχειρήσεις το νέο, πανευρωπαϊκό καθεστώς για την απόδοση ευθύνης, στη βάση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Green Business: Αυτό θα είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης;

Γ. Κώτσαλος: Η σοβαρή κρίση που διέρχεται η παγκόσμια οικονομία είναι, ίσως, η μεγαλύτερη ευκαιρία για να αναδειχθούν νέες αξίες και προτεραιότητες και για να αναζητηθούν νέες δραστηριότητες στο επιχειρείν – νέες αγορές τις λέμε εμείς. Μάλλον εκεί, βρίσκεται και το κλειδί για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης.

Σήμερα, μιλούμε όλο και περισσότερο για την πράσινη οικονομία. Διαμορφώνονται σχετικές πολιτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Ευρώπη – διαβάσαμε πρόσφατα τις κατευθύνσεις του νέου Προέδρου Ομπάμα. Στη δική μας Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπονται επενδύσεις 7 δις ευρώ στις τεχνολογίες ενεργειακής απόδοσης, ενώ η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική βιομηχανία έχει €227 δισ κύκλο εργασιών, που αντιστοιχεί στο 2,2 του Ακαθάριστου Προϊόντος της Ένωσης.

Αυτά τα δείγματα πορείας, κάτω από τη γενική παραδοχή ότι το εξελισσόμενο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής θα κοστίσει πολύ περισσότερο από τη χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε από τη φούσκα των δανείων, σημαίνουν ότι σήμερα χρειάζεται μια ολοκληρωμένη θεώρηση της Διαχείρισης των Περιβαλλοντικών Κινδύνων και της Επιχειρηματικής Ευθύνης.

Green Business: Μπορεί η ασφαλιστική βιομηχανία να συνεισφέρει στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, δεδομένου ότι αν δεν ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα, οι μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσουν το 20% του Ακαθάριστου Παγκόσμιου Προϊόντος;

Γ. Κώτσαλος: Στα ερωτήματα αυτά, απαντά για την ασφαλιστική βιομηχανία η Οδηγία για την Περιβαλλοντική Ευθύνη στην Ευρώπη. Ο ευρωπαϊκός ασφαλιστικός κλάδος έχει τη δυσάρεστη εμπειρία της καταβολής τεράστιων χρηματικών ποσών εξαιτίας περιβαλλοντικών καταστροφών. Με την Οδηγία, πιστεύω ότι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ανοίγει ένας δρόμος για την ευρεία ασφαλιστική κάλυψη κάθε έργου και επιχειρηματικής δραστηριότητας για περιβαλλοντικό κίνδυνο. Το θέμα έχει ως προοπτική, στο βάθος του χρόνου, την υποχρεωτική κάλυψη τουλάχιστον των πιο επικίνδυνων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Green Business: Με ποιον τρόπο η Interamerican, έχει προετοιμαστεί για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις του κλάδου;

Γ. Κώτσαλος: H Interamerican έχει δώσει ως σήμερα το στίγμα της ηγετικής δύναμης στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, που χαρακτηρίζεται από την πρωτοπορία και την καινοτομία. Το Περιβάλλον αποτελεί τη νέα, μεγάλη πρόκληση για την εταιρεία μας.

Αξίζει να επισημάνω ότι από το 2006 η Interamerican είναι η μόνη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία μέλος του Finance Initiative, του Προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον.

Είμαστε δεσμευμένοι για ασφαλιστική εξειδίκευση στην αναγνώριση και κατανόηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, για την ποσοτικοποίηση και αντιμετώπιση κάθε κινδύνου για το Περιβάλλον, για καλές περιβαλλοντικές πρακτικές σε λειτουργικά μας θέματα στο ζήτημα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αλλά και για συμβολή στην πρόληψη των περιβαλλοντικών καταστροφών.

Σήμερα, λοιπόν, είμαστε στην ευχάριστη θέση να αξιοποιούμε την αναπτυγμένη ασφαλιστική τεχνογνωσία μας και στα περιβαλλοντικά ζητήματα, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας για βιώσιμη ανάπτυξη, με δύο προϊοντικές γραμμές:

  1. Την ασφάλιση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας «Energy Line».
  2. Την ασφάλιση Επιχειρηματικής Ευθύνης για το Περιβάλλον «Green Line».

Παράλληλα διαθέτουμε την υποδομή και την τεχνογνωσία για να υποστηρίζουμε με περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις και συμβουλευτικές υπηρεσίες την εγκατάσταση συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης σε επιχειρήσεις, πρωτοπορώντας για μια ακόμη φορά στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Και βέβαια, ως υπεύθυνη για το Περιβάλλον επιχείρηση η Interamerican έχει ενσωματώσει στο πλαίσιο της Εταιρικής Ευθύνης πρωτοβουλίες για να γίνει η εταιρεία πιο πράσινη και για να αναπτύξουν οι εργαζόμενοί της περιβαλλοντική κουλτούρα και συμπεριφορά.

Πηγή: «GreenBusiness.gr».

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ