Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε., κ. Τάκη Αθανασόπουλου, στην τελετή της παραχώρησης του Σταθμού
«Σεβασμιότατε,
Κύριε Πρόεδρε,
ύριοι υπουργοί,
Κύριοι βουλευτές,
Κύριε Νομάρχη,
Κύριοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
Κυρίες και Κύριοι,
Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι πάλι στην Κρήτη για να συμμετέχω σήμερα μαζί σας στην τελετή που σηματοδοτεί την ικανοποίηση εκ μέρους του Ομίλου της ΔΕΗ ενός πάγιου αιτήματος των Τοπικών Φορέων και της Κοινωνίας των Χανίων.
Αναφέρομαι βέβαια στην παραχώρηση από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, της χρήσης του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού Αγιάς και της έκτασης των 290 στρεμμάτων που τον περιβάλλουν για 40 χρόνια.
Σήμερα, η ευθύνη κάθε εταιρίας δεν περιορίζεται μόνο στο να είναι επιτυχημένη στον τομέα δραστηριοποίησής της, αλλά επεκτείνεται και στο να είναι ενεργά συμμέτοχη στην κοινωνία, πολύ περισσότερο δε στις κοινωνίες των περιοχών όπου δραστηριοποιείται.
Η ΔΕΗ, στη μακρόχρονη ιστορία της, έχει να επιδείξει ένα πολύπλευρο και σύνθετο κοινωνικό έργο, αποδεικνύοντας έμπρακτα την κοινωνική ευαισθησία της.
Φυσική συνέπεια της κοινωνικής πολιτικής της ΔΕΗ είναι και η ενέργεια που η σημερινή τελετή επισφραγίζει, καθώς δηλώνει ξεκάθαρα την μεγάλη σημασία που αποδίδει ο Όμιλος της ΔΕΗ στην ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς και εποικοδομητικής συνεργασίας με την Κοινωνία του Νομού Χανίων αλλά και ολόκληρης της Κρήτης.
Ο Σταθμός της Αγιάς αποτελεί ουσιαστικά τον πρόδρομο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας, καθώς είναι ένας από τους παλαιότερους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς στην Ελλάδα – αποτέλεσμα της οξυδέρκειας των τοπικών παραγόντων για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της περιοχής.
Ο Δήμος Χανίων απέκτησε την άδεια για τη χρησιμοποίηση των υδάτων για την παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας το 1922.
Από όσα μάλιστα γνωρίζουμε, εκείνη την εποχή είχε δοθεί μόνο άλλη μία άδεια για παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, στο Δήμο Πατρέων για την εκμετάλλευση του ποταμού Γλαύκου.
Ο Σταθμός, που διέθετε τρεις Μονάδες των 300 KW η καθεμιά, με συνολική ισχύ 0,90 MW, τέθηκε σε λειτουργία το 1929, με στόχο την ηλεκτροδότηση του Δήμου Χανίων, από τη δημοτική επιχείρηση Ηλεκτροφωτισμού Χανίων.
Αξίζει, μάλιστα, να σημειώσω ότι τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 22 Ιουλίου 1929 από τον τότε Πρόεδρο της Κυβέρνησης, τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Σύμφωνα με σχετική απογραφή που έχουμε στη διάθεσή μας για το 1929, σε ένα σύνολο 14 πόλεων της ελληνικής περιφέρειας μόνο τα Χανιά είχαν αμιγή υδροηλεκτρική παραγωγή, 12 πόλεις χρησιμοποιούσαν ως κινητήρια δύναμη το πετρέλαιο και 1 πόλη χρησιμοποιούσε πετρελαϊκές μηχανές και τη δύναμη των υδάτων.
Η λειτουργία του Σταθμού υπήρξε υποδειγματική, με αποτέλεσμα το παράδειγμα των Χανίων να ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι της χώρας.
Έτσι, τα επόμενα χρόνια κατασκευάστηκε ένας σημαντικός αριθμός μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων ανά την Ελλάδα, εξασφαλίζοντας την ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές της πατρίδας μας.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους Σταθμούς, συμπεριλαμβανομένης και της Αγιάς, τελικά ενσωματώθηκαν, περί τα μέσα της δεκαετίας του 1950, στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Πέρα όμως της αναμφισβήτητης ιστορικής σημασίας του, ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός της Αγιάς, έχοντας πλέον ολοκληρώσει τον παραγωγικό του κύκλο, συνεχίζει τη σημαντική του διαδρομή, με τη μετατροπή του σε ένα μοναδικό για την Κρήτη αλλά και για την υπόλοιπη Ελλάδα, εκπαιδευτικό χώρο, επισκέψιμο, τόσο από τους νέους, όσο και από ένα ευρύτερο κοινό.
Για τους λόγους αυτούς, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχώρησε σε όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε να γίνουν οι αναγκαίες επεμβάσεις και να καταβληθούν οι πόροι που απαιτούνται για την πλήρη αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και την μετατροπή του Σταθμού σε Μουσείο Ηλεκτροπαραγωγικής Τεχνολογίας και Κέντρο Ενημέρωσης και Προώθησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Έτσι, το δίπολο πολιτισμός-περιβάλλον θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο επιστημονικής, τουριστικής, και εκπαιδευτικής σημασίας.
Με την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών η Τοπική Κοινωνία θα έχει στη διάθεσή της ένα μοναδικό περιβαλλοντικό χώρο, που θα συνδυάζει την αναψυχή με την εκπαίδευση πάνω στις ενεργειακές τεχνολογίες μιας άλλης εποχής.
Η ΔΕΗ, αξιοποιώντας τις εμπειρίες που απέκτησε από τους Μικρούς Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς – στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Σταθμός της Αγιάς – προχώρησε στην ανάπτυξη μιας σειράς μεγάλων Υδροηλεκτρικών Σταθμών.
Έτσι, σήμερα, στο ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ περιλαμβάνονται Υδροηλεκτρικά Έργα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 3.645 MW, που αντιστοιχεί στο 28% περίπου του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της Επιχείρησης στην ηπειρωτική χώρα.
Στο επενδυτικό πρόγραμμα της Επιχείρησης περιλαμβάνεται η κατασκευή και άλλων 5 Υδροηλεκτρικών Σταθμών, συνολικής ισχύος 631 MW, που θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2013.
Στις επενδύσεις για Υδροηλεκτρικά Έργα θα πρέπει να προστεθούν και αυτά τα οποία έχει ήδη ολοκληρώσει ή λειτουργεί μόνη της ή σε συνεργασία με ιδιώτες η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Μέχρι το 2012, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προβλέπεται να έχει αναπτύξει νέα Μικρά Υδροηλεκτρικά συνολικής ισχύος 120 MW, έναντι των 45 MW που διέθετε ο Όμιλος το 2006.
Κυρίες και κύριοι,
Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, θέλω να σας διαβεβαιώσω – για μια ακόμη φορά – για την δέσμευση μας στον εκσυγχρονισμό του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της Κρήτης.
Πρόσφατα εγκαινιάσαμε τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αθερινόλακκου, ο οποίος διαθέτει πλέον συνολική ισχύ 195,24 MW, καθώς και το Αιολικό Πάρκο Ξηρολίμνης.
Παράλληλα, σχεδιάζουμε την πραγματοποίηση νέων μεγάλων επενδύσεων, όπως:
Την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αθερινόλακκου με την προσθήκη νέας ισχύος 100 MW, με προϋπολογισμένο κόστος επένδυσης 100 εκατ. ευρώ.
Την ανάπτυξη ενός σύγχρονου Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση Κορακιά – Παλαιοί Γαλήνοι, στο βόρειο τμήμα του νησιού, στα όρια των Νομών Ρεθύμνου και Ηρακλείου, ύψους επένδυσης της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.
Για τον ΑΗΣ Χανίων, εξετάζουμε τη μετατροπή των δύο Αεριοστροβίλων (ισχύος 59 MW έκαστος) σε Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου με προσθήκη δύο Λεβήτων Ανάκτησης Θερμότητας και ενός Ατμοστροβίλου, με καύσιμο φυσικό αέριο, όταν αυτό θα είναι διαθέσιμο στα Χανιά, αντί του πετρελαίου Ντήζελ, που χρησιμοποιεί σήμερα ο Σταθμός ως καύσιμο.
Εξάλλου, σημαντικές επενδύσεις προωθεί στην Κρήτη και η θυγατρική μας ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που υπολογίζεται να ανέλθουν σε 65 εκατ. ευρώ στον τομέα της αιολικής ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η ανάπτυξη δύο ακόμη Αιολικών Πάρκων στο Νομό Ρεθύμνου, συνολικής ισχύος 17,1 MW, για τα οποία έχει υπογραφεί η σχετική Σύμβαση για την κατασκευή τους.
Επίσης, στον κλάδο της Ηλιακής Ενέργειας, έχει εκδοθεί άδεια παραγωγής και εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου στον Αθερινόλακκο, ισχύος 480KW.
Κύριος στόχος μας είναι να βελτιώσουμε συνολικά την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών μας.
Έτσι, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού δυναμικού, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για την ανάπτυξη του Δικτύου Μεταφοράς της Κρήτης, όσο και για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
Και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι με τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, η εξασφάλιση της πλήρους κάλυψης της ζήτησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της «ναυαρχίδας» της γεωργικής παραγωγής και της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας για τις επόμενες δεκαετίες, θα γίνει σύντομα πραγματικότητα.
Κυρίες και κύριοι,
Η σημερινή τελετή δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη της κοινωνικής συνεισφοράς της ΔΕΗ.
Μιας επιχείρησης, με κοινωνική ευθύνη, ευαισθησία προς το περιβάλλον, σεβασμό στον άνθρωπο.
Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας, και παρακαλώ τον Υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Κωστή Χατζηδάκη να έλθει στο βήμα».