Κυκλοφοριακή Αγωγή από την INTERAMERICAN και τον Ιαβέρη, στη Λάρισα και στον Βόλο: «Δεν ξέρουμε ότι δεν ξέρουμε να οδηγούμε …»

Η πολυετής εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο την πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, που έχει αναλάβει η INTERAMERICAN με τη συνεργασία του γνωστού οδηγού αγώνων Ιαβέρη, είχε πρόσφατους σταθμούς τον Βόλο και τη Λάρισα, στις 25 και 26 Ιουνίου αντίστοιχα.

Στις εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στις δύο θεσσαλικές πόλεις υπό την αιγίδα των δήμων, ο Ιαβέρης για μια ακόμη φορά εστίασε στην ανθρώπινη επιπολαιότητα και απερισκεψία, από θέση οδηγού αλλά και πεζού, όπου καταλόγισε τις άμεσες και έμμεσες ευθύνες για τη γενοκτονία που συντελείται στους δρόμους της χώρας μας. «Οι θάνατοι από τα τροχαία ατυχήματα κατά τα τελευταία 50 χρόνια είναι περισσότεροι από τις απώλειες σε ζωές που είχε η Ελλάδα σε όλους τους πολέμους κατά τον τελευταίο αιώνα» παρατηρεί ο Ιαβέρης, τονίζοντας ότι έχουμε ελπίδες αναστροφής μόνο αν αλλάξουμε δραστικά την κουλτούρα των πολιτών αλλά και τα θεσμικά πλαίσια οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας.

Η INTERAMERICAN, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Πράξεις Ζωής», επενδύει στην κυκλοφοριακή αγωγή και με τον Ιαβέρη υλοποιεί ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης με σεμινάρια στα αστικά κέντρα όλης της χώρας. Η ανάπτυξη της αίσθησης του κινδύνου από τις μικρές ηλικίες, η συνείδηση και ο εμπλουτισμός των γνώσεων για τη διαχείριση ειδικών συνθηκών στον δρόμο, αλλά και η τήρηση των βασικών μέτρων ασφάλειας είναι ο στόχος της εταιρείας ως κοινωνικά υπεύθυνης, όπως επεσήμανε στις εκδηλώσεις ο Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και ΕΚΕ της INTERAMERICAN Γιάννης Ρούντος. Σημειώνεται ότι η INTERAMERICAN έχει προσυπογράψει την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας και ως μέλος της έχει αναλάβει σχετικές δεσμεύσεις.

Με τη γλώσσα των αριθμών

Σύμφωνα με τα στοιχεία 2008 της Τροχαίας και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο μεγαλύτερος αριθμός θανατηφόρων ατυχημάτων σημειώνεται σε κατοικημένες περιοχές και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Οι κύριες αιτίες -πίσω από τις οποίες βρίσκεται ο παράγων άνθρωπος- εντοπίζονται στην παραβατική συμπεριφορά (προτεραιότητα, σημάνσεις, αλκοόλ κ.ά.) και δευτερευόντως στις οδικές υποδομές (κακοτεχνίες, έλλειψη φωτισμού – προστατευτικών κιγκλιδωμάτων – σημάνσεων κ.ά.).

Την παραβατικότητα υπογράμμισαν στις σχετικές αναφορές τους κατά τις εκδηλώσεις της INTERAMERICAN και οι Διοικητές της Τροχαίας, Χαράλαμπος Ψιψιλής στη Λάρισα και Γιώργος Καραΐσκος στο Βόλο, στους οποίους η εταιρεία πρόσφερε ένα ραντάρ ελέγχου ταχύτητας και ένα αλκοολόμετρο. Οι ίδιοι οι οδηγοί, όπως καταδεικνύει και έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ομολογούν την παραβατικότητά τους: 7 στους 10 οδηγούς δήλωσαν ότι έχουν παραβιάσει κάκκινο σηματοδότη, 56,3% των οδηγών ότι κάνουν αντικανονικές προσπεράσεις, ενώ 30% έχουν οδηγήσει μετά από κατανάλωση αλκοόλ…

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε θανάτους από τροχαία, με 149 απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκων, μεταξύ των 15 χωρών της παλαιάς Ευρωπαϊκής Ένωσης (International Road Traffic and Accident database, 2006) και απέχει πολύ από κάθε πιθανότητα να προσεγγίσει τον στόχο της μείωσης των θανάτων κατά 50%, που έχει θέσει με οδηγία η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χώρες μέλη, εντός της δεκαετίας 2000-2010.

Θάνατοι από τροχαία ατυχήματα, 2000 – 2007*

 • 2000:2.103
 • 2001: 1.911
 • 2002: 1.654
 • 2003: 1.613
 • 2004:1.547
 • 2005: 1.470
 • 2006: 1.493
 • 2007: 1.449

Τα στοιχεία του δεκαμήνου 2008 (Ιανουάριος-Οκτώβριος) έδιναν 1.321 θανάτους.

Ο Ιαβέρης για την ταχύτητα

Είναι χαρακτηριστική η επιμονή του Ιαβέρη στη συντηρητική οδήγηση των χαμηλών ταχυτήτων, ειδικά μέσα στις πόλεις και στις εκδηλώσεις της INTERAMERICAN αναφέρθηκε πάλι στις συνέπειες που μπορεί να έχει μια σύγκρουση. Από το βιβλίο του «Εθνικό Θέμα» είναι η σχετική αναφορά που ακολουθεί: «Αλήθεια, τι είναι για εσάς η ταχύτητα των 30 χιλιομέτρων;

 1. Η ταχύτητα εκκίνησης, που δεν την "γράφει" καλά – καλά το κοντέρ σας;
 2. Η ταχύτητα πρόσκρουσης στο λιθόστρωτο του πεζοδρομίου, αν πηδήσετε από τον τρίτο όροφο;
 3. Η ταχύτητα με την οποία ένας δρομέας των 60 μέτρων περνά και κόβει το νήμα του τερματισμού στον κλειστό στίβο και που, για να σταματήσει, χρειάζεται 20 μέτρων "ομαλή" επιβράδυνση και βίαιη επαφή με τα αφρολέξ που υπάρχουν στην άκρη του σταδίου;

Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν στο νήμα υπήρχε ένα ΑΟΡΑΤΟ για τους δρομείς άθραυστο κρύσταλλο, πάνω στο οποίο θα "έσκαζαν" με την τελική ταχύτητα των 30 χιλιομέτρων;
Θα συνθλίβονταν!»

*Πηγή: Υπουργείο Δημόσιας Τάξης

 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ