Νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο στο Αλιβέρι

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδειοδότησης της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, ισχύος 417 MW και πολύ σύντομα θα γίνει η θεμελίωσή της, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης. Τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε ο υπουργός, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ θα αντιμετωπίσει το θέμα της νέας μονάδας φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη (800 MW), μετά από διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ υπενθύμισε ότι στον προγραμματισμό της ΔΕΗ εντάσσεται μία ακόμη λιγνιτική μονάδα, στην Πτολεμαΐδα.

Παράλληλα, όπως ανέφεραν τα στελέχη του ΔΕΣΜΗΕ, στις αρχές του 2010 προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία η μονάδα φυσικού αερίου της «Ήρων Θερμοηλεκτρική» και στα τέλη του ίδιου χρόνου μία ακόμη μονάδα της «Ηλεκτροπαραγωγής Θίσβης», ισχύος από 400 MW η κάθε μία. Αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη χρονιά το δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής ενισχύεται σημαντικά προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της κατανάλωσης.

Κατά την εφετινή χρονιά, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζει μείωση λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ η κάλυψη των φορτίων διευκολύνεται και από τις καιρικές συνθήκες (χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες το καλοκαίρι και υψηλές βροχοπτώσεις το χειμώνα που προηγήθηκε, που σημαίνει ότι είναι αυξημένα τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών).

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΜΗΕ Γ. Θεοδωρακόπουλος η αιχμή της κατανάλωσης ρεύματος εφέτος έφθασε στα 9.870 MW, ενώ πέρυσι ήταν 10.400 και το 2007 ξεπέρασε τα 10.610 MW. Συνολικά στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μειωμένη κατά 6,04% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ενώ για τις μεγάλες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης η μείωση της κατανάλωσης υπερβαίνει το 20%.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης ενημερώθηκε από τη διοίκηση και τα στελέχη του Εθνικού Ελέγχου Ενέργειας του ΔΕΣΜΗΕ στον Άγιο Στέφανο για την κατάσταση που επικρατεί στο ισοζύγιο ηλεκτρικής ενέργειας, τα έργα που προγραμματίζονται για την ενίσχυση του συστήματος μεταφοράς και τα εναλλακτικά σχέδια που υπάρχουν για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτηθεί από το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης το νέο πληροφοριακό σύστημα του ΔΕΣΜΗΕ, προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ και συνεχάρη τους εργαζόμενους στο Διαχειριστή για τη μέριμνα που επιδεικνύουν 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας.

Πηγή: . «GreenBusiness.gr». 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ