Πράσινες διακρίσεις για την ΑΒ

Δυναμικά ξεκίνησε και το 2010 για την ΑΒ Βασιλόπουλος με την απονομή 2 διακρίσεων που αναγνωρίζουν τη συνειδητή της προσπάθεια για «πράσινες» πρωτοβουλίες αλλά και καθρεφτίζουν την πραγματική της έννοια και ενδιαφέρον για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, η ΑΒ απέσπασε το βραβείο Green Building για το κατάστημα στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, το πρώτο super market στην Ελλάδα στο οποίο απονεμήθηκε το συγκεκριμένο βραβείο.

Το πρόγραμμα Green building (http://www.cres.gr/greenbuilding/, http://www.eu-greenbuilding.org/) αποτελεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα πιστοποίησης για τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια που εξοικονομούν ενέργεια και εκπομπές αερίων CO2 και υλοποιήθηκε από το τμήμα technical operations της ΑΒ.

Στο κατάστημα του Αγίου Δημητρίου, η ΑΒ έχει επενδύσει στις νέες τεχνολογίες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον κατά 30% καθώς και τη μείωση των εκπομπών αερίων CO2 σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά καταστήματα. Συγκεκριμένα, εφαρμόστηκαν νέες τεχνολογίες όσον αφορά τα ψυγεία, το φωτισμό, τον κλιματισμό, τους ανελκυστήρες και τους διαδρόμους. Στα ψυγεία τοποθετήθηκαν κεντρικά ελεγχόμενες ηλεκτρικές κουρτίνες, ανεμιστήρες υψηλής ενεργειακής απόδοσης (EC Fans) και ηλεκτρονικές εκτονωτικές βαλβίδες για αυτόματη ρύθμιση παροχής ψυκτικού υγρού. Μειώθηκαν οι αντιθαμβωτικές αντιστάσεις στις πόρτες στις καταψύξεις τοποθετήθηκαν καπάκια, έγινε ειδική διαχειριστική μελέτη όσον αφορά το φωτισμό όλων των ψυγείων ενώ μέσω της απορριπτόμενης θερμότητας τους παράγεται ζεστό νερό που χρησιμοποιείται εντός του καταστήματος.

Όσον αφορά το φωτισμό εγκαταστάθηκε σύστημα διαχείρισης φωτισμού με δυνατότητα τηλε-ελέγχου και αυτόματης λειτουργίας, ενώ στους χώρους με φυσικό φωτισμό χρησιμοποιούνται αισθητήρες φωτός. Στους κυλιόμενους διαδρόμους εγκαταστάθηκε αισθητήρας κίνησης και ρυθμιστής στροφών.

Το κατάστημα του Αγίου Δημητρίου αποτελεί το πρώτο βήμα και ένα απόλυτα πετυχημένο, πιλοτικό project για το ΑΒ GREEN STORE στη Σταμάτα Αττικής που ακολουθεί μέσα στο χρόνο και είναι στη φάση της κατασκευής.

Το δεύτερο βραβείο είναι το Αριστείο ΕΚΕ 2009 το οποίο απονεμήθηκε -από τον Σύνδεσμο Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ), το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΔΕΚΕ) και την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) – στις 3 Φεβρουαρίου στην ΑΒ Βασιλόπουλος για την ενότητα Διαχείριση Αποβλήτων/ Περιορισμός, Αναβάθμιση Υλικών Συσκευασίας, για την εκστρατεία του Κινητού Κέντρου Ανακύκλωσης. Το Κινητό Κέντρο περιόδευσε μέσα στο 2009 σε 18 πόλεις με σκοπό να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες για τα οφέλη της Ανακύκλωσης.

Στις 3 Φεβρουαρίου επίσης, η ΑΒ εγκαινίασε στη Ρόδο το Κινητό Κέντρο το οποίο για δεύτερη χρονιά συνεχίζει την περιοδεία του στην Ελληνική Περιφέρεια. Η υποδοχή του κόσμου ήταν ιδιαίτερα θερμή και αγκαλιάστηκε όχι μόνο από τα σχολεία αλλά και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωτοστατούντος του Δημάρχου της Ρόδου κ. Χατζή Χατζηευθυμίου.

 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ