Ecomobility 2009-2010, Τα Βραβεία

Στις Βρυξέλλες το 1ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου και στο ECOCAMP το 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων, το Γυμνάσιο Φάρων και οι δύο ομάδες του Λεοντείου Πατησίων.
Στο δήμο Πειραιά το βραβείο για τη καλύτερη διοργάνωση εκδηλώσεων της εκστρατείας Ecomobility 2009-2010

Με τη ζωντάνια και τον παλμό των μαθητών, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Απριλίου στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η Τελετή Απονομής των Βραβείων της Εκστρατείας ECOMOBILITY 2009-10. Το Βραβείο για την καλύτερη εργασία απονεμήθηκε στην Ομάδα μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ασπροπύργου, στην οποία συμμετείχαν η Μπάκα Βασιλική, η Νερούτσου Βασιλική, ο Τσιρώνης Παντελής, ο Χαραλαμπόπουλος Σπύρος, η Σοφρά Μαρίνα, η Σαρλάνη Λουκία, ο Παπαχίου Χρήστος και η Παπαϊωάννου Σπυριδούλα. Οι μαθητές μαζί με την καθηγήτριά τους θα συμμετέχουν στην αποστολή του ECOCITY, που θα γίνει στις Βρυξέλλες από 20 έως 24 Ιουνίου με επισκέψεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Γραφείο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα του 46ου Γυμνασίου Αθηνών ενώ στην τρίτη θέση ήταν η ομάδα του 9ου Γυμνασίου Ιωαννίνων. Επίσης έγινε η απονομή των Βραβείων Δημιουργικότητας σε ομάδες που εμπλούτισαν τις παρουσιάσεις τους με δημιουργικό και καλλιτεχνικό τρόπο.

Οι ομάδες που κατέκτησαν τα Δημιουργικά Βραβεία ανά κατηγορία είναι :

  • Βραβείο Εικαστικής Έκφρασης: 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων
  • Βραβείο Ηλεκτρονικής Έκφρασης: Γυμνάσιο Λεοντείου Λυκείου Πατησίων (Β’ Ομάδα)
  • Βραβείο Θεατρικού Δρώμενου: Γυμνάσιο Φαρρών
  • Βραβείο Τραγουδιού: Γυμνάσιο Λεοντείου Λυκείου Πατησίων (Α' Ομάδα)

και οι μαθητές από κάθε ομάδα θα φιλοξενηθούν στο πρόγραμμα ECOCAMP, που διοργανώνει κάθε χρόνο το ECOCITY, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου στη Ροδέα Καλαβρύτων.

Το Βραβείο για την καλύτερη Διοργάνωση Εκδήλωσης της Εκστρατείας ECOMOBILITY απονεμήθηκε στον Δήμο Πειραιά, το οποίο παρέλαβε η Αντιδήμαρχος κυρία Δάφνη Μπόκοτα.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν, επίσης, Ειδικοί Έπαινοι στο 10ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων για την Ημέρα Περπατήματος που διοργάνωσε, στο 46ο Γυμνάσιο Αθηνών για τις δραστηριότητες ενεργοποίησης και τον ενθουσιασμό που εμφύσησε σε μαθητές των Γυμνασίων, Δημοτικών Σχολείων και σε Πολίτες, στο Γυμνάσιο Λάππας για την ιδιαίτερη μακέτα που παρουσίασε, στο 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης για το σατιρικό δρώμενο που παρουσίασε και στο Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης για το παιχνίδι ECO-ΚΙΝΗΣΗ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, των Επιστημονικών Φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκαπιδευτικοί, ενώ μαθητές και καθηγητές από διάφορες πόλεις της χώρας ταξίδεψαν και έφτασαν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν την Απονομή των Βραβείων και να γιορτάσουν όλοι μαζί τη λήξη της εκστρατείας.

Ο εκπρόσωπος της Επιστημονικής Επιτροπής καθηγητής του ΕΜΠ κ. Θάνος Βλαστός απευθυνόμενος στους μαθητές, ανέφερε: «To Ecomobility σας έβγαλε από το σχολείο και από την καρέκλα του γραφείου σας και σας έριξε στο δρόμο. Περπατήσατε, καταγράψατε τι συμβαίνει, καταλάβατε. Οι πόλεις μας σήμερα μας στέλνουν το μήνυμα ότι ο δρόμος είναι για τα σκουπίδια, δεν είναι για να περπατάς, δεν είναι για να στέκεσαι, να παίζεις και να κουβεντιάζεις. Είδατε ότι θεωρείται ¨κυριλέ¨ η μετακίνηση με αυτοκίνητο, και ντροπή να πεις ότι ήρθα με τα πόδια. Είδατε ότι το ποδήλατο είναι για τα νήπια στα πάρκα. Το ECOMOBILITY σας έδωσε την ευκαιρία να δείτε το δρόμο διαφορετικά. Να νιώσετε ότι αυτός είναι το σαλόνι της πόλης και να σκεφτείτε τρόπους να τον απαλλάξετε από εκείνα τα σκουπίδια που ρυπαίνουν, κάνουν θόρυβο, τραυματίζουν και σκοτώνουν. Είμαστε περήφανοι που προβληματιστήκατε και δουλέψατε για ένα δρόμο ειρηνικό, ευγένειας, χαμόγελων και παιχνιδιού».

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθηγητής κ. Ανδρέας Ανδρεόπουλος στον χαιρετισμό του τόνισε «Πιστεύουμε ότι οι Εκστρατείες Ευαισθητοποίησης, όπως του ECOMOBILITY 2009-2010, ενεργοποιούν δραστικά την κινητοποίηση και επιτελούν μια ανεκτίμητη παιδαγωγική αποστολή, που τόσο πού έχει ανάγκη η χώρα μας. Συγχαίρω τους διοργανωτές, καθώς επίσης και τους βραβευμένους μαθητές αλλά και όλους εκείνους που πήραν μέρος στο διαγωνισμό και συνεργάστηκαν για να φέρουν αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα».

Η διοργάνωση της Εκστρατείας πραγματοποιήθηκε για έβδομη χρονιά από το ECOCITY και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Στην εκστρατεία συνεργάσθηκαν το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών με το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών MBA Ο.Δ.Ε.&Μ.Ε. του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Στατιστικής και το Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, Σχολή Αρχιτεκτόνων Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας, ΣΕΜΦΕ Τομέας Μηχανικής-Εργαστήριο Πολυμερών και Σύνθετων Υλικών, η Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας και το Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Υδρογεωλογίας, της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής του Τμήματος Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών με το Επιστημονικό και Επιμορφωτικό Κέντρο, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, η UNICEF, ο Σύνδεσμος Χημικών Βορείου Ελλάδος, το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη, ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου Ελλάδος, η Ενωση για τα Δικαιώματα των Πεζών και το Δίκτυο Ε.Π.Ι.Β.Α.ΤΗ.Σ.

Χορηγοί Επικοινωνίας είναι το κανάλι MTV, η εφημερίδα Απογευματινή, τα περιοδικά Auto Tρίτη, Quattroruote, Re:CSR, Ecotec και η ΑΜΕΛ (Μετρό). Υποστηρικτής είναι η εταιρία JETOIL, και αρωγοί το Aττικό Μετρό και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τοπικοί Υποστηρικτές είναι η ΑΧΑ Ασφαλιστική και το Ξενοδοχείο Mediterranean Palace.

Πληροφορίες και στοιχεία για την εκστρατεία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.ecomobility.gr.

 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ