Το 70% των μεγαλύτερων επιχειρήσεων θα αυξήσουν τις «πράσινες» δαπάνες

Οι επτά στις δέκα επιχειρήσεις του πλανήτη με έσοδα 1 δισ. δολ. ή και περισσότερα προτίθενται να αυξήσουν, τα επόμενα δύο χρόνια, τις δαπάνες τους σε πρωτοβουλίες σχετιζόμενες με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που διενεργήθηκε για την αμερικανική εταιρεία συμβούλων και λογιστικού ελέγχου Ernst & Young.

Το γεγονός ότι το 70% των στελεχών στις 300 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να δαπανήσουν περισσότερα σε προγράμματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ήταν «ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα» της σφυγμομέτρησης, όπως δήλωσε στο Ρόιτερ η Μέλανι Στάινερ της Ernst & Young.

Στην τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε, η Μ. Στάινερ υπογράμμισε ότι, παρά την αβεβαιότητα στο ρυθμιστικό πλαίσιο, «οι επιχειρήσεις είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση ούτως ή άλλως, καθώς το αντιμετωπίζουν ως επιχειρηματικό ζήτημα και ως ευκαιρία για νέα έσοδα». Επεσήμανε παράλληλα, ότι αν και οι δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αποτελούσαν μέχρι σήμερα αφορμή για δημόσιες σχέσεις, έχουν τώρα καταστεί ευκαιρία για κέρδη μέσω νέων προϊόντων και υπηρεσιών, για εξοικονόμηση μέσω ενίσχυσης της αποδοτικότητας και περιορισμού του κινδύνου.

Σχεδόν το 50% όσων συμμετείχαν στη σφυγμομέτρηση είπαν ότι οι σχετιζόμενες με την κλιματική αλλαγή επενδύσεις των επιχειρήσεων τους θα κυμανθούν, τη διετία 2010-2012, μεταξύ 0,5% και άνω του 5% των εσόδων τους. Το 90% εξ αυτών είπαν ότι ωθήθηκαν στην απόφασή τους για ανάληψη δράσης λόγω της ζήτησης από πελάτες τους. Περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε είπαν ότι σκοπεύουν να επενδύσουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα και το 65% σχεδιάζει να εξελίξει νέα προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σηματοδοτώντας την αλλαγή στάσης, το 63% των επιχειρήσεων είναι διατεθειμένο να ενισχύσει τη διαφάνεια στις αναφορές για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους, όπως η χρήση ενέργειας και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

«Με όλη την αβεβαιότητα μετά την Κοπεγχάγη, πολλοί αναλυτές ανέμεναν επιβράδυνση στις επενδύσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Η έρευνα μας έδειξε κάτι τελείως διαφορετικό», τόνισε ο επικεφαλής της διεύθυνσης για την κλιματική αλλαγή και βιωσιμότητα στην Ernst & Young Βρετανίας Ντουγκ Τζόνστον.

Η έρευνα διεξήγαγε για λογαριασμό της Ernst & Young η ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών Verdantix και συμμετείχαν σε αυτήν εταιρείες από τη Αυστραλία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Ισλανδία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Νορβηγία, τη Νότιο Αφρική, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Πηγή: GreenBusiness.gr.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ