ΕΠΙΟΝΗ: Ημερίδα για φροντιστές νεαρής ηλικίας με γονείς με ψυχική νόσο

Η ΕΠΙΟΝΗ στις 25 Οκτωβρίου 2021, διοργάνωσε με επιτυχία στο INNOVATHENS: Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, εκδήλωση για τους φροντιστές νεαρής ηλικίας με γονείς με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Την Ημερίδα χαιρέτισε η Ευρωβουλευτής κα Έλενα Κουντουρά

Η ημερίδα φιλοξένησε αξιόλογους ομιλητές όπως τους ψυχιάτρους Ορέστη Γιωτάκο και Γεωργία Μπαλτά.

O Διευθυντής της Ευρωπαϊκής oμοσπονδίας συλλόγων οικογενειών ατόμων με ψυχική νόσο EUFAMI κ John Saunders αναφέρθηκε στην κατάθλιψη που βιώνουν οι οικογένειες.

Η πρόεδρος του Ιταλικού φορέα COMIP Stefania Buoni αναφέρθηκε στα παιδιά γονέων με προβλήματα ψυχικής υγείας και παρέθεσε προτάσεις και καλές πρακτικές για την υποστήριξη τους.

Την ημερίδα στήριξαν οι: Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, Obrela, Έδρα, και το δίκτυο European Network of Active Living for Mental Health (ENALMH).

Χορηγοί: Lundbeck, Interamerican και Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού.

Χορηγοί επικοινωνίας: https://healthdaily.gr www.psychologynow.gr, www.iatronet.gr

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του σχεδίου Erasmus+ Share4Carers στο οποίο συμμετέχουν οι φορείς: Δύναμη Ζωής, ΕΠΙΟΝΗ, Gaziantep University, COMIP, Centre Neuro Psychiatrique Saint-Martin, EUFAMI, Fondazione Di Liegro.

Αποθηκεύστε το πρόγραμμα σε μορφή PDF

Ο χαιρετισμός της Ευρωβουλευτού Έλενας Κουντουρά:

Φίλες και Φίλοι,

Θέλω καταρχάς να συγχαρώ το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ για την διοργάνωση της σημερινής ημερίδας, που επιδιώκει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φροντιστές των ατόμων με χρόνιες παθήσεις. Από τη σημερινή μου θέση ως Ευρωβουλευτής, αλλά και σε όλη την πολιτική και επαγγελματική μου διαδρομή, και μέσα από το πολυετές εθελοντικό μου έργο σε οργανισμούς για κοινωνικά ζητήματα και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γνωρίζω καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε και τον αδιάκοπο αγώνα που κάνετε. Θέλω να συγχαρώ τον καθένα από εσάς προσωπικά, γιατί το έργο σας και η προσφορά σας είναι ανεκτίμητη, μέσα στην οικογένεια και για το άτομο που φροντίζετε, και απαιτεί διαρκή σκληρή δουλειά, οικονομικό και συναισθηματικό κόστος, προσωπικές θυσίες, και ισχυρές αντοχές, σωματικές και ψυχικές.
Η πανδημία δεν έχει αφήσει κανέναν μας ανεπηρέαστο, αλλά πολύ περισσότερο εσάς που όπως και οι επαγγελματίες υγείας, βρεθήκατε στην πρώτη γραμμή αυτών των πρωτόγνωρων υγειονομικών συνθηκών. Ο αντίκτυπος της ψυχικής υγείας είναι μία εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρος της πολυδιάστατης πανδημικής κρίσης, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την έχει χαρακτηρίσει «σιωπηρή πανδημία». Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν το έργο τους, ώστε να υιοθετηθούν πιο δυναμικές πολιτικές αντιμετώπισης της ψυχικής υγείας. Στο πλαίσιο αυτό επιβάλλεται η Πολιτεία, το κοινωνικό κράτος και το σύστημα υγείας να εστιάσουν στις ιδιαίτερες ανάγκες ς που αντιμετωπίζετε ως φροντιστές , τόσο αυτές που δημιουργήθηκαν με την πανδημία αλλά και όσες προϋπήρχαν και δεν έχουν μέχρι σήμερα αντιμετωπιστεί επαρκώς. Και να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές για την επαρκή πρόσβασή σας σε υπηρεσίες και δομές που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας αυτές, αλλά και να υλοποιηθούν στοχευμένα σχέδια ολοκληρωμένης στήριξης που να εξασφαλίζουν τα δικαιώματά σας στην υγεία, την εργασία, στην
εκπαίδευση και κατάρτιση και συνολικά στην καθημερινότητά σας. Είναι πολύ σημαντικό να μην νιώθετε ότι είστε μόνες και μόνοι, και να υπάρχει ένας μηχανισμός που θα σας υποστηρίξει την δική σας υγεία και φροντίδα, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να προσφέρετε στα άτομα που σας έχουν ανάγκη.
Με αφορμή τη σημερινή μου παρέμβαση, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι προσωπικά και εγώ και το γραφείο μου είμαστε δίπλα σας για να δούμε από κοινού τα κρίσιμα ζητήματα που σας απασχολούν, και να στηρίξουμε τις θέσεις και προτάσεις σας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ