Απολογισμός Α’ Φάση Προληπτικής Ιατρικής

Ο Εθελοντικός Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος με τίτλο: «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργιες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών» (“Integrated Territorial Synergies for Children Health and Protection”/INTERSYC) και σε συνεργασία  με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια» και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Παγγαίου πραγματοποίησε Δράση Προληπτικής Ιατρικής για τα Παιδιά του Δήμου Παγγαίου, από τις 26 Μαρτίου έως και τις 11 Απριλίου 2014.   

Η Δράση Προληπτικής Ιατρικής σε παιδιά αποτελεί προσπάθεια του Εθελοντικού Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» να καταγράψει κλινικά ευρήματα ώστε να παραπέμψει τα παιδιά στα αρμόδια ιατρικά και κοινωνικά τμήματα του Οργανισμού για πιο εξειδικευμένη υποστήριξη και φροντίδα προκειμένου να προλάβει περιστατικά υγείας.

Κατά τη διάρκεια μιας και μόνο επίσκεψης στο Κινητό Πολυϊατρείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» και στην Κινητή Οφθαλμολογική Μονάδα τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε προληπτικό Παιδιατρικό, Οδοντιατρικό, Οφθαλμιατρικό και Ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο.  Οι κινητές ιατρικές μονάδες στελεχώνονται από γιατρούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων καθώς και επιστημονικό προσωπικό και έμψυχο δυναμικό του Εθελοντικού Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Με το πέρας της προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής εξέτασης τα παιδιά παραλαμβάνουν ατομικό δελτίο προληπτικού ελέγχου, ενυπόγραφο και σφραγισμένο από τον υπεύθυνο ιατρό, προκειμένου οι κηδεμόνες να λάβουν γνώση και οδηγίες για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Ήδη στις πρώτες 13 μέρες εφαρμογής του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν 2.384 εξετάσεις μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Παγγαίου.

Οι Κινητές Μονάδες λειτούργησαν στις εξής περιοχές:
  • Ελευθερούπολη (26-28 Μαρτίου) όπου εξετάστηκαν συνολικά 161 παιδιά
  • Νικήσιανη (31 Μαρτίου -2 Απριλίου) όπου εξετάστηκαν συνολικά 143 παιδιά
  • Νέα Πέραμος (3-4 Απριλίου) όπου εξετάστηκαν συνολικά 119 παιδιά
  • Μελισσοκομείο (7-8 Απριλίου) όπου εξετάστηκαν συνολικά 103 παιδιά
  • Ποδοχώρι (9 Απριλίου) όπου εξετάστηκαν συνολικά 40 παιδιά
  • Οφρύνιο (10-11 Απριλίου) όπου εξετάστηκαν συνολικά 84 παιδιά
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των 13 ημερών, πραγματοποιήθηκαν:
  • 508 εξετάσεις παιδιών από παιδίατρο
  • 629 εξετάσεις παιδιών  από οδοντίατρο
  • 629 εξετάσεις παιδιών από οφθαλμίατρο
  • 618 εξετάσεις παιδιών από ωτορινολαρυγγολόγο
Αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα, η Δράση της Προληπτικής Ιατρικής θα συνεχιστεί με το κινητό πολυϊατρείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» και την κινητή Οφθαλμολογική μονάδα:
  • Από 28 Απριλίου έως και 3 Ιουνίου 2014 στην Κεντρική Πλατεία της Καβάλας, στο νότιο τμήμα της Πλατείας
  • Από 4 έως και 11 Ιουνίου 2014 στους Φιλίππους, στο parking του Αρχαιολογικού Μουσείου
  • Από 12 έως και 13 Ιουνίου 2014 στη Ν. Καρβάλη, μπροστά στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Καρβάλης.
Περισσότερες πληροφορίες για τη Δράση της Προληπτικής Ιατρικής μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Το έργο INTERSYC συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΤΠΑ) και το ελληνικό κράτος στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013» (http://www.interreg.gr). Στο έργο συμμετέχουν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ως Επικεφαλής Εταίρος, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια», η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Παγγαίου, η Περιφερειακή Επιθεώρηση Υγείας του Κάρτζαλι και οι οργανισμοί «Nadja Centre» και «Chance» από τη Βουλγαρία.

Το έργο στοχεύει στην προώθηση ευρωπαϊκών μέσων για την προστασία των παιδιών σε κίνδυνο και τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας για τα παιδιά.

Η δράση της Προληπτικής Ιατρικής αποτελεί μία από τις δράσεις προστασίας των παιδιών σε κίνδυνο που θα υλοποιηθούν ως την άνοιξη του 2015, στους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου και στις περιοχές Κάρτζαλι, Σαντάνσκι και Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο: «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργιες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών» (“Integrated Territorial Synergies for  Children Health and Protection”/INTERSYC).

Το πρόγραμμα INTERSYC περιλαμβάνει ακόμη τις εξής δράσεις:
  • Προληπτική ιατρική σε τουλάχιστον 3.000 παιδιά σε Ελλάδα και Βουλγαρία με διάθεση του στόλου ιατρικών οχημάτων και έμψυχου δυναμικού του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στις δύο πλευρές των συνόρων.
  • Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000  και της Πλατφόρμας Ευρωπαϊκής Συνεργασίας για τις Εξαφανίσεις Παιδιών (ECAAS) στη Βουλγαρία.
  • Προώθηση του Κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (SEEC).
  • Εκπαιδευτικά σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών και Διάσωσης για επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά.
  • Ανάπτυξη Κέντρων Υποστήριξης Οικογενειών σε Κρίση σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ