Το Χαμόγελο του Παιδιού: Περισσότερα από 100.000 παιδιά εξετάστηκαν στις δύο κινητές ιατρικές μονάδες του οργανισμού

Περισσότερα από 100.000 παιδιά, από το 2002 έως σήμερα, έχουν εξεταστεί δωρεάν στο κινητό πολυϊατρείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» και στις δύο κινητές ιατρικές μονάδες του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Ποιος από όλους εμάς θα ξεχάσει την επίσκεψη του μικρού αγοριού με τα μεγάλα μάτια και το ζεστό χαμόγελο, σε ένα χωριό της Πελοποννήσου; Ο 10χρονος μαθητής, όπως πολλά παιδιά της περιοχής, ήρθε στον «Ιπποκράτη» για να εξεταστεί δωρεάν από τους εθελοντές γιατρούς και τους οδοντιάτρους. Κατά την εξέταση, ο παιδίατρος μας ενημέρωσε ότι θα πρέπει την ίδια κιόλας μέρα να πάει για περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις. Παράλληλα, συζητώντας με την οικογένειά του διαπιστώσαμε ότι χρήζει κοινωνικής στήριξης και όχι μόνο. Είναι αξιοσημείωτο, το πόσοι άνθρωποι βρέθηκαν κοντά του μέσα σε λίγες μόνο ώρες, αλλά και πόσο χαρούμενοι είμαστε όλοι εμείς από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που τον γνωρίσαμε και που μέχρι σήμερα είμαστε δίπλα του, παρακολουθώντας τον να ανοίγει με θάρρος τα δικά του φτερά!

Ποιος από όλους εμάς θα ξεχάσει «εκείνον» το γιατρό, στη Βόρεια Ελλάδα; Μόλις είχε διοριστεί στο Νοσοκομείο της πόλης, για να καλύψει την ανάγκη της περιοχής, σε μια θέση που για καιρό παρέμενε κενή. Και όμως «εκείνος» ο γιατρός, παράλληλα με τις βάρδιες του Νοσοκομείου, δεν έλειψε ούτε μία μέρα από τον «Ιπποκράτη». Δίπλα μας και ακούραστος πραγματοποίησε εκατοντάδες οφθαλμολογικούς ελέγχους σε παιδιά! Γιατρέ, σε ευχαριστούμε από καρδιάς, αλλά και εσένα Δημήτρη, Νία, Βίκη, Γιάννη, Ξενοφώντα, Θανάση, Μαρία, Αγγελική, Σοφία, Κλεοπάτρα, Νίκο, Ρένα, Κλεάνθη, Βιργινία, Σταμάτη, Αριστοτέλη, Φάνη, Τίνα, Γιώργο και πόσους ακόμα. Πέρα από Επιστήμονες είσαστε οι δικοί μας Άνθρωποι, οι εθελοντές γιατροί/οδοντίατροι του «Ιπποκράτη» και των κινητών ιατρικών μονάδων! Πάντα με διακριτικότητα, μα πάντα ουσιαστικά αναδεικνύετε τον υγιή εθελοντισμό, το αίσθημα της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς για τον συνάνθρωπο μας!

Ποιος από όλους εμάς θα ξεχάσει τις πολυήμερες επισκέψεις που πραγματοποιήσαμε σε ένα από τα πιο ορεινά και όμορφα χωριά του Ολύμπου; Τα παιδιά και τις οικογένειες που γνωρίσαμε. Οι επισκέψεις μας, υλοποιήθηκαν μαζί και με εθελόντρια οδοντίατρο και λόγω των αναγκών της περιοχής υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης και θεραπείας. Την ημέρα της αναχώρησης, περάσαμε από το σχολείο να χαιρετίσουμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Μόλις μπήκαμε στο προαύλιο του σχολείου τα παιδιά του χωριού φώναζαν: «Ήρθαν τα δόντια, ήρθαν τα δόντια»! Κοιταχτήκαμε και γελάσαμε, μάλλον είχαμε κάνει καλή δουλειά!

Ποιος από όλους εμάς θα ξεχάσει του μαθητές Δημοτικού Σχολείου στην Αρκαδία, που κατά την αποχώρησή μας, μας φώναζαν δυνατά: «Χαμόγελο μη φεύγεις..»!

Ποιος από όλους εμάς θα ξεχάσει τους εθελοντές γιατρούς του Οργανισμού που στο κάλεσμά μας από την πρώτη στιγμή, βρέθηκαν δίπλα στα παιδιά πρόσφυγες/μετανάστες προσφέροντας όχι μόνο ιατρική κάλυψη αλλά και όποια ανθρώπινη στήριξη και ανάγκη προέκυπτε;

Ποιος θα ξεχάσει τη συνεργασία μας με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Δωδεκανήσου και τις επισκέψεις της κινητής οδοντιατρικής μονάδας σε Κάσο, Όλυμπο Καρπάθου, Χάλκη, Τήλο και Καστελόριζο; Πόση χαρά και τιμή για τον Οργανισμό να βρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους της άγονης γραμμής! Τους μόνιμους κατοίκους που διατηρούν χειμώνα καλοκαίρι τα νησιά μας ζωντανά. Κάναμε τόσους φίλους! Με πρωτοβουλία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κατά τις επισκέψεις της κινητής μονάδας στην άγονη γραμμή υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης/θεραπείας.

Και πόσες αναμνήσεις ακόμα να μοιραστούμε μαζί σας! Έχουμε τόσα ευχαριστώ να πούμε σε όλους τους εθελοντές γιατρούς και οδοντίατρους αλλά και σε όλους τους φορείς, που ανταποκρίνονται πάντα με Χαμόγελο στο κάλεσμά μας!

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει συνεργαστεί με δεκάδες Ιατρικούς και Οδοντιατρικούς Συλλόγους και Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Από το Καστελόριζο μέχρι τον Έβρο, από την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία μέχρι τη Στερεά Ελλάδα, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θεσσαλία, από τα νησιά του Ιονίου, του Αιγαίου, του Σαρωνικού μέχρι και την Κρήτη.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε το μνημόνιο συνεργασίας με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραιά και την άριστη συνεργασία μας στο πέρασμα των χρόνων.

Λίγα λόγια για τη δράση

Το 2002, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία πάντα με υγειονομικούς και κρατικούς φορείς, ξεκίνησε να υλοποιεί το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής/οδοντιατρικής. Η πρώτη μονάδα που τέθηκε στις υπηρεσίες των παιδιών είναι η κινητή οδοντιατρική /ιατρική μονάδα. Η αρχή για τη δημιουργία της νέας δράσης του Τμήματος Υγείας του Οργανισμού μόλις έγινε!

Η ιστορία του «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ»

Το 2001 το Υπουργείο Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής μας παραχώρησε το πλοίο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ». Στόχος μας ήταν η μετατροπή του σε πλωτό Πολυϊατρείο για Παιδιά και σε Κέντρο Φιλοξενίας και Στήριξης Παιδιών και Οικογενειών από την Περιφέρεια. Λόγω έλλειψης άλλων καταλληλότερων χώρων ο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» ήταν ένα μεγάλο δώρο! Δυστυχώς τα προβλήματα ήταν πολλά και ο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ήταν αδύνατο να επισκευαστεί και να φιλοξενήσει με ασφάλεια τις νέες δράσεις. Έτσι δόθηκε για «διάλυση» (scrap) και το ποσό που εξασφαλίσαμε δεσμευτήκαμε να αξιοποιηθεί για κάποια νέα καινοτόμα δράση για τα παιδιά. Με την ουσιαστική συμμετοχή πολλών και πολύτιμων εταιρειών χορηγών δημιουργήσαμε ένα κινητό πολυϊατρείο και το βαφτίσαμε πως αλλιώς: «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ» με σήμα το καραβάκι!

Ο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» μπορεί να μην ήταν πλωτό πολυϊατρείο, όμως πολλές είναι οι φορές που έχει φιλοξενηθεί σε πλοία και έχει ταξιδέψει τόσο σε νησιά του Αιγαίου όσο και του Ιονίου. Ο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» διαθέτει 4 αυτόνομα ιατρεία τα οποία στελεχώνονται από γιατρούς και οδοντιάτρους των ιατρικών και οδοντιατρικών συλλόγων και των νοσοκομείων που επισκεπτόμαστε.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαπιστώνει την ανάγκη για τη δημιουργία κινητής οφθαλμολογικής/ακουολογικής μονάδας, η οποία θα μπορεί να προσεγγίζει και δυσπρόσιτα σημεία, αφού ο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» λόγω του μεγάλου όγκου δεν μπορεί πάντα. Καθώς η ανάγκη για παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, αυξάνεται με πρωτοβουλία του Οργανισμού, το 2011, δεκάδες χορηγοί δημιουργούν την κινητή οφθαλμολογική/ακουολογική μονάδα!

Στο πλαίσιο της δράσης «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υπογράφει Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η δράση προληπτικής ιατρικής/οδοντιατρικής «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», για τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα υλοποιείται πάντα σε συνεργασία με περιφερειακούς και τοπικούς φορείς και συλλόγους, με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών πρόληψης και ευαισθητοποίησης στα παιδιά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2013, η κινητήριος δύναμη του οδοιπορικού του «Ιπποκράτη» και των κινητών μονάδων ήταν ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Johnson & Johnson Corporate Citizenship Trust, σε συνεργασία με τις 3 τοπικές εταιρίες του ομίλου Johnson & Johnson, την φαρμακευτική εταιρία Janssen, την Johnson & Johnson καταναλωτικά προϊόντα, και την Johnson & Johnson ιατροτεχνολογικά προϊόντα. 

Περισσότερες πληροφορίες για τη Δράση Προληπτικής Ιατρικής: http://www.hamogelo.gr/gr/el/paidia-me-provlimata-igeias:prolptiki-iatriki/

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ