Πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη παρουσίαση του ιστορικού Κυπέλλου του Σπύρου Λούη στο Μουσείο της Ακρόπολης από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 27 Αυγούστου,στο Μουσείο της Ακρόπολης, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και η διοίκηση του Μουσείου παρουσίασαν επίσημα για πρώτη φορά το Ασημένιο Κυπέλλο του Σπύρου Λούη, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο για έναν χρόνο.

Παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας και άλλων πολλών επίσημων προσκεκλημένων, Ελλήνων Ολυμπιονικών, καθώς και της οικογένειας του Μιχαήλ Μπρεάλ, του φιλέλληνα εμπνευστή του ιστορικού αυτού Κυπέλλου, και του Σπύρου Λούη, το Ίδρυμα παρουσίασε στο κοινό το Ασημένιο Κυπέλλο που απονεμήθηκε στον Μαραθωνιονίκη Σπύρο Λούη κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το1896.

Ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, τόνισε στον χαιρετισμό που απήυθυνε: «Σήμερα, η Ελλάδα ολόκληρη μετέχει σε έναν καινούριο Μαραθώνιο που κερδίζεται με την καρδιά και το μυαλό. (…) Θα ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια, θα τον κερδίσουμε και θα πούμε στο τέλος το νενικήκαμεν».

«Το κύπελλο είναι σύμβολο και τεκμήριο μιας σπουδαίας Ελληνικής επιτυχίας, καθώς και τεκμήριο της ιστορίας μας, της κληρονομιάς μας, των αντοχών μας και του σθεναρού μας πνεύματος. Ένα κύπελλο που αποτελεί σύνδεσμο της ιστορικής Ελληνικής νίκης στον Μαραθώνα, με μια άλλη σπουδαία Ελληνική νίκη στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 στην Αθήνα», τόνισε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». «Τις δύσκολες μέρες που περνά η χώρα μας, πρέπει όλοι οι Έλληνες να μιμηθούν το σθένος, την αντοχή, και την αποφασιστικότητα που έκαναν τον Σπύρο Λούη να βγει πρώτος (…) και  να δουλέψουμε σκληρά, με ήθος, σθένος, φιλότιμο, όχι για να κατακτήσουμε άλλο κύπελλο, αλλά για να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας».

Αντίστοιχα, ο Καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, αφού χαιρέτησε το γεγονός ότι το κύπελλο «θα στέκεται περήφανα για ένα χρόνο δίπλα στα αγάλματα της κλασικής Ελλάδας», τόνισε τους πολλαπλούς συμβολισμούς του κυπέλλου και, συγκεκριμένα, «τον ενθουσιώδη φιλλεληνισμό των Ευρωπαίων, τη δύναμη απλών αλλά ικανών Ελλήνων, την πετυχημένη αναβίωση ενός αρχαίου θεσμού, αλλά και τις περιπέτειες της σύγχρονης Ελλάδας».

O κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, ο Αλέξανδρος Κιτροέφ, Καθηγητής στο Κολέγιο Haverford των Ηνωμένων Πολιτειών και διακεκριμένος ιστορικός των Ολυμπιακών Αγώνων, εστίασε στο ιστορικό υπόβαθρο του Κυπέλλου αναφέροντας ότι, «όσο μικρό σε μέγεθος είναι το κύπελλο που αθλοθέτησε ο Μισέλ Μπρεάλ και κέρδισε ο Σπύρος Λούης με τη νίκη του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, τόσο μεγάλη είναι η συμβολική του αξία και για τη νεότερη ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού και του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και για την ελληνική ιστορία γενικότερα». Ολοκληρώνοντας, ο A. Κιτροέφ αναφέρθηκε σε μια άλλη σημαντική διάσταση του συμβολισμού του κυπέλλου, λέγοντας ότι: «Με την πάροδο του χρόνου, το κύπελλο ξεχάσθηκε απ᾽ όλους, εκτός από τους απογόνους του Σπύρου Λούη που το φύλαξαν για πολλές δεκαετίες, στις οποίες η Ελλάδα έζησε πολέμους, ξένη κατοχή και μεγάλες κοινωνικές αναταραχές. Παρ᾽όλα αυτά, κατόρθωσαν να συντηρήσουν και να προστατεύσουν αυτό το κύπελλο, που συμβολίζει τη σύνδεση της σύγχρονης Ελλάδας με τον Κλασικό της πολιτισμό και τη σημασία του αρχαίου αθλητικού πνεύματος για τη σημερινή κοινωνία».

Το Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί τον πρώτο χώρο έκθεσης του Ασημένιου Κυπέλλου του Σπύρου Λούη, μέχρι το 2015, όταν αυτό θα εκτεθεί μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το Ίδρυμα, στην προσπάθειά του να καταστήσει το κύπελλο προσβάσιμο σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό,συνεχίζει να αναζητείκαι άλλους κατάλληλους χώρους σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν προσωρινά το κειμήλιο αυτό μετά το Μουσείο της Ακρόπολης.

Πρέπει να τονισθεί πως το Ασημένιο Κύπελλο θα εκτίθεται στην είσοδο του Μουσείου της Ακρόπολης, χώρος που δεν απαιτεί την αγορά εισιτηρίου, και θα πλαισιώνεται από οπτικοακουστικόκαι έντυπο ενημερωτικό υλικό σχετικά με την ιστορική διαδρομή του Κυπέλλου για την πληρέστερη ενημέρωση των επισκεπτών.

Παρακαλούμε όπως βρείτε συνημμένα τις πλήρεις ομιλίες που πραγματοποίησαν ο κ. Α. Σαμαράς και ο κ. Α. Δρακόπουλος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, καθώς και την ενημερωτική έκδοση για την ιστορική διαδρομή του Κυπέλλου.



<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ