1o Συνέδριο Effective Stakeholder Dialogue – Ο διάλογος στα μεγάλα ζητήματα

Τι είναι η Διαβούλευση με τα Ενδιαφερόμενα Μέρη;

Η Διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, με τη μορφή της Ανάλυσης Ουσιαστικότητας, έχει γίνει ¨ένα ακόμα “buzzword” στον κόσμο των επιχειρήσεων, με πολλούς οργανισμούς να “διαφημίζουν” τη δέσμευσή τους να εμπλέκουν τα ενδιαφερόμενα μέρη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η εμπλοκή των ενδιαφερομένων μερών μπορεί να είναι “δίκοπο μαχαίρι”.

Από τη μία πλευρά, η Διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορεί να φέρει πολύτιμο υλικό, γνώσεις και προοπτικές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οδηγώντας έτσι σε καλύτερη λήψη αποφάσεων με τα βέλτιστα αποτελέσματα. Μέσω της εμπλοκής διαφορετικών ενδιαφερομένων μερών από ένα ευρύ φάσμα, οι οργανισμοί είναι σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις των ενεργειών και των δραστηριοτήτων τους στις διάφορες ομάδες και έτσι να κάνουν πιο ορθές επιλογές.

Από την άλλη πλευρά, η Διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορεί να είναι μία αρκετά χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία, με ελάχιστη εγγύηση για ουσιαστικά αποτελέσματα. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορεί να έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα στα οποία είναι δύσκολο να υπάρξει συμβιβασμός, οδηγώντας σε αδιέξοδο ή/και αδράνεια. Επιπλέον, ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη μπορεί να έχουν δυσανάλογη επιρροή ή να χρησιμοποιούν διαδικασίες δέσμευσης για να “προωθήσουν” τη δική τους agenda, αντί να εργάζονται προς το κοινό καλό.

Επιπροσθέτως, η Διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, μπορεί να δημιουργήσει μια λανθασμένη και “ψεύτικη” αίσθηση ένταξης και συμπερίληψης, με τους οργανισμούς να ισχυρίζονται ότι έχουν εμπλακεί με τα ενδιαφερόμενα μέρη, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν ουσιαστικά υπόψη τα σχόλια αυτών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση, διάψευση των προσδοκιών και κυνισμό μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, τα οποία μπορεί τελικώς να αισθάνονται ότι η άποψή τους δεν ακούγεται.

Συμπερασματικά, ενώ η Διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τους οργανισμούς, είναι άκρως σημαντικό να την προσεγγίζουμε με επιφυλακτικότητα και σκεπτικισμό. Οι οργανισμοί οφείλουν να είναι προσεκτικοί, ώστε να διασφαλίζουν ότι οι διαδικασίες Διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι όντως συμπεριληπτικές, διαφανείς και ουσιαστικές, καθώς και ότι χρησιμοποιούνται ως μέσο για έναν σκοπό και όχι ως αυτοσκοπός. Μόνον τότε η Διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορεί να εκπληρώσει πραγματικά την υπόσχεσή της για καλύτερη λήψη αποφάσεων και καλύτερα αποτελέσματα για όλα τα μέρη.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ