GEP: Προστασία από Θερμική Καταπόνηση

Κατά την πανδημία Covid-19

Δελτίο Τύπου

Η έκθεση σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες συνεπάγεται κινδύνους που σχετίζονται με την υγεία, επηρεάζοντας την ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, επιδεινώνοντας υφιστάμενα προβλήματα υγείας ή προκαλώντας οξείες καταστάσεις, όπως θερμικές κράμπες, θερμική καταπόνηση, θερμοπληξία και υπερθερμία. Χαρακτηριστικό είναι ότι μικρές αλλαγές από τη μέση εποχική θερμοκρασία σχετίζονται με αυξημένη νοσηρότητα, ακόμα και θνητότητα. Λαμβάνοντας υπόψη και τις έμμεσες επιδράσεις ενός καύσωνα, όπως η ανθρώπινη συμπεριφορά, η μετάδοση νοσημάτων, η διαθεσιμότητα των υπηρεσιών υγείας, η ποιότητα του αέρα, καθώς και οι διάφορες υποδομές όπως η ενέργεια και οι μετακινήσεις, η προστασία της υγείας στο πλαίσιο της πανδημίας covid-19 έχει αυξημένη σημασία κατά τις περιόδους υψηλών θερμοκρασιών.

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΙ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ; 

Τα τελευταία 5 χρόνια (2015-2019) είχαμε τις υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι η φετινή χρονιά, όπως και η ερχόμενη δεκαετία, είναι μια από τις θερμότερες στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Οι δράσεις της Δημόσιας Υγείας, σημαντικό μέρος της οποίας αποτελεί η Επαγγελματική Υγεία, πρέπει να στοχεύουν στη διαχείριση των υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες κάνουν περίπλοκη τη διαχείριση των περιπτώσεων COVID-19 λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας.

ΠΟΙΑ ΕIΝΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟ COVID-19;

Ο covid-19 ενισχύει τη βλαπτική επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών σε ορισμένες περιπτώσεις. Πολλοί άνθρωποι είναι σε υψηλό κίνδυνο τόσο για COVID-19 όσο και για θερμικό στρες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με περιορισμένη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εκείνων που ζουν σε πυκνοκατοικημένες ή περιοχές με ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής. Μάλιστα, η αυτο-απομόνωση αυξάνει τον κίνδυνο νοσηρότητας ή θνητότητας που σχετίζεται με τη θερμότητα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για άτομα ηλικιωμένα, άτομα με αναπηρία, άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας που αδυνατούν να ερμηνεύσουν τις οδηγίες ή να λάβουν τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα, άτομα σε κλειστές δομές φροντίδας και άτομα που ζουν χωρίς κλιματισμό. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης γύρω από το θερμικό στρες και η λήψη μέτρων προστασίας της υγείας είναι κρίσιμα, καθώς παρότι δεν υπάρχουν ακόμα μελέτες διαθέσιμες για την αλληλεπίδραση μεταξύ covid-19 και θερμικής καταπόνησης, η παραμονή στο σπίτι ατόμων που είτε είναι ασθενείς covid-19 με ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα που δεν απαιτούν νοσηλεία είτε αναρρώνουν, πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό παράγοντα της θερμικής καταπόνησης, που μπορεί μέσω της θερμικής δυσφορίας ή της αφυδάτωσης να επιδεινώσει την ασθένεια.

Πηγή Άρθρου και Εικόνας: Από Δελτίο Τύπου

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ