ALPHA BANK: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος διαχρονικός αρωγός της βιωσιμότητας, της βιοποικιλότητας και της πράσινης ανάπτυξης

 

Με πρωτοβουλίες, δράσεις και σαφές επενδυτικό σχέδιο, η Τράπεζα εργάζεται καθημερινά για ένα καλύτερο μέλλον σε έναν πιο πράσινο πλανήτη

 

Αντιλαμβανόμενη την ευθύνη της απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον, η Alpha Bank έχει υιοθετήσει πρακτικές και πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ενώ χρηματοδοτεί επιχειρηματικές πρακτικές που προάγουν τη βιωσιμότητα και την πράσινη ανάπτυξη. Η Τράπεζα, μάλιστα, έχει συνταχθεί στο πλευρό των διεθνών φορέων για την προστασία του περιβάλλοντος, υπογράφοντας πρόσφατα τη Δήλωση του UNEP FI για την ρύπανση των πλαστικών (Finance Statement on Plastic Pollution) που καλεί τις κυβερνήσεις να διαπραγματευτούν μια φιλόδοξη συνθήκη για τον τερματισμό της ρύπανσης από πλαστικά.

 

Οι μέλισσες ως σύμβολο βιοποικιλότητας – στήριξη μελισσοκόμων στη Λάρισα

 

Στο πλαίσιο της σημασίας που αποδίδει η Alpha Bank στο περιβάλλον, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, διοργανώθηκε δράση που είχε ως στόχο να αναδείξει την κρίσιμη συμβολή των μελισσών στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της περιβαλλοντικής ισορροπίας.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από το 35% των ασπόνδυλων επικονιαστών απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης ο ρυθμός εξαφάνισης των μελισσών είναι έως και 1.000 φορές υψηλότερος. Η ολική εξαφάνισή τους θα είχε σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στη διατροφή μας.

 

Έτσι λοιπόν, η Τράπεζα διοργάνωσε μια συμβολική εθελοντική δράση σε συνεργασία με τον φορέα Bee For Planet και το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων). Περίπου 150 εργαζόμενοι της Τράπεζας συγκεντρώθηκαν στο Άλσος Συγγρού και κατασκεύασαν 150 κυψέλες που θα δοθούν στον Μελισσοκομικό Σύλλογο Λάρισας, ο οποίος υπέστη σοβαρές καταστροφές από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Αυτές οι κυψέλες υπολογίζεται ότι θα στεγάσουν πάνω από 3.000.000 μέλισσες, οι οποίες εντός του 2024 αναμένεται να γονιμοποιήσουν σχεδόν 13 εκατομμύρια φυτά μέσω επικονίασης. Με αυτή τη δράση στηρίζεται παράλληλα και η τοπική κοινωνία της Λάρισας και των γύρω περιοχών αλλά και το επάγγελμα των μελισσοκόμων στην ευρύτερη περιοχή.

 

Διαχρονική δέσμευση για το Περιβάλλον

 

Η Alpha Bank βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην περιβαλλοντική προστασία και στην κάλυψη αναγκών που προκύπτουν από φυσικές καταστροφές. Την περίοδο 2022-2023, η Τράπεζα ενίσχυσε οικονομικά, αλλά και φρόντισε να εξοπλίσει το Πυροσβεστικό Σώμα με πυροσβεστικά οχήματα τα οποία δώρισε σε Συλλόγους Εθελοντών Δασοπυροσβεστών σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο.

 

Το καλοκαίρι του 2023, η Τράπεζα ανταποκρίθηκε άμεσα στις καταστροφικές πυρκαγιές της Ρόδου και της Θράκης, στηρίζοντας το έργο των πυροσβεστών με τη δωρεά εξοπλισμού, ενώ το φθινόπωρο του ίδιου έτους προχώρησε στη δενδροφύτευση 1.700 δέντρων στη Ρόδο, κατά μήκος του οδικού δικτύου που συνδέει τις κοινότητες Γλύστρα, Κιοτάρι, Ασκληπειίο και Γεννάδι.

 

Παράλληλα, από το 2021 η Τράπεζα υλοποιεί πρόγραμμα αναδάσωσης μέσω δομημένων ομολόγων, σύμφωνα με το οποίο για κάθε 1.000 ευρώ ονομαστικής συμμετοχής σε βιώσιμα επενδυτικά προϊόντα φυτεύεται ένα δέντρο. Το πρόγραμμα, που έχει χρονικό ορίζοντα πενταετίας, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Reforest Action και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης. Μέχρι στιγμής, έχουν φυτευτεί πάνω από 58.600 δέντρα σε Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Εύβοια και Πιέρια Όρη, συμβάλλοντας στη δέσμευση περισσότερων από 8.800 τόνων CO2 από την ατμόσφαιρα.

 

Η Alpha Bank υπήρξε η Τράπεζα που χρηματοδότησε το έργο «Αστυπάλαια smart & sustainable island», το οποίο εισήγαγε και προώθησε την ηλεκτροκίνηση ιδιωτών, ενώ είναι και χορηγός του AstyBus που «εγκαινίασε» την πρώτη πράσινη και έξυπνη αστική συγκοινωνία για τη βιώσιμη μεταφορά επισκεπτών και κατοίκων του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2023, πραγματοποιήθηκαν 27.833 διαδρομές καλύπτοντας 188.987 χιλιόμετρα, ενώ το 25% των κατοίκων της Αστυπάλαιας είναι χρήστες της υπηρεσίας.

 

Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης IQonomy, η Τράπεζα συνεχίζει το πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία στην πράξη» σε σχολεία της χώρας, σε συνεργασία με την ΜΚΟ SciCo. Το πρόγραμμα αναδεικνύει τη σημασία της κυκλικής οικονομίας, εισάγει τις αρχές της βιωσιμότητας και καλεί τους μαθητές να δημιουργήσουν τη δική τους βιώσιμη επιχείρηση. Από το 2022 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, έχουν επιμορφωθεί περισσότεροι από 30.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί. Μάλιστα, στα πλαίσια αυτού του προγράμματος μαθητές της Αστυπάλαιας δημιούργησαν το πρώτο έξυπνο και βιώσιμο θερμοκήπιο στο δημοτικό σχολείο της περιοχής.

 

Στόχος τα 4,4 δισ. ευρώ για πράσινες επενδύσεις

 

Η Alpha Bank με σκοπό να υποστηρίξει μια περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομία και να μετριάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έχει καταρτίσει ένα φιλόδοξο σχέδιο που στοχεύει στην αύξηση των Βιώσιμων Χρηματοδοτήσεων και τη μείωση των χρηματοδοτήσεων εκείνων οι οποίες ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

 

Σύμφωνα με το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης το οποίο δημοσιεύθηκε πρόσφατα, η Τράπεζα χρηματοδοτεί βιώσιμα έργα διαθέτοντας κεφάλαια σε πράσινες και κοινωνικά χρήσιμες επενδύσεις με έμφαση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, των κτηριακών υποδομών και των μεταφορών, ενώ έχει αποκλείσει επενδύσεις που αποσκοπούν στην εξόρυξη λιγνίτη ή πετρελαίου, καθώς και συγκεκριμένες δραστηριότητες που βλάπτουν τη βιοποικιλότητα, τους βιοτόπους και τους υδάτινους πόρους.

 

Όπως υπογράμμισε πρόσφατα ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης μιλώντας στο συνέδριο “Climate in the Center of Economy” που διοργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η βιωσιμότητα αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της Τράπεζας. «Ξεκινήσαμε με στόχο να κατευθύνουμε €3 δισ. για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης την περίοδο 2024-2026, εκ των οποίων το €1 δισ. στις ΑΠΕ. Κατά τη διάρκεια του 2023, εκταμιεύσαμε €850 εκατ. σε πράσινα δάνεια, εκ των οποίων €432 εκατ. σε ΑΠΕ, ξεπερνώντας τις αρχικές μας προσδοκίες για το έτος. Φέτος στοχεύουμε σε νέες εκταμιεύσεις περίπου €850 εκατ. για ΑΠΕ, ενώ αναβαθμίσαμε συνολικά τους στόχους μας τριετίας για τα πράσινα δάνεια στα €4,4 δισ.», είπε ο κ. Ψάλτης.

 

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη στο επίκεντρο της Λειτουργίας της Alpha Bank

 

Η ίδια η Τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία πράσινου και βιώσιμου μετασχηματισμού, αναφορικά με τις εκπομπές που προέρχονται από τις δικές της λειτουργίες και χρηματοδοτήσεις. Η Alpha Bank είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που έγινε μέλος του Net Zero Banking Alliance, της Συμμαχίας για την Κλιματική Ουδετερότητα των Ηνωμένων Εθνών. Σκοπός της Συμμαχίας είναι να ενισχύσει και να επιταχύνει τις στρατηγικές για μείωση των εκπομπών άνθρακα, μέσα από ένα διεθνές πλαίσιο και κατευθυντήριες οδηγίες για τον τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Και επίσημα λοιπόν η Τράπεζα δεσμεύτηκε για μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

 

Εντός του 2023, η Τράπεζα κατάφερε να παρέχει κατά 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια για όλα της τα κτήρια, συμπεριλαμβανομένων των Καταστημάτων της σε όλη τη χώρα, ενώ το 89% του ποσοστού της ενέργειας που καταναλώθηκε μέσα στη χρονιά προήλθε από ανανεώσιμες πηγές.

 

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ