ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: 10 χρόνια YouSmile

Tο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο “YouSmile” γιορτάζει μία δεκαετία δράσεων από παιδιά για παιδιά

10 χρόνια δράσεων και παρεμβάσεων με τη φωνή των παιδιών, από την ψυχή των παιδιών, από την ανιδιοτελή τους προσφορά.

10 χρόνια συμμετοχής 47.842 παιδιών, 454 σχολείων, με 470 spots για θέματα παιδιών και 53 καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

«Το YouSmile είναι η ηλιαχτίδα του Χαμόγελου, η ελπίδα και το φως για το μέλλον», «Είναι από τις καλύτερες στιγμές της εφηβικής μου ζωής», «Μπορεί να μην ξέρω τι τελικά θα σπουδάσω, τι θα κάνω στη ζωή μου, αλλά είμαι σίγουρη ότι θέλω να συνεχίσω να είμαι μέλος του YouSmile», «Είναι κουράγιο για να συνεχίσω την καθημερινότητά μου», «Με έχει βοηθήσει να διαμορφώσω τον χαρακτήρα μου, είναι πλέον κομμάτι του εαυτού μου», «Είναι η μοναδική μου δραστηριότητα που ανυπομονώ κάθε βδομάδα να έρθει», «Είναι μία οικογένεια που μου προσφέρει ασφάλεια και προστασία για ό,τι χρειαστώ», «Μέσα από τις δράσεις που κάνουμε παίρνω κι εγώ θάρρος να μην τα παρατάω, είναι ένα μάθημα ζωής για εμένα», «Είναι το συναίσθημα και η ελπίδα ότι, εμείς τα παιδιά, εάν το θέλουμε, μπορούμε να τελικά να αλλάξουμε τον κόσμο»,αυτές είναι κάποιες από τις πρώτες σκέψεις των μαθητών-εθελοντών του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου «YouSmile» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όταν ρωτήθηκαν πώς νιώθουν για το YouSmile, που φέτος κλείνει 10 χρόνια ζωής και δράσης.

10 χρόνια YouSmile, με εξειδικευμένες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από παιδιά προς παιδιά, δημιουργικές συζητήσεις και ατελείωτες στιγμές διάδρασης και πηγαίας χαράς! Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μαθητικού Εθελοντισμού, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αποτελεί μια πρωτοβουλία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στην οποία τα παιδιά έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Πρόκειται για το μοναδικό στην Ελλάδα Πρόγραμμα Εθελοντισμού για παιδιά, που η θεληματική τους δράση στηρίζεται αποκλειστικά σε υλικό που δημιουργείται από τις ανάγκες και προτάσεις των ίδιων των παιδιών που συμμετέχουν. Το YouSmile αποτελεί επίσης το μόνο πρόγραμμα εθελοντισμού στην Ελλάδα απόλυτα προσαρμοσμένο στις απαιτητικές σχολικές κι εξωσχολικές ανάγκες των μαθητών που θέλουν να συμμετέχουν.

Στόχος του YouSmile είναι η ενδυνάμωση της φωνής των παιδιών, η ελεύθερη έκφραση, η δημιουργία και η εξασφάλιση του δικαιώματος συμμετοχής των ίδιων των μικρών και μεγάλων μαθητών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για ζητήματα που τους αφορούν. Τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων, που περιλαμβάνει την υποστήριξη και παροχή βοήθειας στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας του Οργανισμού, τη Δημιουργική Απασχόληση σε παιδιά με σοβαρές παθήσεις που νοσηλεύονται σε Νοσοκομεία, Περιβαλλοντικές Δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση απέναντι σε ζητήματα κλιματικής κρίσης και αλλαγής, και την Ομάδα Δικαιωμάτων, που αποτελεί ένα forum ανταλλαγής απόψεων, αποτύπωσης προτάσεων και σχεδιασμού παρεμβάσεων αναφορικά με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Στα 10 χρόνια από την ίδρυσή του, έχουν συμμετάσχει 47.842 παιδιά και 454 σχολεία, έχοντας εμπνευστεί και δημιουργήσει 470 spots για θέματα παιδιών, και 53 καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θεματικές το bullying, την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τη σεξουαλική κακοποίηση κ.α.

Στο πλαίσιο της 25ης Οκτωβρίου, επέτειος των 10 χρόνων ίδρυσης του YouSmile, μεταδόθηκε ένα Webshow των YouSmilers από καρδιάς, στο οποίο οι ίδιοι προσκάλεσαν κι άλλους συνοδοιπόρους τους να μοιραστούν, καθένας από το πεδίο του και την εμπειρία του κοντά τους, πώς το YouSmile έχει βοηθήσει ουσιαστικά «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Παράλληλα, και καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς, θα υλοποιηθεί μία σειρά ενεργειών και παρεμβάσεων που θα συνοδεύονται από εξειδικευμένο υλικό επικοινωνίας των παιδιών (σποτάκια, εκπομπές, δημιουργίες).

Την επέτειο του YouSmile χαιρέτισε η κα Ζέττα Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων:«Μέσα από τη στενή μου σχέση και αλληλεπίδραση με τους YouSmilers έχω πολλαπλά ωφεληθεί από τα μαθήματα ζωής, προσφοράς, αισιοδοξίας και σπουδαίων πράξεων που τα παιδιά παραδίδουν με την εθελοντική τους δράση. Χαίρομαι που η πολυβραβευμένη δράση του YouSmile έχει αναγνωριστεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, και σας ευχαριστώ που με κάνετε μέλος της μεγάλης οικογένειάς σας, με την ευχή για πολλά πολλά ακόμα χρόνια κοινωνικής συμμετοχής και μαχητικότητας που θα εξασφαλίσει την ευημερία των παιδιών όλου του κόσμου».

Ο Προέδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος τόνισε:«27 χρόνια πριν, ένα 10χρονο σοφό παιδί κατάφερε να εμπνεύσει τους συνομιλήκους του, και ήταν αυτά τα παιδιά που πρώτα συμμερίστηκαν με πάθος την ιδέα και το Όραμα του Ανδρέα, ξεκινώντας αυθόρμητα να υλοποιούν μία σειρά δράσεων που απευθύνονταν στα παιδιά που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεγαλώνοντας, αυτά τα παιδιά προχώρησαν και έδωσαν τη σκυτάλη στους σημερινούς YouSmilers, οι οποίοι, εδώ και 10, χρόνια υλοποιούν, με πάθος και συνέπεια, δράσεις που έχουν τη γνήσια διαμόρφωση των δικών τους ιδεών και πρακτικών. Δράσεις με τη φωνή των παιδιών, από την ψυχή των παιδιών, από την ανιδιοτελή τους προσφορά. Εύχομαι στους YouSmilers να συνεχίσουν το μοναδικό τους έργο, γιατί αυτό το “Χαμόγελο” του Ανδρέα μπορεί και πρέπει να απλωθεί στις καρδιές και την καθημερινότητα όλων των παιδιών. Το YouSmile είναι η ζωντανή απόδειξη ότι όταν αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας ισότιμα, δίνοντάς τους βήμα, μπορεί και γεννάται η ελπίδα μας για το μέλλον».

Στο πλαίσιο Δράσεων του YouSmile που αυτή τη στιγμή απαριθμεί 705 ενεργούς μαθητές-εθελοντές σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στο εξωτερικό, εντάσσονται:

● Η Πανελλαδική Σχολική Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό «Μίλα Τώρα», μια συμμετοχική Δράση σε συνεργασία με όλα τα σχολεία της Ελλάδας. Ξεκίνησε το 2016 και συνολικά έχουν συμμετέχει 39.441 παιδιά από 1.209 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

● Η Ομάδα Δικαιωμάτων επιμελήθηκε της επετειακής Δράσης «302010» για τα 30 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης για τα δικαιώματα των παιδιών. Η Δράση περιελάμβανε εκπαίδευση από εξειδικευμένους επιστήμονες πάνω στα δικαιώματα των παιδιών, διαμόρφωση προτάσεων, roundtables με θεσμικούς εταίρους, συναντήσεις με τους decision makers και τελικά ενσωμάτωση των προτάσεων των παιδιών σε νομοσχέδια.

● YouSmile Awards: Ποτέ δεν είσαι πολύ μικρός για να αλλάξεις τον κόσμο!: Μια γιορτή αφιερωμένη στη δημιουργικότητα των παιδιών που καθιερώθηκε το 2017, και έχει ως μοναδικό σκοπό την ανάδειξη μαθητικών πρωτοβουλιών και δράσεων που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για παιδιά αλλά και ενήλικες. Τα YouSmile Awards πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με την έγκριση και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τις συμμετοχές στα 6 χρόνια διοργάνωσής τους να ανέρχονται σε 31.488 μαθητές από 752 σχολεία.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε το Webshow των YouSmilers για την Επέτειο των 10 χρόνων Δράσεων:
https://youtu.be/m49bKGhew1s

Είσαι μαθητής; Γίνε Εθελοντής!

Στο YouSmile μπορεί να συμμετέχει κάθε παιδί, που είναι μαθητής με… ανήσυχο πνεύμα και δημιουργική διάθεση. Ενημερώσου και δήλωσε συμμετοχή:

Ιστοσελίδα: https://www.yousmile.gr/
Instagram: https://www.instagram.com/yousmile_gr/
TikTok: https://www.tiktok.com/@yousmile.gr

Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Γραφείο Τύπου
Τηλ. 11040
press@hamogelo.gr

Πηγή άρθρου και εικόνας: Δελτίο Τύπου/Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ