Με τη συμμετοχή συνολικά 90 μαθητών από 7 Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, ολοκληρώθηκαν τα Διαδικτυακά Εργαστήρια Πράσινης Επιχειρηματικότητας, που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του έργου GreenTecLab «Ενδυνάμωση νεοσύστατων επιχειρήσεων για την προστασία του κλίματος» και συνδιοργανώθηκαν από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά.
Τα εργαστήρια πράσινης επιχειρηματικότητάς διεξήχθησαν διαδικτυακά στις 6, 7, 13 & 14 Δεκεμβρίου, και οργανώθηκαν στη μνήμη του εκλιπόντος Προέδρου του ΒΕΠ, Ανδριανού Μιχάλαρου, που είχε όραμα την ανάδειξη και αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στα τεχνικά επαγγέλματα. Απώτερος σκοπός των σεμιναρίων ήταν η ανάπτυξη «πράσινων» επιχειρηματικών ιδεών, με την προοπτική μετεξέλιξής τους σε «βιώσιμες» startups από μαθητές των ΕΠΑΛ.
Στα Εργαστήρια Πράσινης Επιχειρηματικότητας απηύθυναν χαιρετισμούς οι Ιωάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γεώργιος Βούτσινος, Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Κωνσταντίνος – Ευάγγελος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων και Ιωάννης Γκόλιας, Καθηγητής ΕΜΠ και Προέδρος της Επιτροπής Εκδόσεων Ιδρύματος Ευγενίδου.
Επίσης, ο Natalis Petrovits, Αρχιτέκτονας, Υπεύθυνος Έργου Πύργου Πειραιά παρουσίασε την μελέτη του Πύργου Πειραιά ως βιώσιμο κτίριο και ο Χρήστος Νικολούδης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος MantisBusiness Innovation παρουσίασε το Ελληνικό Οικοσύστημα Νεοφυών Επιχειρήσεων – Elevate Greece.
Στα μέσα του 2022 προγραμματίζεται να διεξαχθεί ο διαγωνισμός των επιχειρηματικών ιδεών, όπου οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες και στη συνέχεια θα διακριθούν οι τρεις πιο καινοτόμες στους κλάδους περιβάλλον, έξυπνη και βιώσιμη πόλη/λιμάνι, καινοτόμα προϊόντα και προηγμένα υλικά. Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του εκλιπόντος Προέδρου του ΒΕΠ, Ανδριανού Μιχάλαρου.
Το έργο GreenTecLab χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Προστασία του Κλίματος (EUKI) του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας, συντονιστής του είναι το Fiap e.V και εταίροι του το Πανεπιστήμιο του Καντίθ, το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, το Δημαρχείο του Καντίθ από την Ισπανία, η Pedal-Consulting από τη Σλοβακία και από την Ελλάδα το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Σημειώνεται ότι στην Αθήνα το έργο GreenTecLab υλοποιείται σε συνεργασία με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Υποστηρικτές του έργου για τις δράσεις στην Αθήνα είναι οι φορείς: Academy of Entrepreneurship Training, Electra Energy, “ETHOS LAB” Κέντρο Έρευνας για τη Διακυβέρνηση και την Αειφορία Ι.Κ.Ε. & Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας, Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, The People’s Trust και Uni.fund.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί τις ιστοσελίδες http://www.greenteclabgreece.eu/athina/, https://www.bep.gr/to-bep-os-elaxisto-foro-timis-sti-mnimi-tou-eklipontos-teos-proedrou-andrianou-mixalarou.html ή να επικοινωνήσει με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Τμήμα Εκπαίδευσης, τηλ. 210 64 19 036.
Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter