«9 Μήνες Κυβερνητικού Έργου: Αποτίμηση και Προτάσεις για την Αναπτυξιακή Πορεία της Χώρας»

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργάνωσε Συνέντευξη Τύπου με θέμα «9 Μήνες Κυβερνητικού Έργου: Αποτίμηση και Προτάσεις για την Αναπτυξιακή Πορεία της Χώρας» στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννος Γραμματίδης χαρακτήρισε το έργο της κυβέρνησης θετικό και στη σωστή κατεύθυνση  αλλά επεσήμανε την ανάγκη συνέχειας και συνέπειας τόσο του έργου όσο και της  αντιμετώπισης του όποιου πολιτικού κόστους. Παράλληλα, έκρινε ιδιαιτέρως θετική τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με προτάσεις που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην υιοθέτηση ενός σύγχρονου αναπτυξιακού προτύπου, γεγονός που δημιουργεί τις απαραίτητες, για τη κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε, συνθήκες συναίνεσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γραμματίδης, αναφέρθηκε στην Έκθεση των πέντε μεγαλύτερων διμερών επιμελητηρίων της χώρας με τίτλο «Η Ελληνική Οικονομία σε Αναζήτηση Στρατηγικής. Άξονες & Δράσεις μίας Μεταρρυθμιστικής Πολιτικής». Η έκθεση αυτή, η οποία εμπλουτίστηκε με τη διεθνή κι Ελληνική εμπειρία της Boston Consulting Group, τις μελέτες  και προτάσεις του ΙΟΒΕ  καθώς και άλλων ερευνητών, επιμελητηρίων, ινστιτούτων και οργανισμών, εγχώριων και διεθνών, παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 στη πολιτική ηγεσία της χώρας. «Σήμερα, δέκα μήνες μετά την παρουσίαση της έκθεσης, βρισκόμαστε πάλι μαζί για να εξετάσουμε σε ποιο βαθμό υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση οι 123 δράσεις πού οδηγούν στην πλήρη εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού προτύπου πού αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση της χώρας. Είναι παράλληλα και μία ευκαιρία να καταγραφεί και αποτιμηθεί το μέχρι σήμερα κυβερνητικό έργο ώστε ο Ελληνικός λαός να έχει πλήρη γνώση για την πορεία της οικονομίας ιδιαίτερα μάλιστα όταν έχει τόσο καταπονηθεί από την λήψη πρωτόγνωρα επαχθών μέτρων, αναγκαίων όμως για το μέλλον του τόπου», τόνισε ο κ. Γραμματίδης.

Οι άξονες μεταρρύθμισης που τέθηκαν από την Έκθεση ήταν:

  1. Δημοσιονομικός εξορθολογισμός με περιστολή των δαπανών κι αύξηση των εσόδων
  2. Επαναπροσδιορισμός της έννοιας και του ρόλου του κράτους
  3. Υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα
  4. Αποτελεσματική Παιδεία
  5. Ευελιξία εργατικού δυναμικού
  6. Περιβάλλον και πράσινο ενεργειακό ισοζύγιο
  7. Ποιοτικός Τουρισμός και σύνδεση με τον Πολιτισμό
  8. Ισχυρή Ναυτιλία
  9. Ανταγωνιστική Γεωργία

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος προχώρησε σε αναλυτική παρουσίαση των όσων έχουν γίνει και των όσων υπολείπονται, στο κυβερνητικό έργο. Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του αναφέροντας: «Συμπερασματικά το μέχρι σήμερα  κυβερνητικό έργο κρίνεται θετικά και βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση πού οδηγεί στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδας του 2020, μίας Ελλάδας ανταγωνιστικής κι απαλλαγμένης από τα πλέγματα και τις αδυναμίες δεκαετιών. Αρκεί να συνεχισθεί με την ίδια ταχύτητα και με την ίδια ψύχραιμη αντιμετώπιση του όποιου πολιτικού κόστους. Το έργο αυτό, η σταδιακή ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένα πια υγειά κεφαλαιακή δομή των Ελληνικών τραπεζών και με την θετική απήχηση στις αγορές και στους διεθνείς μας επιτηρητές των λαμβανομένων από την κυβέρνηση μέτρων, δικαιολογούν την αισιοδοξία για ταχύτερη έξοδο από την κρίση και την ύφεση και για την είσοδο της οικονομίας σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Είναι, τέλος, θετικό ότι πολλά από τα κυβερνητικά μέτρα (όπως η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η άρση του cabotage κ.α.) ήδη προτείνονται με υπευθυνότητα και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός πού συμβάλλει στην δημιουργία κλίματος συναίνεσης, απαραίτητης στις κρίσιμες ώρες πού διέρχεται η χώρα».

Στη συνέχεια, οι κ.κ. Γιάννης Στουρνάρας και Νίκος Βρεττός, τόνισαν ότι «η κατάσταση σήμερα φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί αρκετά, αν και επ΄ουδενί επιτρέπεται ή δικαιολογείται εφησυχασμός. Κίνδυνοι εκτροπής ελλοχεύουν πολλοί, και η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών θα αργήσει αρκετά να αποκατασταθεί. Τα spreads παραμένουν στις 780 μονάδες βάσης παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί». Επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τα μέτρα του Μνημονίου για την μείωση του ελλείμματος του 2010 με ικανοποιητικό τρόπο. Ήδη το έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο είναι περίπου 40% χαμηλότερο από το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, όσος είναι περίπου και ο ετήσιος στόχος. Ερωτηματικό παραμένει ο ρυθμός αύξησης των εσόδων, που είναι σημαντικά χαμηλότερος του στόχου (7% έναντι 13,5%), με την απόκλιση να καλύπτεται με αναλογικά μεγαλύτερη μείωση των δαπανών, ιδιαίτερα των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις (οι οποίες το πρώτο εξάμηνο είναι 40% χαμηλότερες απ’ότι πέρυσι). Προχωρούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως του ασφαλιστικού συστήματος και η απελευθέρωση των αγορών και των υπηρεσιών, αλλά γίνονται και οπισθοδρομικές κινήσεις όπως στο νόμο  για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Δηλαδή, αναπαράγεται το υπόδειγμα που συναντάται σε όλον σχεδόν το δημόσιο τομέα, και που είναι, σε μεγάλο βαθμό, υπεύθυνο για την κατακρήμνιση της Ελληνικής οικονομίας: Ισοπεδωτισμός, έλλειψη αξιολόγησης, έλλειψη κινήτρων για ανέλιξη μέσω βέλτιστης απόδοσης, σύστημα προστασίας, συνδιοίκηση με συνδικαλιστές, αποδιάρθρωση ιεραρχίας.

Τόνισαν επίσης ότι, Πράσινη Ενέργεια, Τουρισμός και Γεωργία δείχνουν να υπολείπονται και ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή τους σημείωσαν: Το Μνημόνιο και η εφαρμογή του είναι ένα αναγκαίο μεταβατικό στάδιο προσαρμογής, το διαβατήριο για την έξοδο της χώρας από την επικίνδυνη ζώνη της χρεοκοπίας. Δεν είναι όμως πανάκεια. Η χώρα χρειάζεται τώρα, περισσότερο από ποτέ, εξειδίκευση του νέου αναπτυξιακού και κοινωνικού προτύπου. Οι 123 άξονες και δράσεις που προτείναμε τον περασμένο Σεπτέμβριο εφαρμόζονται με ακρίβεια όσον αφορά στον πόλο της σταθεροποίησης/ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Όσες όμως από αυτές αφορούν την οικονομική ανάπτυξη, την διαρθρωτική προσαρμογή, τα νέα συγκριτικά πλεονεκτήματα, την ανταγωνιστικότητα, τους θεσμούς, το νέο κοινωνικό κράτος, το σύστημα εποπτείας του τραπεζικού συστήματος, αναμένουν την υιοθέτηση και εφαρμογή τους. Είναι ακριβώς εκείνες που θα χαρακτηρίσουν το νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό πρότυπο.

Ο απλός πολίτης, φοβισμένος και καταπτοημένος, αναρωτιέται αν οι θυσίες του θα πιάσουν τόπο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σήμερα είναι η κόπωση, τόσο των πολιτών όσο και της κυβέρνησης. Δευτερεύων αλλά επίσης σημαντικός κίνδυνος είναι να πέσει η κυβέρνηση στην παγίδα των κατεστημένων συμφερόντων, είτε αυτά είναι συνδικαλιστικά, είτε επιχειρηματικά-κλαδικά, που επιθυμούν διακαώς τη διαιώνιση του κρατισμού,  του καθεστώτος προστασίας από τον εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό, και της εσωστρέφειας. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν μέχρι τέλους. Εκεί είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων, ακολούθησαν ερωτήσεις.

 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ