Μελέτη της ICAP για τις εταιρείες με επικεφαλής γυναίκες

 Μία στις πέντε επιχειρήσεις στην Ελλάδα διοικείται από γυναίκα και 9% των πιο κερδοφόρων εταιρειών έχει, επίσης, γυναίκα επικεφαλής

Μελέτη για τις γυναίκες επικεφαλής επιχειρήσεων στην Ελλάδα διενήργησε η ICAP Group στα πλαίσια Έκδοσης που κυκλοφόρησε φέτος για πρώτη χρονιά και αφορούσε στις 500 μεγαλύτερες εταιρείες με κριτήριο τον Κύκλο Εργασιών και με γυναίκες επικεφαλής από τις θέσεις των Διευθυνουσών Συμβούλων, Γενικών Διευθυντριών και Διαχειριστριών.

Στα πλαίσια της Μελέτης, διεξήχθη και πρωτογενής έρευνα τον Νοέμβριο του 2011 με δομημένο ερωτηματολόγιο, τα αποτελέσματα της οποίας παρατίθενται παρακάτω. Συγκεκριμένα, στο συνολικό δείγμα της ICAP Databank (27.314 εταιρείες), το ποσοστό των επιχειρήσεων που διευθύνονται από γυναίκες-ανώτατα στελέχη ανέρχεται σε 18,8% (5.125 εταιρείες). Ειδικότερα, το συγκεκριμένο ποσοστό είναι μεγαλύτερο στις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο από 2 εκ. ευρώ (20,5%) και με προσωπικό μικρότερο από 10 άτομα (20,2%). Αντίθετα, στις μεγάλες επιχειρήσεις το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται σημαντικά (5,6% στις εταιρείες με πωλήσεις άνω των 50 εκ. ευρώ και 6,1% στις εταιρείες με προσωπικό άνω των 250 ατόμων).

Όσον αφορά στις 500 κορυφαίες εταιρείες (με κριτήριο τον Κύκλο Εργασιών) που διευθύνονται από γυναίκες-ανώτατα στελέχη, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών (54,8%) σημείωσε κύκλο εργασιών μεταξύ 2 εκ. ευρώ και 10 εκ. ευρώ το 2011 ενώ ακολουθεί η κατηγορία «10 εκ. ευρώ έως 50 εκ. ευρώ» με 40,6%. Συμπεραίνεται, δηλαδή, ότι η συντριπτική πλειοψηφία (95,4%) των μεγαλυτέρων εταιρειών στην Ελλάδα που διευθύνονται από γυναίκες-ανώτατα στελέχη χαρακτηρίζονται (με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα) ως μικρομεσαίου μεγέθους.

Παρακαλούμε όπως βρείτε συνημμένο το πλήρες Δ.Τ. με τα σχετικά στατιστικά στοιχεία.

Επίσης, μπορείτε να δείτε εδώ το e-book της Έκδοσης (αντίτυπα μπορείτε να προμηθευτείτε δωρεάν καλώντας στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών: 210 720 0050).


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ