Εναρκτήρια ημερίδα του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες»

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης η εναρκτήρια ημερίδα του Προγράμματος χρηματοδότησης ΜΚΟ «Είμαστε όλοι Πολίτες», με τη συμμετοχή περισσότερων από 300 εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από όλη την Ελλάδα. Το Πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες» χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), και συγκεκριμένα τις χώρες της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας και υλοποιείται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Απρίλιο του 2016. 

Κατά την εισαγωγική του ομιλία ο κ. Δ. Βλαστός, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη, επιβεβαίωσε την πίστη του στη δυναμική και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά: «όσο μεγαλώνει και ισχυροποιείται η Κοινωνία των Πολιτών τόσο πολλαπλασιάζεται η κοινωνική ωφέλεια και τόσο σταθεροποιείται και ανθεί η Δημοκρατία». Επίσης, ο κ. Βλαστός καθόρισε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το ΄Ιδρυμα σε δράσεις ενδυνάμωσης των ΜΚΟ, που συνοψίζονται στη νομική εξυγίανση του πλαισίου λειτουργίας τους, στην οικονομική τους ενίσχυση καθώς και στην ανάπτυξη των οργανωτικών τους δυνατοτήτων, ώστε να γίνουν πιο διαφανείς και αποτελεσματικές. Την επίσημη έναρξη του προγράμματος χαιρέτισε ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα κ. Sjur Larsen. Η στρατηγική προσέγγιση και το πλαίσιο χρηματοδότησης ΜΚΟ από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του ΕΟΧ παρουσιάστηκε από τις κυρίες Vilde Hovik Roberg, Ανώτερη Σύμβουλο του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας και Patrizia Brandellero, Συντονίστρια προγραμμάτων για την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών του Γραφείου Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ. Στους στόχους και τις λεπτομέρειες του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» αναφέρθηκε αναλυτικά ο κ. Ε. Φαρμάκης, Διευθυντής του Προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας ανακοινώθηκαν δυο ακόμα προσκλήσεις ενδιαφέροντος προς ελληνικές ΜΚΟ, η πρόσκληση για την Αύξηση Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας προς Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες, με διαθέσιμη χρηματοδότηση ύψους 2.785.000 ευρώ, καθώς και η πρόσκληση για την Προάσπιση Δικαιωμάτων και Ενίσχυση του Εποπτικού Ρόλου των ΜΚΟ, με διαθέσιμη χρηματοδότηση ύψους 775.350 ευρώ. Στο πλαίσιο των δυο αυτών προσκλήσεων, το Ίδρυμα Μποδοσάκη θα λαμβάνει προτάσεις χρηματοδότησης έργων από ΜΚΟ έως τις 22 Μαρτίου 2014. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το συνολικό ύψος της διαθέσιμης χρηματοδότησης που πρόκειται να καλύψει το Πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες» αυξήθηκε κατά 1 εκ.ευρώ και έφθασε τα 7,34 εκ.ευρώ, ώστε να ενισχυθούν ακόμα περισσότερες δράσεις ΜΚΟ που μπορούν να δημιουργήσουν λύσεις στις συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ένδειας που περνά η Ελλάδα.

Η Ημερίδα συνεχίζεται το απόγευμα με μια σειρά ενημερωτικών εργαστηρίων (workshops) με αποδέκτες εκπροσώπους ΜΚΟ που από νωρίς έχουν επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον για το εν λόγω Πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται το Πρόγραμμα «Ενδυνάμωση δομών και ανάπτυξη ικανοτήτων των Μ.Κ.Ο. (Capacity Building)», το Πρόγραμμα Επιχορήγησης Διμερών Σχέσεων με εκπροσώπους ελληνικών ΜΚΟ και οργανισμών από τις δωρήτριες χώρες, καθώς και η θεματική «Προώθηση της Διαφάνειας στην Κοινωνία των Πολιτών», με τη συμμετοχή των κκ. Ι. Τέντε, Εθνικού Συντονιστή Καταπολέμησης της Διαφθοράς, και Κ. Μπακούρη, Προέδρου της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος.
 
<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ