Η Ομαδική Ψυχοπαιδαγωγική Παρέμβαση στην Πρώιμη Εκπαιδευτική και Θεραπευτική Παρέμβαση.

Ο νέος κύκλος ομαδικής ψυχοπαιδαγωγικής Παρέμβασης ενδυναμώνει την συναισθηματική ψυχοκοινωνική εξέλιξη των παιδιών της Πρώιμης Εκπαιδευτικής και Θεραπευτικής παρέμβασης,  με στόχο το κάθε παιδί να οργανώσει μια συγκροτημένη  ταυτότητα, να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση του και να καλλιεργήσει την μαθητική του ταυτότητα,  για την ομαλότερη  ένταξη στο μελλοντικό εκπαιδευτικό του πλαίσιο.

Ξεκίνησε ο νέος κύκλος  του προγράμματος  ομαδικής ψυχοπαιδαγωγικής παρέμβασης για τα παιδιά που παρακολουθούν το Πρόγραμμα Πρώιμης Εκπαιδευτικής και Θεραπευτικής Παρέμβασης στη Μονάδα Ειδικής Προσχολικής Αγωγής στην ΕΛΕΠΑΠ Αθήνας. Πρόκειται για μια σειρά εβδομαδιαίων ομαδικών δράσεων στις τάξεις των παιδιών που διοργανώνει και συντονίζει ο κύριος Παντελής Κοντογιάννης, υπεύθυνος του ψυχολογικού τμήματος, σε συνεργασία με τις παιδαγωγούς του εκπαιδευτικού τμήματος. 

Ως στόχοι του προγράμματος τίθενται:
  • Να οργανώσει το κάθε παιδί μια συγκροτημένη ατομική ταυτότητα που θα του επιτρέπει να συνδιαλέγεται καλύτερα με τους άλλους και με τον εαυτό του.
  • Να ενισχυθεί η αυτοεκτίμηση των παιδιών και να τονωθούν τα κίνητρα αυτοβελτίωσης τους μέσα από δραστηριότητες που κινητοποιούν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία.
  • Να δοθούν ευκαιρίες στα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και τις σκέψεις τους σε σχέση με κρίσιμα θέματα όπως η αναπηρία, η ιδιαιτερότητα και το πένθος.
  • Να καλλιεργήσουν τα παιδιά την μαθητική τους ταυτότητα και την αίσθηση ότι ανήκουν σε μια ομάδα με αλληλεγγύη, κανόνες και κοινό σκοπό.
  • Να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και τις απορίες τους για την ενδεχόμενη ένταξη τους σε άλλο εκπαιδευτικό πλαίσιο και να πληροφορηθούν για τη νέα σχολική πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουν.
  • Να καλλιεργήσουν εκείνες τις ψυχοκοινωνικές δεξιότητες (συνεργασία, επικοινωνία, αυτοπειθαρχία) που θα ενισχύσουν την ομαλότερη ένταξη τους στο μελλοντικό εκπαιδευτικό πλαίσιο.

Για την υλοποίηση των στόχων  του προγράμματος χρησιμοποιούνται ποικίλες τεχνικές προσέγγισης όπως το  παιχνίδι ρόλων, η ομαδική συζήτηση, η αφήγηση παραμυθιού, το πλάσιμο ιστοριών, η καλλιτεχνική έκφραση κ.α. Μέσα από  δραστηριότητες ευχάριστες και παιγνιώδεις   αξιοποιείται η δυναμική της ομάδας για την συναισθηματική  και ψυχοκοινωνική  εξέλιξη του κάθε παιδιού.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ