Έρευνα της KPMG: Οι φοιτητές προβληματίζονται για την οικονομική αστάθεια

Σε πρόσφατη έρευνα της KPMG, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 300 φοιτητές από κορυφαία πανεπιστήμια και σχολές διοίκησης επιχειρήσεων σε 27 διαφορετικές χώρες και η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο του διεθνή διαγωνισμό KPMG International Case Competition (KICC ), καταγράφεται πως ένα μεγάλο ποσοστό (περίπου 60%) δηλώνουν ανησυχία ότι μια ακόμη παγκόσμια οικονομική κρίση θα επηρεάσει σημαντικά τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους, όταν εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό, ενώ περίπου ένας στους δυο (46%) πιστεύουν ότι η τρέχουσα παγκόσμια αστάθεια θα καταστήσει πιο δύσκολο για αυτούς το να μπουν στην αγορά εργασίας αμέσως μόλις ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών (89%) δήλωσαν ότι είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να αλλάζουν συχνά χώρα διαμονής προκειμένου να βρουν τη σωστή δουλειά, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα στελέχη του μέλλοντος εισέρχονται στον επαγγελματικό περιβάλλον έχοντας ήδη διαμορφωμένη μια παγκόσμια νοοτροπία. Μέσω της έρευνας γίνεται επίσης σαφές, ότι οι φοιτητές δεν μένουν μόνο στο κομμάτι «αμοιβές και παροχές» όταν σκέφτονται την ιδανική θέση. Η πλειονότητα των φοιτητών (89 %) αναφέρει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό η δουλειά που θα κάνουν να μπορεί να δημιουργεί θετικές και βιώσιμες αλλαγές στην κοινωνία, ενώ το 92 % θα ήθελε ο οργανισμός στον οποίο εργάζονται, να συμβάλλει σε ένα καλύτερο κόσμο.

Το 67% των φοιτητών δήλωσαν ότι έχουν μια σαφή εικόνα για τον επαγγελματικό χώρο που θα ήθελαν να εργαστούν μόλις ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Οι πιο δημοφιλείς επιλογές των φοιτητών οικονομικών σχολών ήταν τα «χρηματοοικονομικά» (44%) και οι «επαγγελματικές υπηρεσίες» (23%). Παρά το γεγονός ότι μόλις το 10% επιλέγει την «τεχνολογία» ως μελλοντικό επάγγελμα, το 66% εκτιμά ότι αυτή η αγορά θα είναι η πιο επιτυχημένη τα επόμενα 20 χρόνια.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μόνο το 23% των φοιτητών θεωρεί ότι είναι «κάπως πιθανό» ή «πολύ πιθανό» να εργαστεί για την ίδια εταιρεία για ολόκληρη την καριέρα του, με το 27% να δηλώνει πως κάτι τέτοιο «δεν είναι καθόλου πιθανό». Σχεδόν όλοι οι φοιτητές (94%) θεώρησαν ότι το να έχουν ένα ευρύ δίκτυο επαφών αποτελεί σημαντικό μέρος για την οικοδόμηση μιας καλής καριέρας.


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ