Νέα εργαλεία Νομικής Διαβούλευσης

Τον άγνωστο, για πολλούς, κόσμο της Εταιρικής Διπλωματίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκή Ένωσης, επιδιώκει να «φωτίσει» το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, διευρύνοντας συνεχώς το εύρος των δραστηριοτήτων του, με γνώμονα την παροχή, στις επιχειρήσεις-μέλη του, νέων εργαλείων επίλυσης διαφορών.

Για το σκοπό αυτό, το Επιμελητήριο ξεκίνησε, στη Θεσσαλονίκη, σειρά επαφών μεταξύ επιχειρηματιών και της Δρ. Μαίρης Παπασχοινοπούλου, Διευθύντριας της Ένωσης των Επιμελητηρίων της Βόρειας Γερμανίας (IHK Nord), κατά τη διάρκεια των οποίων αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος για ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο επιχειρείν και την εμπλοκή της εταιρικής διπλωματίας.

Σημειώνεται ότι το 80% των Νόμων που εφαρμόζονται στην ελληνική επιχειρηματικότητα, προέρχονται από την Ε.Ε., ενώ τα προβλήματα στην εφαρμογή της νομοθεσίας είναι σχεδόν καθημερινά για τους επιχειρηματίες.

Ως εταιρική διπλωματία νοείται η συμβούλευση που παρέχεται σε μία εταιρία σε σχέση με τις επιπτώσεις που προκύπτουν από την προβληματική εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου, με στόχο, μέσα από διαπραγματεύσεις να μειωθούν οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις και να προωθήσει την θετική εικόνα της επιχείρησης.   

Αναφερόμενη στις έως τώρα συναντήσεις της με Έλληνες επιχειρηματίες, η Δρ. Παπασχοινοπούλου δήλωσε: «Διαπιστώνω μεγάλο ενδιαφέρον για τις πρακτικές εφαρμογές της εταιρικής διπλωματίας τόσο από επιχειρήσεις όσο και από φορείς στην Βόρεια Ελλάδα. Στις διμερείς συναντήσεις, καίρια ήταν τα θέματα της μείωσης του επιχειρηματικού κινδύνου και κόστους, αλλά και η δημιουργία νέων αγορών».

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο αναγνωρίζει τη σημαντικότητα της εξειδικευμένης γνώσης και την αποτελεσματικότητα αυτής, και επιθυμεί να προσφέρει εργαλεία εξειδικευμένης συμβουλευτικής. Όπως σημειώνει ο Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, «ανάλογο εργαλείο είναι και ο Οργανισμός Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου (ΟΔΔΕΕ). Η διαιτησία και διαμεσολάβηση αποτελούν έναν εναλλακτικό τρόπο επίλυσης διαφορών ως μορφή «νομικής αυτορρύθμισης», η οποία αποσκοπεί στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, δίνοντας στα εμπλεκόμενα μέρη την πρωτοβουλία στην ίδια τη διαδικασία της απονομής της. Είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να μπορούν να βασιστούν σε αξιόπιστα εργαλεία που θα υποστηρίξουν την δραστηριότητα τους αποτελεσματικά»

Από πλευράς του, ο Διευθυντής του Παραρτήματος του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου, κος Matthias Hoffmann δήλωσε: «Η δικαστική οδός θεωρείται ως η ύστατη επιλογή μιας επιχείρησης για την επίλυση νομικών διαφορών. Εργαλεία όπως η Εταιρική Διπλωματία, η Διαιτησία και η Διαμεσολάβηση, λειτουργούν ως εναλλακτικοί οδοί που μπορεί να ακολουθήσει μία επιχείρηση, επιζητώντας πιο άμεσα, ταχύτερα και εξατομικευμένα λύσεις σε προβλήματά της».


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ