Μυτιληναίος: ευελιξία και θωράκιση στις προκλήσεις των αγορών

Η ελληνική επιχειρηματικότητα κινείται τα τελευταία χρόνια σε ένα ιδιάζον αντίξοο περιβάλλον το οποίο εμφανίζει κάθε μέρα νέες προκλήσεις και εμπόδια. Σε αυτό το περιβάλλον οι επιχειρήσεις έχουν κληθεί να αναπτύξουν νέες ικανότητες και ευελιξία που θα τους επιτρέψουν όχι απλώς να αντεπεξέλθουν αλλά και να αναπτυχθούν.

Αυτές που τα κατάφεραν και συνεχίζουν να τα καταφέρνουν είναι αυτές που ξεχωρίζουν. Σε αυτές συγκαταλέγεται και ο όμιλος Μυτιληναίος, που, σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο πεδίο, αυτό της βαριάς βιομηχανίας, επιμένει και σημειώνει νίκες δικαιώνοντας τον δύσκολο αγώνα της ελληνικής επιχειρηματικότητας διεθνώς.

Στρατηγικές επιλογές που εστιάζουν στην εξωστρέφεια, στον έλεγχο κόστους, στις επενδύσεις και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αυστηρό και οραματικό management και περισσότεροι από 2.500 εργαζόμενοι αποτελούν τα «όπλα» με τα οποία ένας ελληνικός πολυσχιδής όμιλος κατορθώνει να αντιμάχεται στις προκλήσεις των καιρών και να ενδυναμώνει τον πολυεθνικό του χαρακτήρα.

Παρόν και μέλλον
Το 2015, σε ένα έντονα ασταθές εγχώριο περιβάλλον, ο όμιλος Μυτιληναίος απέδειξε για μία ακόμη χρονιά ότι η ελληνική βαριά βιομηχανία μπορεί να έχει παρόν και μέλλον αλλά και διεθνές αποτύπωμα. Σε όλα τα πεδία δραστηριοποίησής του, τη μεταλλουργία, τις κατασκευές και την ενέργεια, το έτος που πέρασε ο όμιλος εδραίωσε και εξέλιξε την πορεία του.

Ανταγωνιστικότητα
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αλουμίνιον της Ελλάδος, που το 2015 ήρθε αντιμέτωπη με τη διεθνή κρίση στην αγορά εμπορευμάτων, η οποία μετά το πρώτο τρίμηνο του έτους πλήττει τα smelters ανά τον κόσμο.

Εν όψει ασφυκτικών εξελίξεων, ο όμιλος συνέχισε την προσπάθεια με νέα, δραστική περικοπή της δομής κόστους υπό την ονομασία Excellence (σε συνέχεια του προγράμματος «Μέλλον» την περίοδο 2013-2014). Εφόσον το Excellence ολοκληρωθεί, όπως έχει προγραμματιστεί, ως το τέλος του 2016, η Αλουμίνιον θα επιτύχει επίπεδα κόστους ευθέως ανταγωνιστικά των φθηνότερων εργοστασίων παγκοσμίως, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την αποφυγή αναταράξεων στη σημερινή μεγάλη κρίση και θέτοντας τις βάσεις για μακροχρόνια ανάπτυξη στο μέλλον.

Στον τομέα των κατασκευών, η ΜΕΤΚΑ, η οποία συγκαταλέγεται στις κορυφαίες διεθνείς εταιρείες κατασκευής έργων EPC, ξεπερνώντας το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι καθυστερήσεις επενδύσεων σε νέα ενεργειακά έργα λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων σε διάφορες αγορές, προχώρησε δυναμικά και με ευελιξία, στοχεύοντας σε νέες αγορές αλλά και νέα προϊόντα. Ως αποτέλεσμα το 2015 υπέγραψε σημαντική σύμβαση για τη Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή (EPC) Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας ισχύος 250 MW στην Γκάνα, ο οποίος αποτελεί και το πρώτο έργο EPC + O&M της ΜΕΤΚΑ στην αναπτυσσόμενη ενεργειακή αγορά της Υποσαχάριας Αφρικής.

Παράλληλα, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων της, ανακοίνωσε την ίδρυση της νέας θυγατρικής εταιρείας METKA EGN, ως αποτέλεσμα της σύμπραξης με τον όμιλο Εγνατία. Μέσω του κοινού αυτού εγχειρήματος, η METKA EGN συνδυάζει την εμπειρία της Εγνατία στα έργα EPC ηλιακών φωτοβολταϊκών τεχνολογιών και την ανάπτυξη αντίστοιχων έργων, με την τεχνογνωσία για το σύνολο του ενεργειακού κλάδου, τη γεωγραφική παρουσία και την οργανωτική ισχύ της ΜΕΤΚΑ, ώστε να αποκτήσει ηγετική θέση στον κλάδο των φωτοβολταϊκών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στον τομέα της ενέργειας, το 2015 η Protergia, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, παρά τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της εγχώριας ενεργειακής πολιτικής, συνέχισε να ενδυναμώνει την παρουσία της στη λιανική αγορά με ανταγωνιστικές χρεώσεις και καινοτόμες υπηρεσίες, ενισχύοντας το μερίδιο τόσο στη μέση τάση όσο και στους οικιακούς καταναλωτές.

Φυσικά, τη δυναμική παρουσία στον τομέα της ενέργειας επιβεβαιώνει για τον όμιλο Μυτιληναίος η δραστηριότητα και στον τομέα του φυσικού αερίου με την εταιρεία M&M Gas που έχει συστήσει με τη Motor Oil. Ως πρωτοπόρος της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου, η εταιρεία προχωρεί δυναμικά για να γίνει η κορυφαία εταιρεία εμπορίας φυσικού αερίου στην Ελλάδα, συνδυάζοντας τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν και τους δύο μετόχους της: την τεχνογνωσία, την αποτελεσματική και καινοτόμο κουλτούρα, και τη δέσμευση στην αειφόρο ανάπτυξη με σεβασμό προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Το 2015 η M&M συνέχισε τη δραστηριότητά της στον τομέα του LNG, ενώ το άνοιγμα της αγοράς σήμανε και την έναρξη δραστηριότητας πώλησης φυσικού αερίου σε βιομηχανικούς πελάτες, όπου η εταιρεία έχει ήδη αποκτήσει σημαντικό μερίδιο.

Κοινωνική ευθύνη
Συνεχής Υπεύθυνη Ανάπτυξη
Η επιχειρηματική πορεία του ομίλου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την έννοια της κοινωνικής ευθύνης, η οποία αποτελεί συστατικό στοιχείο της ανταγωνιστικότητάς του. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία, διατηρώντας αδιαπραγμάτευτη τη δέσμευσή του στον στόχο της Συνεχούς Υπεύθυνης Ανάπτυξης. Χαρακτηριστικό δείγμα είναι ότι την τελευταία εξαετία οι ρυθμοί ανάπτυξης του κύκλου εργασιών του ομίλου Μυτιληναίος είχαν παράλληλη εξέλιξη με αυτούς της κοινωνικοοικονομικής του επίδρασης. Είναι ενδεικτικό ότι από το 2008 ως σήμερα και παρά την εγχώρια ύφεση το κοινωνικό προϊόν του ομίλου ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Ο όμιλος παράγει τα προϊόντα του στην Ελλάδα σε επτά εργοστάσια και μονάδες παραγωγής στους νομούς Βοιωτίας, Φωκίδας, Μαγνησίας και Κορινθίας. Παράλληλα διατηρεί περισσότερες από 2.500 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας με επίκεντρο τους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Μαγνησίας που χαρακτηρίζονται από υψηλούς δείκτες ανεργίας. Μάλιστα οι άμεσες νέες θέσεις εργασίας στον όμιλο για το 2014 ανήλθαν σε 133 αυξάνοντας τη συνολική απασχόληση κατά 6,8%.

Το 2016 ο όμιλος με συνέπεια, συνέχεια και διάρκεια, και κυρίως με πίστη στη φιλοσοφία που έχει ως βασικό άξονα την έμφαση στην ποιότητα, στη βελτίωση και στη συνεχή αναβάθμιση των επιδόσεών του, συνεχίζει τη στρατηγική που του επιτρέπει να κινείται προς τα εμπρός, κόντρα στις αρνητικές εξελίξεις.

Πηγή: tovima

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ