ΕΥ: Μόλις στο 22% το ποσοστό των γυναικών στις ηγετικές θέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων

Στο 22% ανέρχεται η εκπροσώπηση των γυναικών στις υψηλόβαθμες θέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με έκθεση της Ernst & Young (ΕΥ), με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μάλιστα, το αντίστοιχο ποσοστό στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών είναι ακόμη χαμηλότερο, καθώς δεν υπερβαίνει το 11%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι χώρες με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών σε ηγετικές, εταιρικές θέσεις είναι η Βουλγαρία (37%), η Λετονία (36%), οι Φιλιππίνες (33%), η Σλοβενία (33%) και η Ρουμανία (32%). Ως προς τη συμμετοχή γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, οι πέντε πρώτες χώρες με το υψηλότερο ποσοστό είναι η Νορβηγία (40%), η Λετονία (25%), η Ιταλία (24%), η Φινλανδία (23%) και η Βουλγαρία (22%).

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο  Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδας, παρατηρεί: «Είναι προφανές ότι στη χώρα μας έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε, προκειμένου να καλυφθεί αισθητά το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα όσον αφορά στην επαγγελματική εξέλιξη. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, καθώς οι επιχειρήσεις που προωθούν τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις θα βρεθούν σε πλεονεκτική θέση, εξασφαλίζοντας αφοσιωμένο ανθρώπινο δυναμικό, ισχυρότερη εταιρική κουλτούρα και βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις. Γνωρίζουμε ότι οι επιχειρήσεις με ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα».

Η Ράνια Εκατερινάρη, εταίρος της ΕΥ Ελλάδας, επισημαίνει: «Η σημερινή κατάσταση σε ό, τι αφορά τις ισότιμες ευκαιρίες, χωρίς αποκλεισμούς, σε όλα τα επίπεδα της επιχείρησης πρέπει να αλλάξει. Σε μια εποχή όπου οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις που οφείλονται στη ραγδαία εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας και της οικονομικής αβεβαιότητας, η ισορροπημένη εκπροσώπηση των φύλων και η ενθάρρυνση της διαφορετικότητας αποτελούν προϋπόθεση για μια ισορροπημένη, βιώσιμη ανάπτυξη. Περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη από τη συνεισφορά, τις δεξιότητες και τις διαφορετικές οπτικές όλων για να αντιμετωπίσουμε πολύπλοκες προκλήσεις».

Πηγή: “naftemporiki.gr”

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ