Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Αγ. Δημητρίου

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Αγ. Δημητρίου

Με μια εκδήλωση φιλοζωικής ευαισθητοποίησης των μαθητών της 5ης και 6ης τάξης του 7ο Δημοτικού Σχολείου της πόλης, σε συνεργασία με την Εθελοντική ομάδα Ζω.ΕΣ (Ζωοφιλικές ενημερώσεις σχολείων), τιμά ο Δήμος Αγ. Δημητρίου την Παγκόσμια Ημέρα για την Προστασία των Ζώων. 

Το διαδραστικό φιλοζωικό πρόγραμμα που έχει τίτλο “Ζωο…φιλώντας μαθήματα άδολης αγάπης” υλοποιείται από εθελοντές εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων, εκπαιδευτές σκύλων, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους και θεατρολόγους και επιχειρεί να δώσει στα παιδιά μαθήματα φιλοζωίας, σεβασμού και σωστής συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα, δεσποζόμενα και αδέσποτα.  Στοχεύοντας στη δημιουργία ευαισθητοποιημένων ζωοφιλικά μελλοντικών πολιτών που θα δρουν με αίσθημα εθελοντισμού κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας του πλανήτη,  έχοντας πρωτίστως ενσυναίσθηση.

Ο Δήμος Αγ. Δημητρίου είναι από τους ελάχιστους Δήμους στην Ελλάδα που υλοποιεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων, όπως άλλωστε επιτάσσει και ο Νόμος 4039/2012. Το πρόγραμμα του Δήμου για την προστασία των ζώων της πόλης περιλαμβάνει: 
  • Στείρωση αδέσποτων γατών 
  • Στείρωση, εμβολιασμό και τοποθέτηση τσιπ σε αδέσποτους σκύλους 
  • Ολοκληρωμένη περίθαλψη για τραυματισμένα και άρρωστα αδέσποτα ζώα 
  • Τοποθέτηση ταϊστρών και σίτιση των γατών της πόλης
  • Πενταμελή επιτροπή πολιτών για τη διαχείριση του προγράμματος των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων 
  • Σχεδιασμό εκστρατείας ευαισθητοποίησης μαθητών (με την Εθελοντική ομάδα Ζω.ΕΣ -Ζωοφιλικές ενημερώσεις σχολείων) και εκπαιδευτικών (με την Ομάδα δράσης μαθητών για την προστασία των αδεσπότων του Δικτύου Τέχνης & Δράσης) στα θέματα της φιλοζωίας για τη σχολική περίοδο 2016-17  
  • Ανάπτυξη Δικτύου Φιλόζωων Εθελοντών για την προστασία των ζώων της πόλης
  • Συνεργασία και υποστήριξη του καταφυγίου αδέσποτων σκύλων «Αδέσποτη Ελπίδα» στο Πέραμα

Στόχος του Δήμου είναι η εξασφάλιση της ευημερίας, φροντίδα και η προστασία των ζώων της πόλης, αλλά και η διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων της πόλης του Αγ. Δημητρίου. Παράλληλα φέτος θα δοθεί ιδιαίτερα βαρύτητα στην ανάπτυξη της φιλοζωικής συνείδησης όλων των μαθητών της πόλης και φυσικά στην ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω φιλοζωικών εκστρατειών προκειμένου να εξαλειφθούν τα φαινόμενα κακοποίησης ή εγκατάλειψης ζώων στους δρόμους της πόλης μας. 

Η Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα τονίζει χαρακτηριστικά: «Η Φιλοζωία δεν πρέπει να είναι επιλεκτική ούτε να σταματά. Έχουμε χρέος να προστατεύουμε και να φροντίζουμε τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα του Δήμου, έχοντας πάντοτε στο μυαλό μας πως το περιβάλλον της πόλης δεν ανήκει μόνο στον άνθρωπο, τα σπίτια του και τα αυτοκίνητά του, αλλά και στα ζώα που διαβιούν μέσα σε αυτήν. Η σωστή συμπεριφορά απέναντι στα ζώα δεν είναι προαιρετική, αλλά αντιθέτως υποχρέωση όλων μας. Ο Νόμος 4039/2012 είναι ένα σημαντικό εργαλείο και πρέπει να εφαρμόζεται από όλους τους Δήμους της Ελλάδας, αν θέλουμε σύντομα να δούμε βελτίωση στο θλιβερό φαινόμενο των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα ».    

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ