Έρευνα KPMG: H Manchester United FC στην κορυφή των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών ομάδων ως προς την εταιρική τους αξία

Λίγο πριν τον τελικό του UEFA Champions League μεταξύ της Real Madrid FC και της Juventus FC, η KPMG παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά την έκθεση “Football Clubs’ Valuation: The European Elite 2017”, μια ανάλυση για την εκτιμώμενη εταιρική αξία των 32 μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών συλλόγων στην Ευρώπη.

Αγγίζοντας συνολικά τα 29,9 δις ευρώ, η συνολική αξία των 32 κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων της Ευρώπης αυξήθηκε κατά 14% σε σχέση με την περσινή σεζόν. Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε μακριά από τις πρώτες θέσεις της Premier League, η Manchester United FC βρίσκεται στην κορυφή της λίστας εταιρικής αξίας, μπροστά από τους δύο ισπανικούς γίγαντες. Είναι επίσης η πρώτη ομάδα που ξεπερνάει τα 3 δις ευρώ σε εταιρική αξία. Το 2017, οι ομάδες της αγγλικής Premier League κυριάρχησαν στην κατάταξη, καθώς ισοδυναμούν με το περίπου 40% της συνολικής εταιρικής αξίας όλων των ομάδων της λίστας. Επιπλέον, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα που τέθηκε σε ισχύ τη φετινή σεζόν, η θέση τους αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω του χρόνου.

Οι αγγλικοί σύλλογοι καταλαμβάνουν έξι θέσεις στην κορυφαία δεκάδα, με την Tottenham Hotspur FC να «διώχνει» την Paris Saint-Jermain FC από τη 10η θέση. Οι φιναλίστ του UEFA Champions League, Real Madrid FC (2,9 δις ευρώ) και Juventus FC (1,2 δις ευρώ) βρίσκονται στη 2η και στην 9η θέση αντίστοιχα στην κατάταξη της KPMG. Η Leicester City FC, πρωταθλήτρια της Premier League τη σεζόν 2015/16, βρέθηκε φέτος για πρώτη φορά στη λίστα, στη 16η θέση, μαζί με τις επίσης νεοφερμένες Athletic Club Bilbao (25η θέση) και Beşiktaş JK (30η θέση). 

Φέτος, 10 σύλλογοι είχαν αξία άνω του 1 δις ευρώ, δύο περισσότεροι σε σχέση με το 2016, με τη Juventus FC και την Tottenham Hotspur FC να εισέρχονται για πρώτη φορά στην ελίτ. Μια άλλη αξιοσημείωτη αλλαγή στη φετινή λίστα είναι η άνοδος της Manchester City FC στην 5η θέση. Η αξία της ομάδας, η οποία προσπέρασε την Arsenal FC στη σχετική κατάταξη, εκτιμάται στα 1,9 δις ευρώ.

Παρά την αγγλική κυριαρχία, η Ισπανία εξακολουθεί να είναι η μόνη χώρα με δύο συλλόγους με αξία άνω των 2 δις ευρώ (Real Madrid FC και Barcelona FC). Επιπλέον, η συνολική αξία των ισπανικών συλλόγων στην κατάταξη αυξήθηκε κατά 10%, κυρίως λόγω της σημαντικής ανάπτυξης της Atlético de Madrid (+34%) και της Sevilla FC (+44%) αλλά και της εισόδου της Athletic Club Bilbao στη λίστα με τις 32 κορυφαίες ομάδες.

Η Γερμανία, η οποία κατέγραψε συνολική αύξηση εταιρικής αξίας ύψους 14%, αντιπροσωπεύεται και πάλι μόνο από τρεις ομάδες. Πλέον, η FC Bayern München αποτιμάται στα 2,4 δις ευρώ και βρίσκεται εκ νέου στην 4η θέση, μειώνοντας τη διαφορά που τη χωρίζει με την 3η της κατάταξης, Barcelona FC.

Στην έκθεση φαίνεται επίσης το γεγονός ότι οι ιταλικές ομάδες δίνουν μάχη για να παρακολουθήσουν τις υπόλοιπες. Το πρωτάθλημα της Serie A (συνολική αύξηση 7%) αντιπροσωπεύεται πλέον μόνο από έξι σωματεία, ένα λιγότερο σε σχέση με το 2016. Η αξία της SS Lazio μειώθηκε κατά 2% ενώ αυτή της AC Milan, που εξαγοράστηκε πρόσφατα από μια κινεζική κοινοπραξία, παρέμεινε στα 547 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, η φιναλίστ του UEFA Champions League, Juventus FC, ύστερα από έξι συνεχόμενους εγχώριους τίτλους, είδε την επιτυχία της στα γήπεδα να μεταφράζεται σε αύξηση 24% της εταιρικής της αξίας. Η Juventus FC παρέμεινε ο μόνος ιταλικός σύλλογος στο top 10 της κατάταξης.

Μεταξύ των γαλλικών συλλόγων (οι οποίοι σημείωσαν συνολική αύξηση 6%), είναι αξιοσημείωτο ότι η Olympique Lyonnais, η οποία σήμερα αποτιμάται στα 317 εκατ. ευρώ, σημείωσε το καλύτερο αποτέλεσμα μεταξύ των 32 κορυφαίων ομάδων όσον αφορά την αύξηση της εταιρικής της αξίας (71%). Εν τω μεταξύ, η Paris Saint-Jermain FC δεν μπόρεσε να αποφύγει την έξοδο από τις δέκα κορυφαίες θέσεις της κατάταξης, παρά την αύξηση της εταιρικής της αξίας κατά 18%.

Έξι ομάδες που δεν έπαιξαν σε ένα από τα “Big Five” πρωταθλήματα της Ευρώπης εξασφάλισαν μια θέση στην κατάταξη (AFC Ajax, PSV Eindhoven, SL Benfica, Fenerbahçe SK, Galatasaray SK and Beşiktaş JK). H εταιρική αξία αυτών των ομάδων αντιπροσωπεύει το 6% του συνόλου. Οι τρεις τουρκικές ομάδες – Fenerbahçe SK, Galatasaray SK, και η περσινή πρωταθλήτρια Τουρκίας Beşiktaş JK – σημείωσαν εντυπωσιακή ανάπτυξη ως αποτέλεσμα των αυξημένων εσόδων και των σημαντικών βελτιώσεων στον έλεγχο των δαπανών και την κερδοφορία.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ KPMG

Η KPMG αποτελεί το παγκόσμιο δίκτυο ανεξάρτητων εταιρειών παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών-μελών συνδεδεμένων με την KPMG International, ενός Ελβετικού Συνεταιρισμού. Οι εταιρείες- μέλη της KPMG παρέχουν ελεγκτικές, φορολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Λειτουργούμε σε 152 χώρες με προσωπικό περίπου 189 000 ατόμων παγκοσμίως.  Κάθε εταιρεία KPMG αποτελεί μια νομικά ξεχωριστή οντότητα.  Στη χώρα μας, η KPMG παρέχει, τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, ολοκληρωμένες ελεγκτικές, συμβουλευτικές, λογιστικές, φορολογικές υπηρεσίες σε ελληνικές και διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για περισσότερες πληροφορίες: www.kpmg.com/gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ