Έρευνα KPMG: Αισιοδοξία εν μέσω αβεβαιότητας για τους επικεφαλείς των επιχειρήσεων

Δημοσιεύθηκε από την KPMG International η μεγάλη έρευνα “Global CEO Outlook 2017,” η οποία  καταγράφει τις προτεραιότητες, τις προκλήσεις αλλά και τις προσδοκίες 1 300 CEOs σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες σε 10 χώρες του κόσμου. Στη φετινή έρευνα φαίνεται ότι το 65% των CEOs βλέπουν τις δραστικές αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο ως ευκαιρία και όχι ως απειλή. Εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, σε ποσοστό 65%, αλλά η θετική τους αυτή στάση είναι πιο μετριοπαθής απ’ ό,τι πέρυσι, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 80%.

«Η μελέτη αυτή αντανακλά τις βαθύτερες ανησυχίες και τους προβληματισμούς όσων προσπαθούν, μέσα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, να δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις αλλά και τους ανθρώπους τους. Το σκηνικό έχει αλλάξει ριζικά και οι CEOs ασχολούνται πλέον πιο ενεργά με τα θέματα αιχμής της εποχής, όπως είναι οι νέες τεχνολογίες, η εταιρική φήμη αλλά και η σωστή αξιοποίηση των ταλέντων. Ανεξάρτητα από το γεωγραφικό μήκος και πλάτος, τα θέματα προς διαχείριση είναι παρόμοια για τους περισσότερους CEOs, γεγονός που αντανακλά και τη «δύναμη» της παγκοσμιοποίησης στο σύγχρονο επιχειρείν» σχολίασε η κ. Σιάνα Κυριάκου, Partner & COO της KPMG στην Ελλάδα. 

Ανάμεσα στα βασικά ευρήματα της φετινής μελέτης είναι και τα ακόλουθα:
  • Στο πλαίσιο των δικών τους επιχειρήσεων, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα CEOs (83%) εκφράζουν βεβαιότητα για τις προοπτικές ανάπτυξης της επιχείρησής τους μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ενώ περίπου οι μισοί (47%) δηλώνουν ότι είναι πολύ σίγουροι γι’ αυτές.
  • Σχεδόν επτά στους δέκα (68%) δηλώνουν ότι εξελίσσουν τις δεξιότητές και τα προσωπικά τους προσόντα για να καθοδηγήσουν καλύτερα τις επιχειρήσεις και τις ομάδες τους.
  • Καθώς υιοθετούν όλο και περισσότερο τις γνωστικές τεχνολογίες (cognitive technologies), οι επιχειρήσεις αναμένουν βραχυπρόθεσμη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων. Σε 10 βασικούς ρόλους, 58% CEOs αναμένουν μια μικρή ή σημαντική αύξηση του αριθμού.
  • Σχεδόν οι μισοί (45%) δηλώνουν ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν καλά τι θέλουν οι πελάτες τους κυρίως από την έλλειψη σωστών πληροφοριών. Περισσότεροι από τους μισούς (56%) ανησυχούν για τα δεδομένα στα οποία βασίζουν τις αποφάσεις τους.
  • Το 43% των CEOs είναι σε φάση επανεξέτασης του παγκόσμιου αποτυπώματός τους ως αποτέλεσμα του μεταβαλλόμενου ρυθμού της παγκοσμιοποίησης και της πολιτικής του προστατευτισμού.
  • Το 52% πιστεύουν ότι το πολιτικό τοπίο έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επιχείρησή τους σε σχέση με το τι συνέβαινε εδώ και πολλά χρόνια.
  • Το 31% θεωρούν ότι οι προστατευτικές πολιτικές στη χώρα τους θα αυξηθούν μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.
Το ρίσκο στο επίκεντρο της ανησυχίας 

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές καταγραφές στη φετινή έρευνα είναι η αύξηση του αριθμού των CEOs που αναφέρουν ως κορυφαία ανησυχία τα θέματα ρίσκου που σχετίζονται με την εταιρική φήμη του οργανισμού τους. Αυτός είναι ο τρίτος σημαντικότερος κίνδυνος (από τους 16 συνολικά), ενώ, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν συμπεριλαμβανόταν στις 10 πρώτες θέσεις το 2016. Η κυβερνοασφάλεια, την οποία οι CEOs ανέφεραν ως τον κορυφαίο κίνδυνο το 2016, φέτος έπεσε στη πέμπτη θέση (σε 16 συνολικά), αντανακλώντας εν μέρει τις απόψεις των επικεφαλής των επιχειρήσεων σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη διαχείριση κινδύνου στον κυβερνοχώρο. Σήμερα, τέσσερις στους δέκα (42%) λένε ότι αισθάνονται επαρκώς προετοιμασμένοι για ένα συμβάν στον κυβερνοχώρο – ποσοστό που συνιστά άνοδο σε σχέση με το 25% το 2016. Πρώτο στη λίστα της «ανησυχίας» των επικεφαλής των επιχειρήσεων είναι για φέτος το λειτουργικό ρίσκο των οργανισμών. Όσο η αβεβαιότητα στο επιχειρηματικό περιβάλλον αυξάνει, τόσο οι CEOs επενδύουν σε θέματα διακυβέρνησης και διαχείρισης ρίσκου προκειμένου να προλάβουν καταστάσεις. 

Τεχνολογικές προκλήσεις – μια μάχη για ταλέντα

Σε αντίθεση με την κυρίαρχη άποψη, κατά μέσο όρο το 58% των διευθύνοντων συμβούλων αναμένουν στην πραγματικότητα ότι οι γνωστικές τεχνολογίες (cognitive technologies) θα αυξήσουν το προσωπικό τους σε 10 βασικούς τύπους ρόλων στο άμεσο μέλλον. Ενώ το 32% αναμένει ότι η αύξηση αυτή θα είναι μικρή, εξακολουθεί να υπάρχει σαφής προσδοκία ότι χρειάζονται περισσότεροι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα για να χειριστούν αυτές τις νέες τεχνολογίες. Βασικός παράγοντας για την υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών από τους CEOs είναι η βελτίωση της εμπειρίας των πελατών, και όχι η μείωση του κόστους. Η προσέλκυση υψηλής ειδίκευσης ταλέντων – αντί της διαχείρισης τεχνικών ζητημάτων που σχετίζονται με την ίδια την τεχνολογία – θεωρείται από τους CEOs ως η κορυφαία πρόκληση στην εφαρμογή γνωστικών τεχνολογιών το επόμενο διάστημα. 

Γενικότερα, CEOs αναμένουν ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τους θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό απ’ ό,τι αναμενόταν το 2016. Πέρυσι, το 73% των ερωτηθέντων ανέμεναν ότι ο αριθμός των εργαζομένων τους θα αυξανόταν κατά περισσότερο από 6% τα επόμενα τρία χρόνια. Το 2017, λιγότεροι από τους μισούς (47%) αναμένουν αυτό το επίπεδο ανάπτυξης.

Ενώ οι CEOs επικεντρώνονται στην εξέλιξη των δραστηριοτήτων τους, αναπτύσσουν επίσης τον δικό τους ρόλο – το 70% αυτών δηλώνουν ότι είναι πλέον πιο ανοιχτοί σε νέες επιρροές και συνεργασίες σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σημείο της σταδιοδρομίας τους.

Έμφαση στην εμπιστοσύνη

Υπό το πρίσμα της λειτουργίας μέσα σε ένα όλο και πιο διαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον, το 74% των CEOs δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους δίνει μεγαλύτερη σημασία στην εμπιστοσύνη, τις αξίες και την κουλτούρα προκειμένου να διατηρήσει το μακροπρόθεσμο μέλλον της. Διαβλέπουν μάλιστα ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον: το 65% συμφώνησαν ότι τα επίπεδα εμπιστοσύνης στις επιχειρήσεις θα παραμείνουν τα ίδια ή θα μειωθούν τα επόμενα 3 χρόνια. Περισσότεροι από επτά στους δέκα (72%) συσχετίζουν το επίπεδο ενσυναίσθησης της επιχείρησης με υψηλότερα κέρδη. Οι επιχειρήσεις σήμερα αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης είναι ευθέως ανάλογη με την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων.

Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό report της έρευνας εδώ

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ