Στο Pierce ο Αθανάσιος Φωκάς, ο σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός

Με μία μοναδική ομιλία ο διάσημος μαθηματικός κέντρισε το ενδιαφέρον μαθητών και καθηγητών! 

Μία μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον διακεκριμένο Έλληνα μαθηματικό Αθανάσιο Φωκά κατά την επίσκεψή του, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, είχαν οι μαθητές και καθηγητές του Pierce – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. 

Η ομιλία του με τίτλο «Αντίληψη, Αντίστροφα Προβλήματα και η Ουσία των Μαθηματικών» στο κατάμεστο θέατρο του σχολείου προκάλεσε ερωτήματα και αναζητήσεις.

Η ομιλία του κυρίου Φωκά επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον, πώς ο εγκέφαλος μας επεξεργάζεται τα εξωτερικά ερεθίσματα, πώς η αντίληψη μας για τον κόσμο γύρω μας είναι αποτέλεσμα πολύπλοκων μαθηματικών πράξεων και πώς η τέχνη και οι εμπνευστές της είναι πιο κοντά στη γλώσσα των μαθηματικών από οποιονδήποτε άλλον τρόπο έκφρασης.

«Τα μαθηματικά είναι σημαντικά επειδή –για κάποιον λόγο που κανείς δεν γνωρίζει– οι βασικοί νόμοι της Φύσης είναι γραμμένοι σε μαθηματική γλώσσα και, κατά συνέπεια, ο μόνος τρόπος για να κατανοήσεις αυτούς τους νόμους είναι να κατανοήσεις τη γλώσσα στην οποία είναι γραμμένοι, δηλαδή τα μαθηματικά».

Με αναφορές σε ρήσεις μεγάλων φιλοσόφων όπως του Μοντεσκιέ, του Ντιντερό και του Νταλαμπέρ, αλλά και με αναφορές-παραδείγματα σε έργα μεγάλων καλλιτεχνών όπως του Μοντριάν, του Μαλέβιτς και του Πόλοκ, ο κύριος Φωκάς προσπάθησε με την παρουσίασή του να τονίσει την πολυπλοκότητα και ταυτόχρονα την απλότητα της σχέσης μεταξύ φιλοσοφίας και τέχνης και πώς αυτή μπορεί να γίνει απόλυτα κατανοητή μέσα από τη γλώσσα των μαθηματικών.

Ο Αθανάσιος Φωκάς είναι ακαδημαϊκός και καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Σπούδασε Αεροναυπηγική (Imperial College), Εφαρμοσμένα Μαθηματικά (διδακτορικό δίπλωμα από το Caltech) και Ιατρική (University of Miami). Σε ηλικία 33 ετών, εξελέγη καθηγητής και διευθυντής του τμήματος Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Clarkson. Το 1996 εξελέγη καθηγητής στην έδρα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Imperial College και το 2002 καθηγητής στην έδρα Μη-Γραμμικής Μαθηματικής Επιστήμης (Nonlinear Mathematical Science) του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Ανάμεσα στα πολλά διεθνούς κύρους βραβεία και τίτλους με τα οποία έχει τιμηθεί, συγκαταλέγονται το βραβείο «Naylor» της Μαθηματικής Εταιρείας του Λονδίνου και η διάκριση του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Κλείνοντας την ομιλία του και απευθυνόμενος στους μαθητές, που πολύ σύντομα θα πρέπει να περάσουν τη διαδικασία των εξετάσεων, ο κύριος Φωκάς ευχήθηκε καλή επιτυχία και τους συνέστησε να αποβάλουν κάθε άγχος, μία συμβουλή που έχει δώσει πολλές φορές και στα δικά του παιδιά.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ