Περπατώ εις το δάσος και η αρκούδα είναι εδώ, νεκρή και ακρωτηριασμένη

Εθελοντές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ σε περίπατό τους στη δασική περιοχή Κατσαούνια, στο χωριό Βερδικούσα της Ελασσόνας, στο όρος Αντιχάσια, εντόπισαν νεκρή και ακρωτηριασμένη αρκούδα.

Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ κατέγραψαν ότι πρόκειται για ενήλικο αρσενικό ζώο (περίπου 1,70 ύψος). Η κτηνίατρος, Ολυμπία Τεληγιορίδου γνωμάτευσε ότι ο θάνατος προήλθε από πυροβόλο όπλο και στη συνέχεια υπήρξε ακρωτηριασμός του ζώου στα 3 από τα 4 άκρα και ακόμη του αφαιρέθηκε η κάτω σιαγόνα.

Ο θανάτωση του ζώου προήλθε περίπου στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ κατέθεσε καταγγελία στο Δασαρχείο Ελασσόνας και στην τοπική αστυνομία ώστε να κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την εύρεση των ενόχων.

Η καφέ αρκούδα παραμένει αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο φόνος και η δημόσια έκθεσή της από τον άνθρωπο, τιμωρούνται από το νόμο, με ποινή φυλάκισης.

Ο πληθυσμός της αρκούδας στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 200 άτομα. Στη συγκεκριμένη περιοχή η αρκούδα επανεμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και ο πληθυσμός είναι περισσότερο ευαίσθητος καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί μόνιμος. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού είναι μία από τις δραστηριότητες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που έχουν ξεκινήσει.

Η περίπτωση αποτελεί άλλο ένα περιστατικό αποτρόπαιων ανθρώπινων πρακτικών που αφανίζουν την άγρια ζωή και προσβάλλουν την ανθρώπινη ζωή και υπόσταση.

 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ