Εθελοντική Διακονία Ασθενών: Ολοκληρώθηκε το πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο νέων εθελοντών

Ολοκληρώθηκε το πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο νέων εθελοντών για τη περίοδο 2018-2019, το οποίο υλοποιεί η «Εθελοντική Διακονία Ασθενών» σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης» (Ι.Π.Ε.) της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Την εκπαίδευση η οποία διεξήχθη στην αίθουσα του Ιδρύματος σε διημερίδες παρακολούθησαν, εξετάστηκαν και ολοκλήρωσαν 41 νέοι εθελοντές, οι οποίοι πλέον θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα της πρακτικής εκπαίδευσης, μαζί με εκπαιδευτές εθελοντές. 

Στόχος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ήταν η πρώτη προσέγγιση των υποψηφίων εθελοντών στη φροντίδα των ασθενών εντός διαδραστικού μαθησιακού πεδίου. 

Αφορούσε στην παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης σε βασικές αλλά σωτήριες γνώσεις και δεξιότητες για την εφαρμογή βασικής υποστήριξης της κλινικής έκβασης των ασθενών.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε υποψήφιους εθελοντές οι οποίοι επιθυμούν να προσφέρουν στο χώρο των νοσοκομείων, μέσω του προγράμματος της «Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών», το οποίο είναι υποχρεωτικό. Το πρόγραμμα μέσω εκπαιδευτικών τεχνικών, παρέχει θεωρητικές αλλά και πρακτικές δεξιότητες για τη συμβολή του εθελοντή στο παιδιατρικό νοσοκομείο.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην εφαρμογή στρατηγικών αρχικής αντιμετώπισης απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων σε παιδιά και βρέφη. Το θεμελιώδες κεφάλαιο της δημιουργικής απασχόλησης νοσηλευόμενων παιδιών αποτέλεσε νέο πεδίο γνώσεων για τους εθελοντές. Ο συνδυασμός δημιουργίας, μάθησης και ψυχαγωγίας, αποτελεί εναλλακτικό τρόπο αυτοέκφρασης και ψυχολογικής υποστήριξης, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της προσπάθειας των παιδιών και των οικογενειών τους να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που φέρνει η ασθένεια στη ζωή τους. Η θεματολογία του προγράμματος περιελάμβανε επίσης την εκπαιδευτική προσέγγιση της πολυπολιτισμικότητας ατόμων διαφορετικής εθνικής και θρησκευτικής καταγωγής. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις βασικές αξίες του εθελοντισμού και της προσφοράς στον τομέα παροχής αρωγής στους συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες. Οι εκπαιδευόμενοι εθελοντές στο πλαίσιο της διημερίδας θα διδαχτούν τη διαχείριση χρόνιων πασχόντων με εξειδικευμένες νοσηλευτικές παρεμβάσεις. 

Επιπρόσθετα, αναλύθηκε με επιστημονική προσέγγιση η έννοια του εθελοντισμού, ως στάση ζωής, η οποία αποτελεί ένα αντίδοτο στον ατομισμό και επικεντρώθηκε στη στάση των εθελοντών σε ασθενείς με λοιμώδες νόσημα που χρίζουν ειδικής μεταχείρισης.  

Τέλος ο κύκλος εκπαίδευσης ανέδειξε τις πρακτικές ενίσχυσης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων διαχείρισης και έκφρασης των συναισθημάτων στην αντιμετώπιση των νοσούντων.

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος,  η «Εθελοντική Διακονία Ασθενών» θα υλοποιήσει έκτακτο σεμινάριο εκπαίδευσης νέων εθελοντών το Νοέμβριο του 2018. Για τη συμμετοχή στην ομάδα εθελοντών της και για τυχόν διευκρινίσεις επικοινωνήστε από Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 έως 16:00 στα τηλέφωνα: 2107752706, 2107252706, 2107252716.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ