Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Βιώσιμη ανάπτυξη μόνο με μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, μείωση κόκκινων δανείων

8ο Capital+Vision

Βιώσιμη ανάπτυξη μόνο με μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, μείωση κόκκινων δανείων 
 
Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η τόνωση των επενδύσεων αλλά και η υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την απομείωση των κόκκινων δανείων αποτελούν βασικά σημεία της πορείας από την οποία η χώρα δεν πρέπει να παρεκκλίνει ώστε να μπορέσει να διασφαλίσει όρους βιώσιμης ανάπτυξης, ανέφεραν οι ομιλητές στην πρώτη θεματική ενότητα «Τράπεζες ως αιμοδότης της Ελληνικής Οικονομίας» του διήμερου Συνεδρίου  Capital  + Vision 2018 που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την εφημερίδα Κεφάλαιο και τη διαδικτυακή πύλη Capital.gr.
 
«Η Ελλάδα ανέκαμψε, έκανε σημαντικά βήμα σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Όμως έχουμε χαμηλές επενδύσεις και αποταμιεύσεις αλλά και δημοσιονομικές ανησυχίες», τόνισε η Kathrin Muehlbronner, Senior Vice President, Moody’s Investors Service Ltd. «Δεν βλέπουμε ακόμη ανάκαμψη των επενδύσεων, την οποία έχουμε διαπιστώσει στις υπόλοιπες μνημονιακές χώρες κι αυτός είναι ένας από τους ανασταλτικούς παράγοντες για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας», συμπλήρωσε και ανέφερε ότι «η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση (επεκτάσεις ωριμάνσεων) μετά το 2032. Η Ελλάδα έχει χρόνο, έχει την πολυτέλεια να βρει τη σωστή στιγμή, χάρη στο πολύ μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας. Δεν ενδείκνυται όμως η εξάντληση των χρονικών περιθωρίων, καθώς οι αγορές γίνονται ανυπόμονες και το μαξιλάρι εξαντλείται» πρόσθεσε.
 
Από την πλευρά του ο Francesco Drudi, Principal Adviser, Country coordinator for Greece, European Central Bank τόνισε ότι «η ανάπτυξη στην Ελλάδα έχει επιταχυνθεί σημαντικά και πλέον πλησιάζει τα επίπεδα της Ευρωζώνης. Είναι ισχυρό μήνυμα σταθεροποίησης του κλάδου η ανάκαμψη των καταθέσεων» συμπλήρωσε. Αναφερόμενος στην πιστωτική επέκταση σημείωσε ότι «οι νέες χορηγήσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα αλλά υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης για το επόμενο εξάμηνο και λόγω ελαφράς τόνωσης στη ζήτηση των δανείων». Σε σχέση με την παράταση του Νόμου Κατσέλη ο κ. Francesco Drudi υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των κόκκινων δανείων. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια έτσι ώστε να δημιουργήσουμε αυτό το πλαίσιο και να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό. Έχουν υιοθετηθεί  αλλαγές που θα βοηθήσουν, όπως η άρση του απορρήτου ή πρόβλεψη για την ευκαιριακή συμπεριφορά. Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα θα πρέπει να πάμε μπροστά κι όχι πίσω. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δε πρέπει  να ανατρέψουμε τα επιτεύγματα» τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ.
 
Ο Martin Czurda, CEO, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη των στόχων που έχει δώσει  ο SSM για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Μπορούμε να μειώσουμε κάτω από το επίπεδο του 20% που είναι ο στόχος τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στο σχέδιο για τη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης των κόκκινων χαρτοφυλακίων των τραπεζών με εγγυήσεις του δημοσίου σημείωσε:  «Το Δημόσιο θα εγγυηθεί το senior debt, το οποίο θα έχει 0% ρίσκο και θα απελευθερώσει κεφάλαια. Θα είναι 15-20 δις. ευρώ οι συνολικές τιτλοποιήσεις. Είναι απόφαση της κυβέρνησης να το προωθήσει. Εμείς είμαστε, ως μέτοχοι, θετικοί με οποιοιδήποτε λύση που μπορεί να δουλέψει και να εισφέρει. Και το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι δε χαλάμε τα κεφάλαια των μετόχων».
 
Ο Παύλος  Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι: «Επανέρχεται η ανάπτυξη, αλλά όχι αρκετά δυναμικά. Αυτό θα αλλάξει το 2019-2020 και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ζήτησης». Αναφερόμενος στις πολιτικές διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημείωσε ότι: «Η δυσκολία προκύπτει τόσο από τα εταιρικά δάνεια, όσο κι από τα στεγαστικά. Είναι πολύ δύσκολο να τα διαχειριστεί κανείς. Η στρατηγική είναι να πάμε και με «καρότο» και με «μαστίγιο»» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων τόνισε ότι έχουν δρομολογηθεί άλλες δυο – τρεις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων «πακέτων» τους επόμενους μήνες και ακόμη τέσσερις – πέντε το α’ τρίμηνο του 2019, ενώ προσέθεσε ότι δε φαίνεται ότι θα χρειαστούν οι τράπεζες περισσότερα κεφάλαια, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Πρώτη το μάκρο περιβάλλον, να εξασφαλίσουμε δηλαδή επαρκή ανάπτυξη και δεύτερη οι τιμές των ακινήτων. Αν αρχίσουν να καταγράφουν άνοδο, τότε και εκεί θα έχουμε θετικό έδαφος, πρόσθεσε.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ